ARHIVA VESTI


Web Pig program - veliki korak u budućnost za sve proizvođače svinja!

U okviru Kompanije ISV Feed&Consulting funkcioniše program za vođenje farmi svinja Web Pig, što posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da poljoprivredni proizvođači u Srbiji mogu da apliciraju za sredstva iz IPARD fondova.  

Jedna od vrlina programa Web Pig je da ne iziskuje nikakvu posebnu instalaciju. Potrebni su samo računar, internet i pretraživač.

 

Bolest svinja izazvana parazitima

Kokcidioza je bolest svinja koju izazivaju paraziti. Nastaje razvojem i širenjem tzv. kokcidija u digestivnom traktu.

Osnovni uzročnik kokcidioze svinja je Isospora suis, koja obično napada prasad u prvoj nedelji života. 

Isospora suis prolazi kroz razne razvojne stadijume unutar tela nosioca, kao i u njegovoj okolini.

 

Odgovarajući mikroklimatski uslovi u objektima za svinjarstvo

Svinja je životinja koja ne trpi improvizacije, pa se uglavnom drži u zatvorenim objektima u kojima je moguće ostvariti optimalne mikoroklimatske uslove.

Samo u uslovima idealne temperature, vlažnosti vazduha i provetrenosti objekta, ona može da iskaže svoj genetski potencijal, koji se ogleda u prirastu i konverziji hrane.

 

Osnovna podela objekata za svinje

Po osnovnoj podeli postoje dve grupe objekata:

- zatvoreni, sa toplotnom izolacijom (manjeg ili većeg stepena) i sa kontrolisanom klimom

- otvoreni, poluotvoreni ili čak zatvoreni, ali bez toplotne izolacije i sa prirodnom (nekontrolisanom) klimom.

 

Tečni aditiv vrhunskog kvaliteta za stočnu hranu za svinje

Adi Cox Sol SF je proizvod koji u visokoj koncentraciji sadrži prirodne aktivne materije (fitoncide i fitoaleksine), doprinosi dobrom imunološkom sistemu životinja i sprečava infekcije prouzrokovane bakterijama i protozoama. 

Efikasan je i kod tegoba izazvanih anaerobnim bakterijama i crevnim parazitima (Bacteroides, Clostridium, Eimeria spp.).

 

Osetljiva faza: prelazna ishrana teladi

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom.

Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

Zarazna bolest oka kod goveda

Zarazni keratokonjunktivitis (IBK) je infekcija oka kod goveda uzrokovana najčešće bakterijom Moraxella bovuis.

Bolest je izrazito zarazna i pojavljuje se u celom svetu. Najčešće se širi u uslovima intenzivne proizvodnje. Napada pretežno mlade jedinke, a smrtnost se kreće od 10-70%.

 

Kako ublažiti bolesti disajnih organa kod svinja?

Početak zimskog perioda iziskuje povećani oprez zbog mogućih respiratornih bolesti kod svinja i odgovarajuće mere u cilju sprečavanja i ublažavanja takvih oboljenja.   

Preporučljiva je primena proizvoda Brancho Stop. Radi se o suvoj mešavini koja sadrži saponine biljnog porekla i eterična ulja sa antibakterijalnim dejstvom.

 

Izvori hranljivih materija za prasad

Prasad na sisi moraju da ostvare što viši dnevni prirast kako bi u momentu zalučenja imala odgovarajuću telesnu masu, ali i dovoljno rezervi masti.

U organizmu novorođene prasadi nalazi se samo oko 1-3% masti, a u vreme zalučenja je poželjno da se ova vrednost poveća na oko 15-17%. 

Dnevni prirast prasadi na sisi, kreće se od oko 150-190 g dnevno.

 

Gnječene žitarice za efikasnu ishranu goveda i svinja

Goveda, kojima se daju gnječene žitarice rastu isto, pa i brže od onih, koja dobijaju sušene žitarice. Brojne studije potvrđuju da mlečne krave konzumiranjem gnječenih žitarica daju veću količinu mleka za 10-15 odsto.

U slučaju preživara puna hranljiva vrednost gnječenih žitarica veća je od hranljive vrednosti sušenih žitarica.

 

Neke od varijanti zimske ishrane svinja

U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

 

Tradicija i draži svinjokolja

Jedan od najvažnijih poslova nakon klanja je priprema i tranžiranje svinje.

Pošto se svinja zakolje, potrebno je da se spolja šurenjem dobro očisti.

Nekada se to radilo slamom, danas se koristi plin ili šurenje toplom vodom, a zatim se hladnom vodom dobro opere.

 

Blagotvorni efekti organskog đubriva

Unošenjem organskih đubriva, unose se i korisni mikroorganizmi, a istovremeno se aktivira njihov rad.

Razgradnjom se uneta organska materija delimično mineralizuje, a iz produkata razgradnje sintetizuju se nova visokomolekularna organska jedinjenja - humusne materije.

 

Zaštita goveda u zimskim mesecima

Životinjama koje tokom zime držimo u zatvorenim prostorima, potrebno je obezbediti dobre uslove za prezimljavanje.

U zimskim mesecima temperatura vazduha u stajama neznatno je viša od spoljašnje temperature. Funkcija staje je da zaštiti životinje i njihova mesta za odmor, odnosno, ležišta i tzv. krmni sto od hladnog vetra, promaje, kiše i snega.

 

Specifično razdoblje u životu krave (+ preporučeni premiks)

Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci, koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta.

 

Iskustva Hrvatske u proizvodnji mleka

Posle ulaska u Evropsku uniju hrvatski farmeri susreli su se sa brojnim izazovima, koji tek čekaju farmere u Srbiji.

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje hrvatskih otkuplјivača i prerađivača mleka, prošle godine proizvedeno je oko 502 miliona kilograma mleka, što je bio pad od oko 20 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

 

Pojilice bez premca

Kao što je poznato, u ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se oprema za svinjarstvo svetski poznatih proizvođača.

Ovog puta Vam skrećemo pažnju na pojilice vrhunskog kvaliteta.

To su, između ostalog:

 

Količina vode koju je neophodno davati svinjama

Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića.

Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.

 

Vitamini i mikroelementi za jake i zdrave svinje

Izbalansirana ishrana je jedan od najbitnijih faktora uspešne proizvodnje u svinjarstvu.

Prilikom normiranja obroka, pored energije, proteina i aminokiselina, u smešama za ishranu svinja potrebno je obezbediti i dopunske količine vitamina i mikroelemenata.

