Tokom odgoja prasadi brojni stresogeni faktori utiču na varenje životinja.
To su, na primer: odbiće, vakcinacija, puferski kapacitet hrane, zamena staje, porcije sa velikim sadržajem proteina, loša higijena itd.
Zbog svega navedenog, kod prasadi može doći do nezadovoljavajućeg varenja i visoke pH vrednosti u želucu.
Usled toga, slabi prirodna odbrambena sposobnost organizma i kreće invazija patogenih mikroorganizama (E. coli, salmonella sp.).
Period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave.
Pravilna ishrana i nega krava u tom razdoblju od velikog je uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.
Svi sastojci, koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta.
Ketoza ili acetonemija je metabolička bolest izazvana nepravilnom ishranom, a javlja se prvih 10-40 dana po telenju. Najkritičnije vreme je između petnaestog i dvadesetog dana posle telenja.
Ovaj metabolički poremećaj se javlja u kliničkoj i subkliničkoj formi. Simptomi kliničke forme ketoze su: gubitak apetita, mršavljenje, inertnost, smanjenje proizvodnje mleka i kao siguran dokaz oboljenja miris daha krave na aceton.
Otmara Majera br. 20, Subotica
Tel/fax: +381 24 410 0027
e-mail: office@isv.rs
ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.
Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!