Aktuelno

Ako to još niste učinili, počnite da koristite Web Pig program koji će Vam olakšati proces rada na farmi

Upotreba softvera predstavlja opšti trend u funkcionisanju firmi, rukovođenju, planiranju i donošenju odluka u raznim oblastima. Softveri umnogome olakšavaju proces rada, odnosno upravljanje određenim vidom preduzetništva. Sve to se, naravno, odnosi i na poljoprivredu.

Tuberkuloza goveda: uzročnici i tok bolesti

Tuberkulozu goveda izaziva bakterija mycobacterium bovis, a ređe mycobacterium tuberculosis. Oboljenje je uglavnom hroničnog karaktera. Najčešće se lokalizuje u limfnom tkivu, plućima i mlečnoj žlezdi krava, a ređe u jetri, bubrezima i drugim organima. Inficirane životinje u početku ne pokazuju kliničke simptome.

Odgovarajuća ishrana svinja u zimskom periodu

U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

Garant bezbedne stočne hrane

Postoji način da se uz relativno mala ulaganja obezbedi vrhunska i sasvim bezbedna hrana za krave, a samim tim i mleko, koje će udovoljiti i najrigoroznijim kriterijumima. Pri tome, mogu se ostvariti značajne uštede.

Primenom finske tehnologije "Murska" smanjuje se upotreba žitarica kontaminiranih toksinima.

Kupci žele da obore cenu soje

Tokom protekle nedelje na novosadskoj produktnoj berzi došlo je do izvesnog rasta prometa, ali je to još uvek daleko od intenzivne kupoprodaje. Realizovano je ukupno 500 tona robe, u vrednosti od 7.667.000,00 dinara.

Prošlonedeljna konstatacija o naizgled nepremostivom jazu prodajnih i kupovnih kotacija na tržištu soje i dalje stoji. Prodavci ovu kulturu nude po ceni od 38,50 din/kg (bez PDV-a), dok potencijalni kupci nisu spremni da je plate više od 38,20 din/kg.

Ključni vitamin u razvoju svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Do njegovog nedostatka dolazi usled nedovoljnog unošenja ovog vitamina putem hrane, tj. ako životinje ne jedu svežu lucerku, šargarepu i drugu hranu koja sadrži dovoljno vitamina A.

Optimalna ishrana krava u zimskom periodu

U zimskom periodu u ishrani goveda osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino seno često služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, koje mogu biti presudne za obezbeđivanje većih količina sena.

Bitka protiv virusa koji ugrožavaju zdravlje svinja

Evolucija mikroorganizama je jedan od osnovnih razloga pojave novih oboljenja svinja.

Po pravilu, rezervoari ovakvih uzročnika su divlje rase svinja, a oboljenje se kod domaćih rasa javlja kada dođe do međusobnog kontakta.

Pravilan odgoj nazimica

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

 

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!