 

Obaveštenje Centra za veštačko osemenjavanje

Poštovani proizvođači!

Ovim putem Vas obaveštavamo da je, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 12. novembar (ponedeljak) neradni dan. Centar za veštačko osemenjavanje ISV Feed&Consulting-a tog dana primaće stranke od 8 do 10 časova.

 

Zabrinjavajuća upala digestivnog trakta kod svinja

Upala digestivnog trakta kod svinja ili nespecifični gastroenteritis najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani.

Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.

 

Imunitet prasadi pre i nakon odbića

Posle zalučenja prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju ili čak gube telesnu masu, a često dolazi i do uginuća.

Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.

 

Uzroci zapaljenja sluzokože

Zapaljenje sluzokože usta uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, zubnom mesu (desnima), nepcu ili usnama.

Ove promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja.

 

Jedan od najbitnijih vitamina za razvoj svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

 

Neuroza krmača nakon prašenja

Kod nekih prvopraskinja, ređe višepraskinja nekoliko dana nakon porođaja može se ispoljiti agresivno ponašanje i zloćudnost, naročito prvih 24 časa nakon prašenja.

Agresija može biti ispoljena kako prema prasadima, tako i prema ljudima koji se nalaze u objektu gde su krmače.

 

Preventiva upale vimena krava muzara

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime (mlečnu žlezdu) i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

 

Ozbiljna kožna bolest prasadi

Parakeratoza je nezarazna i hronična bolest svinja koja se ispoljava u vidi deformacija na koži. Pojavljuje se najčešće kod prasadi starosti od 2-5 meseci, koja se nalaze u tovu.

Oboljenje nanosi velike ekonomske štete, pošto je iskorišćenost hrane nedovoljna, pa je samim tim i prirast slab.

 

Opterećenje reproduktivnog sistema

Do opterećenja reproduktivnog sistema krmača često dolazi zbog velikih zahteva proizvodnje, usled čega one postaju sve neotpornije na stres faktore, što veoma negativno deluje na reprodukciju.

Tako nastaje smanjena plodnost ili jalovost.

Proizvod za idealnu mlečnost krmača

Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju.

Krmače nasleđuju mlečnost, pa se selekcijom u zapatu ova osobina može poboljšati.

 

Potrebna količina natrijuma u ishrani svinja

Prosečne potrebe Na i Cl (natrijuma i hlora) u obroku svinja iznose 0,10 i 0,13%, što se u potpunosti obezbeđuje sa 0,40% soli (NaCl) u obroku.

Obična hraniva za svinje ne sadrže značajne količine Na i Cl, tako da se praktično svim obrocima mora dodavati so.

 

Poremećaj metabolizma kod krava

Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja.

Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene poremećaje.

 

Sve što je potrebno za modernu farmu: kompletna oprema za svinjarstvo

Firma ISV spremna je da opremi vašu farmu svim elementima potrebnim da nadmašite dosadašnje rezultate i nastavite putem nezadrživog razvoja.

Potrebne informacije možete da dobijete na broj: 069/122-88-82.

Detalji se nalaze na sajtu www.isv.rs.

 

Pravilno odgojena nazimica

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije.

Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

 

Razvoj svinjarstva na svetskom nivou

Produktivnost svinja u svetu dostigla je nivo za koji se do skoro smatralo da je biološki limitiran.

S obzirom da u proizvodnji svinja najveći deo ukupnih izdataka otpada na troškove ishrane, neke zemlje imaju znatno profitabilniju proizvodnju, kao što su SAD i Kanada, gde je cena hraniva za svinje znatno niža.

 

Odlična rasa sa izuzetnim tovnim i klaničnim svojstvima

Durok je starija rasa američke domaće svinje, koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

 

Rasa durok je nastala 1860. godine od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Nju Jorka, Nju Džerzija i Masačusetsa.

Durok je vremenom postao najzastupljenija rasa u Americi i Kanadi i sve popularnija u Evropi gde danas zauzima istaknuto mesto.

 

Razlozi upale sluzokože želuca kod svinja

Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani.

Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.

 

Eliminisanje metaboličkog poremećaja krava

Ketoza ili acetonemija je metabolička bolest izazvana nepravilnom ishranom, a javlja se prvih 10-40 dana po telenju. Najkritičnije vreme je između petnaestog i dvadesetog dana posle telenja.

Ovaj metabolički poremećaj se javlja u kliničkoj i subkliničkoj formi.

Simptomi i lečenje "čađavosti"

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi".

Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

Vitamini u ishrani preživara

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Oprema za novo doba u svinjarstvu

Osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja bez dileme su kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.

Pored vrhunskih premiksa iz bogatog asortimana firme ISV Feed&Consulting, u ponudi se nalazi i prvoklasna oprema za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača.

Teške posledice nedostatka mineralnih materija kod domaćih životinja

Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja.

Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni u mineralnim materijama, a najčešće kalcijumu.

Pored toga, kosti svinja podnose znatno veće opterećenje u odnosu na njihovu veličinu od bilo kojih drugih domaćih životinja.

Jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

Opasni virusi koji ugrožavaju zdravlje svinja

Evolucija mikroorganizama je jedan od osnovnih razloga pojave novih oboljenja svinja.

Po pravilu, rezervoari ovakvih uzročnika su divlje rase svinja, a oboljenje se kod domaćih rasa javlja kada dođe do međusobnog kontakta.

Jedan od ključnih činilaca za uspešan metabolizam svinja

Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje.

U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.

Uloga soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje.

Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Preventiva upale vimena

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

Prirodni probiotici za domaće životinje

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.

Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.

Zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane?

U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje ubedljiv odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.

O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:

Pravila ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom.

Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Bolest oka kod goveda: keratokonjunktivitis

Zarazni keratokonjunktivitis (IBK) je infekcija oka kod goveda uzrokovana najčešće bakterijom Moraxella bovuis.

Bolest je izrazito zarazna i pojavljuje se u celom svetu. Najčešće se širi u uslovima intenzivne proizvodnje.

Zablude i istine o svinjama

Jednu od najvažnijih osnova uspešnog odgoja svinja čini što bolje poznavanje svinja uopšte, odnosno uticaja okoline na svinje.

Postoje velike razlike između rasa od pre 30-50 godina i ovih, koje se danas obično tove. Zbog tih razlika često se pojavljuju i potpuno pogrešne predstave (predrasude) o svinjama. Na primer:

Uzroci i moguće posledice vrbanca

Crveni vetar ili vrbanac (Erysipelas suum) je akutna zarazna bolest, najčešće mladih svinja starosti 5-12 meseci.

