Nodularni dermatitis kod goveda: Opaka bolest koja ugrožava stočni fond

Nodularni dermatitis je virusno oboljenje goveda i obično je karakteriše pojava čvorića, krasta ili rana na koži. Sve rase goveda mogu da obole.

Najčešće se javlja tokom vlažnih letnjih i jesenjih meseci, kada su insekti najbrojniji i najaktivniji, ali može da se pojavi i u drugim periodima.

Oko 25% grla može da oboli u jednom stadu, a stopa smrtnosti je blizu 10%.

Bolest izaziva gubitak telesne mase zbog slabljenja apetita. Životinja vremenom odbija da jede. Ostali simptomi: privremeni ili stalni gubitak proizvodnje mleka, smanjenje ili potpuni gubitak plodnosti kod bikova i krava, pobačaj kao i trajno oštećenje kože.

Nastaje veliki ekonomski gubitak usled smanjene proizvodnje mleka i mesa i smanjenog uzgojnog potencijala.

Goveda svih uzrasta mogu da budu zaražena, a ona koja su prebolela bolest, postaju imuna. Telad mlađa od 6 meseci starosti su zaštićena od bolesti ako su njihove majke bile vakcinisane ili su prebolele.

Ujedi insekata igraju najvažniju ulogu u širenju virusa. Telad mogu da budu zaražena konzumiranjem mleka od bolesnih krava.

Postoje i druge bolesti koje izazivaju slične simptome. Zbog toga je važno da se dobije precizna i definitivna dijagnoza kako bi se preduzele najbolje preventivne i kontrolne mere za zaštitu životinja.

(Izvor: Agroinfotel)

 
 
Home Arhiva Vesti Aktuelno Nodularni dermatitis kod goveda: Opaka bolest koja ugrožava stočni fond

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!