Gotovo da nema seoskog dvorišta gde barem jednom nije neka svinja obolela od ove bolesti. Bolest se manifestuje visokom temperaturom, crvenilom kože, a u hroničnom toku se javljaju artritis i nekroza kože.

Gnječenje i efikasno skladištenje žitarica

Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može da se proizvede kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje.

Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Ako to još niste učinili, počnite da koristite Web Pig program koji će Vam unaprediti proces rada na farmi

Upotreba softvera predstavlja opšti trend u funkcionisanju firmi, rukovođenju, planiranju i donošenju odluka u raznim oblastima.

Softveri umnogome olakšavaju proces rada, odnosno upravljanje određenim vidom preduzetništva. Sve to se, naravno, odnosi i na poljoprivredu.

Niz prednosti savremene opreme za svinjarstvo

Brojni proizvođači prepoznali su niz prednosti i efekata opreme za svinjarstvo, koja se nalazi u ponudi firme ISV Feed&Consulting.

Ova oprema, sudeći po reagovanjima, predstavlja jedan od glavnih aduta za unapređivanje i modernizaciju proizvodnje na mnogim farmama.

"Upoznavanje" krava i bikova preko interneta

U Francuskoj su još uvek u modi sajtovi putem kojih odgajivači priplodnih bikova nude usluge odgajivačima krava.

Na ovim sajtovima stočari navode karakteristike svog bika - godine, rasu, težinu, ali i mišićnu masu i vreme koje je biku potrebno da "zavede" kravu. Sve to uz fotografiju i ime.

Sastavni deo boksa za prašenje: uklještenje

Boksovi za prašenje u ponudi firme ISV Feed&Consulting obuhvataju: rešetkasti pod, grejnu ploču, infracrvenu lampu, kutak za prasad, hranilicu i pojilicu za prasad i krmaču, zatim uzdužno i poprečno uklještenje koje se može podešavati u zavisnosti od veličine krmače, sa delom koji sprečava krmaču da brzo i naglo legne i zgnječi prasad.

Zašto je preporučljivo koristiti usluge Centra za veštačko osemenjavanje?

Kao što je poznato, firma ISV Feed&Consulting putem svog Centra za veštačko osemenjavanje u Bačkoj Topoli doprinosi jačanju genetskih kapaciteta farmi svinja.

U ovom Centru pod brižnim okom stručnjaka nalaze se nerastovi rasa veliki jorkšir, landras, durok i pietren.

Neutralisanje štetnih efekata zagađenosti mikotoksinima

Bogata ponuda firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, sadrži i proizvod snažnog dejstva Toksin eliminator - Escent S.

Radi se o kompleksu materija za prevenciju štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima.

Najosetljiviji trenutak u životu krava

Telenje je najosetljiviji period u životu krava jer su tada izložene kako fizičkom tako i psihičkom stresu. Dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada luče mleko.

Od početka laktacije se povećava količina mleka.

Praćenje i procena zdravstvenog stanja krava

Zdravlje mlečnih krava od suštinskog je značaja za uspešnu proizvodnju mleka. Svaki litar mleka manje, ako krave nisu zdrave, znači manje para za farmera.

Zdravlje krava u stadu treba svakodnevno pratiti i proveravati tako što se svaka krava bliže i vrlo pažljivo posmatra.

Faktori koji utiču na apetit životinja i konzumaciju hrane

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Promene u estrusnom ciklusu nazimica

Postizanjem puberteta nazimica uspostavlja estrusni ciklus, koji se karakteriše specifičnim morfološkim i funkcionalnim promenama na polnim organima.

Ove promene se događaju precizno određenim redosledom, a kontrolisane su delovanjem ženskih polnih hormona.

Gastrični čir kod svinja

Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično. Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno.

Promene na želucu u vidu ulkusa (čira) češće se zapažaju kod muških životinja i kod plemenitih rasa svinja.

Toplo vreme utiče na širenje šuge kod domaćih životinja

Šuga je široko rasprostranjena u našoj zemlji i nanosi velike štete stočarstvu.

Najveće štete javljaju se kod ovaca, ali je ova bolest, nažalost, zastupljena i kod goveda, pa i svinja.

Toplo vreme pogoduje širenju bolesti.

Uticaj hroma na odbrambeni mehanizam životinja

Razni nepovoljni uticaji koji su često prisutni na farmama, kao što su uslovi držanja stoke i ishrane, socijalni i metabolički stresovi (rano odbiće, intenzivni uslovi odgoja, transport, visoka proizvodnja, graviditet i sl.) ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja i pospešuju razvoj metaboličkih i infektivnih poremećaja.

Ispoljavanje stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

Značaj izbalansirane ishrane životinja

Kako bi se održalo dobro zdravlje kod domaćih životinja, mora da se uspostavi pravilan balans između alkalnih i kiselih jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima.

Neki minerali, kao što su fosfor, hlor i sumpor, su po reakciji kiseli, dok su drugi, poput kalcijuma, natrijuma, kalijuma i magnezijuma, alkalni. Odnos baznih i kiselih delova u krvi često varira.

Uzroci i lečenje stomatitisa

Zapaljenje sluzokože usta uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, zubnom mesu (desnima), nepcu ili usnama.

Ove promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja.

Suština siliranja kukuruza

Leto je vreme kada se odgajivači stoke već spremaju za zimu. Određuju broj grla koja će gajiti tokom zimskog perioda i ujedno procenjuju koliko hrane će im biti potrebno.

Jedan od načina pripremanja relativno jeftine i kvalitetne hrane je siliranje.

Proteini i aminokiseline u ishrani životinja

Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:

Najbolja rešenja u odgoju prasadi (+ adekvatni premiksi)

Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.

Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju upravo u ovom periodu.

Presudan uticaj na plodnost krmača

Ishrana je jedan od presudnih faktora koji utiču na plodnost krmača.

U ponudi ISV-a nalazi se premiks koji garantovano može doprineti povećanoj plodnosti.

Glavne karakteristike Premiksa za suprasne krmače P216-03 su:

Deformacije na koži svinje

Parakeratoza je nezarazna i hronična bolest svinja koja se ispoljava u vidi deformacija na koži.

Pojavljuje se najčešće kod prasadi starosti od 2-5 meseci, koja se nalaze u tovu.

Otpornost organizma prasadi

Posle zalučenja prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju, ili čak gube telesnu masu, a često dolazi i do uginuća.

Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.

Kategorizacija objekata za svinje

Po osnovnoj podeli postoje dve grupe objekata:

- zatvoreni, sa toplotnom izolacijom (manjeg ili većeg stepena) i sa kontrolisanom klimom

- otvoreni, poluotvoreni ili čak zatvoreni, ali bez toplotne izolacije i sa prirodnom (nekontrolisanom) klimom.

Pojilice za prasad vrhunskog kvaliteta

Kao što je poznato, u ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se oprema za svinjarstvo svetski poznatih proizvođača.

Ovog puta Vam skrećemo pažnju na pojilice vrhunskog kvaliteta.

To su, između ostalog:

Važno: Potrebe krmača i tovljenika za vodom

Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića. Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.

Osim toga što je sastavni deo svih tkiva, voda služi i kao rastvarač i transportno sredstvo hranljivih materija. Reguliše telesnu temperaturu, evakuaciju produkta razgradnje hranljivih materija i slično.

Proizvod za optimalnu mlečnost krmača

Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju.

Krmače nasleđuju mlečnost, pa se selekcijom u zapatu ova osobina može poboljšati.

Pravilan izbor hrane za odgovarajuću količinu masti u mleku krava

Veoma je bitno povećati količinu masti u mleku krava jer to direktno doprinosi ekonomskoj efikasnosti odgoja. Pravilnim izborom hrane u tome može da se uspe.

Kvalitet kabaste hrane je od presudnog značaja.

Opterećenje bioloških i fizioloških mehanizama krave

Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja.

Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene anomalije.

Proizvod za ublažavanje toplotnog stresa i bolji učinak kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama.

Web Pig program - velika šansa za sve proizvođače svinja!

U okviru Kompanije ISV Feed&Consulting funkcionišeprogram za vođenje farmi svinja Web Pig, što posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da poljoprivredni proizvođači u Srbiji napokon mogu da apliciraju za sredstva iz IPARD fondova.

Najefikasnije sredstvo u borbi protiv posledica toplotnog stresa

Usled letnjeg toplotnog stresa povećava se kiselost organizma, što dovodi do gubitka apetita i imunosupresije. Intenzivnim dahtanjem svinja takoreći štiti sebe od pregrejavanja, ali tokom dahtanja ujedno izdiše bikarbonatni jon.

Između ostalog, i to nadoknađuje premiks TermoCont, koji istovremeno podstiče konzumiranje vode pomažući da se organizam rashladi do normalne temperature.

Nedostatak mineralnih materija kod svinja

Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja.

Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni mineralnim materijama, a najčešće kalcijumom.

Značajna ratarska kultura u ishrani stoke

Lucerka je jedna od najvažnijih kultura koje se koriste u ishrani stoke.

Nezamenljiva je kao stočna hrana jer sadrži visok sadržaj sirovih proteina, koji se kreće od 18 do 22%.

Ishrana teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom.

Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Pravi recept za visoku plodnost krmača

Na plodnost krmača u presudnoj meri utiče ishrana. 

U ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se premiks koji garantovano može doprineti povećanoj plodnosti.

Ključni vitamini za dobru kondiciju krava

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Premiks sa blagotvornim dejstvom za krave u osetljivoj fazi proizvodnog ciklusa

Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave.

Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Uzroci poremećaja plodnosti kod goveda

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo.

Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Usklađena ishrana svinja za odličan imunitet

Izbalansirana ishrana je jedan od najbitnijih faktora uspešne proizvodnje u svinjarstvu.

Prilikom normiranja obroka, pored energije, proteina i aminokiselina, u smešama za ishranu svinja potrebno je obezbediti i dopunske količine vitamina i mikroelemenata.

U smešama se vitamini i mikroelementi uglavnom dodaju putem predsmeša, vitaminsko-mineralnih dodataka, dakle: premiksa.

Redukovana upotreba antibiotika u stočarstvu

U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).

Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.

Letnja ishrana junadi

Praktična iskustva govore da se tele u veoma ranom dobu može priviknuti na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može uslediti kada životinja napuni 6 meseci života.

Po mišljenu pojedinih stručnjaka, sa navršenom jednom godinom života količina popašene trave može iznositi i do 30 kilograma na dan.

Hrana potrebna za pravilan rast i razvoj svinja

Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.

Naročitu pažnju treba posvetiti ishrani mladih grla koja rastu. Ako ona usled slabe ishrane zakržljaju u mladosti, neće moći da to kasnije nadoknade ni pored poboljšanje ishrane.

Odgovarajuća ishrana odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Proizvod za veću efikasnost imunološkog sistema kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja.

Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Zdrava voda uslov dobrih rezultata u stočarstvu

Voda, vazduh i hrana su tri osnovna činioca za održavanje života, produktivnosti i dobrog zdravstvenog stanja muznih krava.

Potrebna količina vode u toku dana zavisi od načina ishrane, stanja uhranjenosti, starosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika.

Bolest plavog jezika

Plavi jezik je infektivna, virusna bolest od koje mogu da obole ovce, goveda i koze. Prenose je insekti i ne spada u zoonoze, dakle, ne prenosi se na čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. U prenošenju infekcije glavnu ulogu imaju komarci.

Efekti tečne ishrane

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

"Uzgojna bolest" i njena preventiva

Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli. Oboljenje se javlja na farmama, a još više na seoskim gazdinstvima, nanoseći velike ekonomske štete. Retko se javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.

Izuzetna rasa sa vrhunskim tovnim karakteristikama

Durok je starija rasa američke domaće svinje, koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

Rasa durok je nastala 1860. godine od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Nju Jorka, Nju Džerzija i Masačusetsa.

Adekvatni objekti za držanje krava

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

Fitobiotik sa uticajem na bolji prirast svinja i manji utrošak hrane

ISV Diarr DLC je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.

Ovaj proizvod je posebno efikasan u neutralisanju bakterije Brachyspyra hyodysenteriae koja izaziva dizenteriju kod svinja, bakterije Lawsonia intracellularis koja je uzročnik ileitisa, te Gram+ bakterija.

Jedan od ključnih faktora za uspešan metabolizam svinja

Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje.

U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.

Snažne i zdrave svinje

U nizu vrhunskih proizvoda iz ponude firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, izdvajaju se i Booster Junior i Booster Senior. Radi se o proizvodima koji imaju svoje sigurno mesto na svakoj iole ozbiljnijoj farmi svinja.

U prilog ovoj tvrdnji govore njihova svojstva i efekti.

Klostridije kao opasni mikroorganizmi

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv.

Indigestija kod goveda

Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.

Povišene koncentracije amonijaka i alkaloza buraga nastaju zbog:

Idealna oprema za moderne odgajivače svinja

Oprema za svinjarstvo, koja se nalazi u ponudi firme ISV Feed&Consulting, iz dana u dan nailazi na sve veće interesovanje.

Rekvizite, koji dokazano utiču na profitabilnost proizvodnje, ISV redovno prezentuje potencijalnim kupcima - modernim farmerima.

Soja u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Preventiva opasne infekcije svinja

Opasnu bolest izaziva virus iz grupe parvovirusa, a karakterišu je pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi.

Osim toga, virus usporava rast prasadi. On živi dugo na temperaturi od 4 stepeni, pa i nižoj, a sa druge strane i na veoma visokoj temperaturi od 56 stepeni može preživeti čak 2 dana.

Uzroci i sprečavanje upale vimena krava muzara

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime (mlečnu žlezdu) i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

Premiksi optimalnog sastava za vaše krave

Kao što je poznato, period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave.

Pravilna nega i ishrana krava i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Neophodan deo boksa za prašenje: uklještenje

Boksovi za prašenje u ponudi firme ISV Feed&Consulting obuhvataju: rešetkasti pod, grejnu ploču, infracrvenu lampu, kutak za prasad, hranilicu i pojilicu za prasad i krmaču, zatim uzdužno i poprečno uklještenje koje se može podešavati u zavisnosti od veličine krmače, sa delom koji sprečava krmaču da brzo i naglo legne i zgnječi prasad.

Sprečavanje štetnih efekata zagađenosti mikotoksinima

U značajnoj meri je proširena paleta proizvoda firme ISV Feed&Consulting. U ponudi se, između ostalog, nalazi i proizvod snažnog dejstva Toksin eliminator - Escent S. A sada par reči o njegovim karakteristikama.

Escent S je kompleks materija za prevenciju štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima.

Preporučena primena:

Procena snage i izdržljivosti krava

Uspešna proizvodnja mleka u jednom zapatu muznih krava umnogome zavisi od efikasnog korišćenja energije iz konzumirane hrane.

Poznato je da se mnogi problemi u ciklusu proizvodnje mleka, kao i u reprodukciji muznih krava, javljaju upravo zbog neodgovarajućeg snabdevanja energijom.

Kako svinje podnose visoke temperature?

Svinje oslobađaju suvišnu toplotu gotovo isključivo putem disanja; one nemaju znojne žlezde. Druge načine oslobađanja toplote otežava debelo masno tkivo.

Moramo obratiti pažnju na temperaturu, vlagu, strujanje vazduha, toplotna zračenja, svetlost (intenzitet, trajanje i ritam), elektricitet (grmljavina), sastav vazduha, buku i tzv. socijalne faktore.

Uticaj stočnog kvasca na odbrambeni mehanizam životinja

Razni nepovoljni uticaji koji su često prisutni na farmama, kao što su uslovi držanja stoke i ishrane, socijalni i metabolički stresovi (rano odbiće, intenzivni uslovi odgoja, transport, visoka proizvodnja, graviditet i sl.) ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja i pospešuju razvoj metaboličkih i infektivnih poremećaja.

Ove anomalije mogu da se preduprede ako se u obroke uključi organski vezan hrom. Dodatak hroma (kao esencijalnog mikroelementa) u obroke teladi koja su pod stresom, značajno poboljšava njihov prirast i smanjuje opasnost pojave respiratornih bolesti, a samim tim i potrebu tretmana antibioticima.

Aminokiseline u ishrani životinja

Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:

Dinamičan razvoj svinjarstva na svetskom nivou

Produktivnost svinja u svetu dostigla je nivo za koji se do skoro smatralo da je biološki limitiran.

S obzirom da u proizvodnji svinja najveći deo ukupnih izdataka otpada na troškove ishrane, neke zemlje imaju znatno profitabilniju proizvodnju, kao što su SAD i Kanada, gde je cena hraniva za svinje znatno niža.

Agresivnost krmača posle prašenja

Kod jednog dela prvopraskinja, a ređe kod višepraskinja posle prašenja, ali i nekoliko dana nakon toga dolazi do ispoljavanja agresivnog ponašanja i zloćudnosti.

Agresija može biti usmerena na prasad, ali isto tako i na ljude koji se nalaze u objektu gde su krmače.

Odgoj prasadi - ključni period u tovu svinja

Odgoj prasadi je jedna od najkritičnijih, a ekonomski gledano i najvažnija faza svinjarske proizvodnje.

Propusti načinjeni u pomenutoj fazi ne mogu da se nadoknade u kasnijem periodu.

Da bismo dobili što veći broj kvalitetnih prasadi po leglu, moramo obratiti pažnju na ishranu i negu krmače, naročito u drugoj polovini suprasnosti pa do četvrte nedelje posle prašenja.

Povoljni mikroklimatski uslovi u objektima za svinjarstvo

Svinja je životinja koja ne trpi improvizacije, pa se uglavnom drži u zatvorenim objektima u kojima je moguće ostvariti optimalne mikoroklimatske uslove.

Samo u uslovima idealne temperature, vlažnosti vazduha i provetrenosti objekta, ona može da iskaže svoj genetski potencijal, koji se ogleda u prirastu i konverziji hrane.

Prednosti otvorenih staja

Stočarska proizvodnja i zdravstveno stanje grla u velikoj meri zavise od klimatskih uslova u proizvodnom objektu.

U poslednje vreme sve više pažnje se posvećuje klimatskim uslovima u objektu, posebno sa aspekta sastava i ukupne količine vazduha u objektu.

Kvalitetna ishrana nazimica (najbolji premiksi)

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije.

Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

Završen novosadski poljoprivredni sajam: uspešan i ubedljiv nastup ISV-a

Okončan je 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Najveća agrarna smotra u regionu u potpunosti je opravdala velika očekivanja poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i zainteresovanih građana.  

ISV Feed&Consulting je kroz ovogodišnji sajamski nastup pokazao napredak u svim segmentima svoje složene delatnosti.

Zadovoljstvo na licima posetilaca i izlagača; čelnici matične firme ISV iz Mađarske takođe posetili sajam

Zahuktava se atmosfera na 85. novosadskom Međunarodnom sajmu poljoprivrede. Mnoštvo raznovrsnih eksponata na prostoru sajmišta ne ostavlja ravnodušnim mnogobrojne posetioce najveće regionalne smotre agrarnih dostignuća.

Ponuda firme ISV Feed&Consulting predstavlja više nego dopadljivu kocku u ovom ogromnom mozaiku.

Veličanstvena agrarna manifestacija: od prvog dana zavidna posećenost štanda ISV-a

U toku je 85. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu - najveća smotra agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi.

Veliko interesovanje prati i ovogodišnju manifestaciju. Na Sajmištu se nalazi preko 1.500 izlagača iz tridesetak zemalja.

Uprkos ne baš idealnim vremenskim uslovima, već prvog dana okupio se zavidan broj stručnjaka, proizvođača i zainteresovanih građana.

U Novom Sadu počinje najveća agrarna smotra u regionu: posetite štand ISV-a!

Od 15. do 21. maja na Sajmištu u Novom Sadu biće održan 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača iz 30 zemalja.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Francuska.

Metabolički poremećaji kod goveda

Nadun buraga je stanje u kojem dolazi do prekomernog nakupljanja gasova u buragu u obliku penušavog sadržaja ili u obliku slobodnog gasa pri čemu dolazi do istezanja zida buraga.

Uzroci koji dovode do naduna buraga mogu biti primarni i sekundarni. Primarni uzroci su:

Racionalna ishrana junadi u letnjem periodu

Praktična iskustva govore da se tele u veoma ranom dobu može priviknuti na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može uslediti kada životinja napuni 6 meseci života.

Po mišljenu pojedinih stručnjaka, sa navršenom jednom godinom života količina popašene trave može iznositi i do 30 kilograma na dan.

Potrebe krmača i tovljenika za vodom

Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića. Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.

Osim toga što je sastavni deo svih tkiva, voda služi i kao rastvarač i transportno sredstvo hranljivih materija. Reguliše telesnu temperaturu, evakuaciju produkta razgradnje hranljivih materija i slično.

TermoCont protiv toplotnog stresa krmača

Usled letnjeg toplotnog stresa povećava se kiselost organizma, što dovodi do gubitka apetita i imunosupresije. Intenzivnim dahtanjem svinja takoreći štiti sebe od pregrejavanja. ali tokom dahtanja ujedno izdiše bikarbonatni jon.

Između ostalog, i to nadoknađuje premiks TermoCont, koji istovremeno podstiče konzumiranje vode pomažući da se organizam rashladi do normalne temperature.

Proizvod za bolji metabolizam i ublažavanje simptoma toplotnog stresa kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama.

Simptomi i posledice toplotnog stresa

Ekstremno visoke temperature su pravi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mleka i koji na svojim gazdinstvima imaju visokoproduktivna mlečna grla.

Prvi mogući vidljivi simptomi toplotnog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pijaćom vodom, te opadanje proizvodnje mleka i slabiji prirast.

Simptomi sunčanice kod svinja

Uzrok ove bolesti je prekomerno zagrevanje krvi usled veoma sparnog vremena ili pod uticajem jakih sunčevih zraka.

Najčešće se javlja kod debelih svinja, koje se transportuju na velikoj vrućini: ako su usko zbijene u tesnom prostoru (u vagonima, kamionima itd.), ako se za vreme letnje žege "teraju pešice" ili ako su dugo izložene suncu npr. prilikom otpremanja u otvorenim kolima.

Posledice grešaka u ishrani svinja

Nespecifični gastroenteritis kod svinja najčešće nastaje zbog grešaka u ishrani.

Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjive hrane i hrane sa toksičnim supstancama, koje nadražuju, može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.

Pravilna prelazna ishrana teladi

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom.

Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Šta treba da sadrže objekti za držanje krava?

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

Zanimljivo i poučno: Impresivan odgoj svinja u Danskoj

Danska tehnologija odgoja svinja, ali i visokorazvijena klanična industrija, prepoznate su u svetu kao najbolje što u toj oblasti može da se ponudi, zbog čega porudžbine za kupovinu prasadi i svinjskog mesa stižu od Kanade do Japana, bez obzira na cenu koja je veća od konkurentske.

Premiksi za snažne i zdrave svinje (2.)

Preporučujemo vam primenu proizvoda koji garantuju dobro zdravlje i visok kvalitet vašeg svinjskog fonda.

Predstarter G 511-9231 prilagođen je potrebama probavnog sistema mlade prasadi.

Njegove karakteristike:

Premiksi za snažne i zdrave svinje (1.)

Preporučujemo vam primenu proizvoda koji garantuju dobro zdravlje i visok kvalitet vašeg svinjskog fonda.

Premiks 215-19 za dojne krmače poseduje niz blagotvornih svojstava.

Vredna kombinacija vitamina i biološki aktivnih materija u ovom proizvodu povećava otpornost organizma i pomaže proces razmene materija.

Gubitak mase kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih dojnih krmača nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

Uzroci bolesti mogu da se kriju u ishrani i nepovoljnim ambijentalnim uslovima (mračne, vlažne prostorije).

Poremećaji energetskog metabolizma kod krava

Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja.

Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene poremećaje.

Ishrana priplodnih nerastova

Optimalna ishrana priplodnih nerastova je od posebno velikog značaja, jer od nje uglavnom zavisi kako će nerastovi oplođavati (bukariti) krmače i koliko dugo će biti za tu svrhu sposobni.

Odgajivači svinja često čine greške u tom pogledu.

Presudna uloga kalcijuma u očuvanju zdravlja svinja

Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.

Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.

Specijaliteti u govedarstvu

U ponudi ISV-a nalaze se i specijaliteti koji doprinose odličnim rezultatima u govedarstvu, odnosno proizvodnji mleka. To su:

- Kovin 50 koncentrat sintetičkih proteina za predsmeše za krave u laktaciji.

Optimalna ishrana odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Prvoklasne pojilice za prasad

Kao što je poznato, u ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se oprema za svinjarstvo svetski poznatih proizvođača kao što su Weda iz Nemačke, Fm iz Španije i mnogi drugi.

Ovog puta Vam skrećemo pažnju na pojilice vrhunskog kvaliteta proizvođača Weda.

Uzroci bazne indigestije kod krava

Bazna indigestija je oboljenje kod koga dolazi do alkaloze sadržaja buraga (pH iznad 7,2) usled povećane koncentracije amonijaka, praćene slabljenjem i usporavanjem motorike buraga i znacima intoksikacije.

Povišene koncentracije amonijaka i alkaloza buraga nastaju zbog:

Opasna bakterija u digestivnom traktu goveda

Uzročnik enterotoksemije kod teladi je klostridija, tačnije Cl.perfigens tip C (β toksin), koji dovodi do tzv. enterotoksičnog hemoragičnog enteritisa teladi u prvim danima života (2 do 10 dana starosti).

Bolest može da se javi i kod starijih goveda.

Kvalitetna i bezbedna hrana za krave uz relativno mala ulaganja

Postoji način da se uz relativno mala ulaganja obezbedi vrhunska i sasvim bezbedna hrana za krave, a samim tim i mleko, koje će udovoljiti i najrigoroznijim kriterijumima. Pri tome, mogu se ostvariti značajne uštede.  

Primenom finske tehnologije "Murska" smanjuje se upotreba žitarica kontaminiranih toksinima.

Efekti tečne ishrane svinja

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

V.O. centar: važno obaveštenje

Centar za veštačko osemenjavanje, koji funkcioniše u okviru kompanije ISV Feed&Consulting, povodom uskršnjih praznika, 30. marta (u petak), 31. marta (u subotu) i 2. aprila (u ponedeljak) kao i 6. aprila (u petak), 7. aprila (u subotu) i 9. aprila (u ponedeljak) stranke će primati do 12 časova.

Pomenutim danima naručeni reprodukcioni materijal (seme nerastova) zaposleni u V.O. centru neće raznosti na teren. Nedelja je, naravno, neradni dan.

Usklađena ishrana svinja (+ preporuka)

Izbalansirana ishrana je jedan od najbitnijih faktora uspešne proizvodnje u svinjarstvu.

Prilikom normiranja obroka, pored energije, proteina i aminokiselina, u smešama za ishranu svinja potrebno je obezbediti i dopunske količine vitamina i mikroelemenata.

Manje promene na produktnoj berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.150 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 31.944.000,00 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 47,39%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 25%.

Najbolje rešenje za visoku plodnost krmača

Na plodnost krmača u presudnoj meri utiče ishrana.

U ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se premiks koji garantovano može doprineti povećanoj plodnosti.

Glavne karakteristike Premiksa za suprasne krmače P216-03 su:

Iskoristite i Vi niz sjajnih mogućnosti Web Pig programa!

U okviru Kompanije ISV funkcioniše program za vođenje farmi svinja Web Pig, što posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da poljoprivredni proizvođači u Srbiji napokon mogu da apliciraju za sredstva iz IPARD-fondova.  

Jedna od vrlina programa Web Pig je da ne iziskuje nikakvu posebnu instalaciju. Potrebni su samo računar, internet i pretraživač.

Od odgovarajućeg tretmana krava do zdrave teladi

Prilikom telenja neophodno je posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka.

To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove.

Podsticaji: Sedamnaest milijardi dinara za razvoj poljoprivrede

Vlada Srbije objavila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini.

Ovom uredbom se propisuje obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Oligoelementi u ishrani stoke

 

Mikroelementi, odnosno oligoelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg telesne mase.

To su, između ostalog: gvožđe, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadijum, silicijum, arsen.

Manja upotreba antibiotika u stočarstvu

U Evropskoj uniji švedski stočari najmanje koriste antibiotike u proizvodnji stočne hrane, a kiparski najviše, proističe iz istraživanja Evropske agencije za lekove (EMA).

Procene zasnovane na prodaji antibiotika u 25 evropskih zemalja po jedinici težine žive vage i zaklanih životinja, pokazuju da se antibiotici najmanje koriste u stočarstvu u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, kao i da se više koriste na jugu EU, a manje na severu.

Oprema za nove perspektive u svinjarstvu

Osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja bez dileme su kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.

Pored vrhunskih premiksa iz bogatog asortimana firme ISV Feed&Consulting, u ponudi se nalazi i prvoklasna oprema za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača.

Otpornost organizma prasadi (+ preoporučeni predstarter)

Posle zalučenja prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju, ili čak gube na težini, a često dolazi i do uginuća. Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.

Ovakva prasad nisu navikla na konzumiranje suve hrane, a enzimatski sistem digestivnog trakta nije sposoban za efikasno varenje hranljivih materija iz hrane, u kojoj neizbežno dominiraju biljna hraniva, gde je osnovni izvor energije skrob.

Nepromenjene subvencije po hektaru

Subvencije države po obradivom zemljištu u 2018. godini biće iste kao i lane.

To znači da će podrška po hektaru ostati četiri hiljade dinara i biće direktno isplaćena proizvođačima.

Radi se o bespovatnoj podršci za koju nisu potrebni nikakvi posebni računi, odnosno potvrde.

Postizanje visoke mlečnosti krava

U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka. Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.

U obroku treba da bude uspostavljen odgovarajući odnos sena, sočnih i koncentrovanih hraniva.

Uspešan nastup ISV-a na tradicionalnom Poljoprivrednom sajmu u Šapcu!

U toku je deseti Poljoprivredni sajam u Šapcu, na kome izlagači iz svih krajeva Srbije predstavljaju svoj proizvodni program i najnovija dostignuća iz oblasti semenskog materijala, sredstava za zaštitu bilja, stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije, opreme i ostalih pratećih sadržaja u poljoprivredi.

Visokokvalitetna stočna hrana, kao i oprema za svinjarstvo, koju distribuira firma ISV Feed&Consulting iz Subotice, naišla je na veliko interesovanje posetilaca sajma.

Oprema najpoznatijih svetskih proizvođača na štandu ISV-a predstavlja posebnu atrakciju.

Boksovi za sve moderne farme svinja

Moderno i efikasno svinjarstvo nezamislivo je bez boksova za prašenje i za prasad.

Boksove treba koristiti i kod najmanjih farmi, znači već i kod onih, koje imaju samo nekoliko krmača, a kamoli u slučaju većih i razvijenijih gazdinstava. 

Opaka bolest goveda: simptomi i preventiva

Bruceloza je bolest uzrokovana različitim vrstama bakterija iz roda Brucella. Bolest se primarno javlja kod životinja, a ljudi se najčešće inficiraju preko životinja (zoonoza).

Ova bolest može izazvati velike ekonomske štete u stočarstvu. Najčešće je hroničnog toka, a može trajati mesecima pa i godinama.

Blagi rast cena na berzi uz "gratis lager"

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je 1.750 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 35.607.000,00 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 11,39%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 19,57%.

Snaga, zdravlje i odličan imunitet svinja

U nizu vrhunskih proizvoda iz ponude firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, izdvajaju se i Booster Junior i Booster Senior. Radi se o proizvodima koji imaju svoje sigurno mesto na svakoj iole ozbiljnijoj farmi svinja.

U prilog ovoj tvrdnji govore njihova svojstva i efekti.

Osetljivost svinja na stresogene faktore

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

Pravilan odgoj prasadi ukratko (+ preporučeni premiksi)

Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti.

Najkritičniji period kod odgoja prasadi je razdoblje prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju u ovom periodu i kreću se oko 80%.

Unapređenje genetskih kapaciteta farmi svinja

Firma ISV Feed&Consulting putem svog Centra za veštačko osemenjavanje u Bačkoj Topoli doprinosi jačanju genetskih kapaciteta farmi svinja. U ovom Centru nalaze se besprekorni nerastovi najboljih svetskih rasa.

Ovog puta ćemo se osvrnuti na samu tehniku veštačkog osemenjavanja.

Niže cene žitarica na berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.975 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 27.929.000,00 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je veći za 119,4%, dok je vrednost prometovane robe bila viša za 88,1%.

Suština zakiseljavanja stočne hrane

U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje ubedljiv odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.

O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:

Putevima napretka i modernizacije: i ove godine obavljen embriotransfer na farmi goveda Vojčena

Nakon veoma pozitivnih iskustava iz prošle godine, na farmi goveda Vojčena i ovog puta obavljen je uspešan embriotransfer.

Radi se o savremenom biotehnološkom metodu čija je suština presađivanje oplođenih jajnih ćelija.

Proizvod sa blagotvornim efektima za krave u delikatnoj fazi proizvodnog ciklusa

Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci, koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

Prevencija štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima

U značajnoj meri je proširena paleta proizvoda firme ISV Feed&Consulting. U ponudi se, između ostalog, nalazi i proizvod snažnog dejstva Toksin eliminator - Escent S. A sada par reči o njegovim karakteristikama.

Escent S je kompleks materija za prevenciju štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima.

Raznovrsna ponuda za sve moderne farme

Naša firma ISV Feed&Consulting, pored bogate ponude najkvalitetnijih premiksa, opreme za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača, vrhunskog reprodukciono-genetskog materijala iz Centra za veštačko osemenjavanje i finskih gnječilica Murska, pruža i niz usluga koje značajno doprinose uspešnoj i ekonomičnoj proizvodnji goveda i svinja.

Zamašćenje jetre kod krava

Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja.

Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene poremećaje.

Poremećaji plodnosti kod goveda

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Pojava koju treba sprečiti: parvovirusna infekcija svinja

Bolest izaziva virus iz grupe parvovirusa, a karakterišu je pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi.

Uticaj ukusa na konzumaciju hrane

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Omiljena hrana prasadi

Nuklospray Jogurt i dalje spada među najpopularnije proizvode iz bogate ponude ISV-a.

Nije reč o običnom proizvodu, naime, radi se i novoj koncepciji prihranjivanja razvijenu ne samo za zaostale prasiće, već za svu prasad.

Premiksi idealnog sastava za vaše krave

Kao što je poznato, period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna nega i ishrana krava i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

Uzročnik crvenog vetra

Crveni vetar ili vrbanac (Erysipelas suum) je akutna zarazna bolest, najčešće mladih svinja starosti 5-12 meseci.

Gotovo da nema seoskog dvorišta gde barem jednom nije neka svinja obolela od ove bolesti. Bolest se manifestuje visokom temperaturom, crvenilom kože, a u hroničnom toku se javljaju artritis i nekroza kože.

Sprečavanje upale vimena krava muzara

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Infekcije respiratornog sistema svinja

Enzootska pneumonija svinja je hronično respiratorno oboljenje svinja koje karakteriše smanjeni prirast, kašalj, bronhitis, ali pri tome relativno nizak mortalitet.

Uzročnik bolesti je mikroorganizam Mycoplasma hyopneumoniae, koji je veoma prisutan u zapatima svinja. U plućima svinja se mogu izolovati i druge mikoplazme.

Vrhunske hranilice za svinje

Svaki moderan farmer zna da su preduslovi uspešne proizvodnje kvalitetna stočna hrana i savremena oprema. Pored vrhunskih premiksa iz bogatog asortimana firme ISV Feed&Consulting, u ponudi se nalazi i prvoklasna oprema za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača.

Uticaj stočnog kvasca na imunitet životinja

Razni nepovoljni uticaji koji su često prisutni na farmama, kao što su uslovi držanja stoke i ishrane, socijalni i metabolički stresovi (rano odbiće, intenzivni uslovi odgoja, transport, visoka proizvodnja, graviditet i sl.) ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja i pospešuju razvoj metaboličkih i infektivnih poremećaja.

Ključni vitamini u ishrani krava

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Belančevine u ishrani stoke

Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Dinamična trgovina na berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je 3.242,9 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 61.209.604,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je veći za 159,43%, dok je vrednost prometovane robe bila viša za 101,39%.

Oprema za svaku modernu farmu svinja

Pored truda, znanja, iskustva, želje za napretkom i kvalitetnih životinja, osnovni preduslov uspešnog i ekonomičnog svinjarstva svakako je i moderna oprema prilagođena najnovijim trendovima.

Firma ISV Feed&Consulting spremna je da opremi vašu farmu svim elementima potrebnim da nadmašite dosadašnje rezultate i nastavite putem nezadrživog razvoja.

Uticaj ishrane na plodnost krmača (preporučeno rešenje)

Na plodnost krmača u presudnoj meri utiče ishrana. 

U ponudi firme ISV Feed&Consulting nalazi se premiks koji garantovano može da doprinese povećanoj plodnosti.

Ozbiljne posledice manjka mineralnih materija kod svinja

Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja. Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni u mineralnim materijama, a najčešće kalcijumu.

Neizostavna oprema za moderne odgajivače svinja

Oprema za svinjarstvo, koja se nalazi u ponudi firme ISV Feed&Consulting, iz dana u dan nailazi na sve veće interesovanje. Rekvizite, koji dokazano utiču na profitabilnost proizvodnje, ISV redovno prezentuje potencijalnim kupcima - modernim farmerima.

Optimalna mlečnost krmača (+ preporučeni premiks)

Dobra mlečnost je jedna od najvažnijih osobina krmača. Najbolji pokazatelj mlečnosti je veličina i ujednačenost prasadi u leglu po zalučenju. Krmače nasleđuju mlečnost, pa se selekcijom u zapatu ova osobina može poboljšati.

Nekim merama pre ili posle prašenja se u dobroj meri može uticati na poboljšanje mlečnosti.

Ishrana teladi nakon odlučivanja od majke

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Home Arhiva Vesti

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!