Aktuelno

Parazit sa razornim dejstvom

Kokcidioza je bolest koju izazivaju paraziti. Nastaje razvojem i širenjem tzv. kokcidija u digestivnom traktu.

Osnovni uzročnik kokcidioze svinja je Isospora suis, koja obično napada prasad u prvoj nedelji života. Isospora suis prolazi kroz razne razvojne stadijume unutar tela nosioca, kao i u njegovoj okolini.

Stočna hrana u prevenciji edemske bolesti prasadi

Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli. Oboljenje se javlja na farmama, a još više na seoskim gazdinstvima, nanoseći velike ekonomske štete. Retko se javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.

Za ovu bolest se često kaže da je uzgojna bolest jer je njena pojava vezana za način ishrane i uslove držanja.

Značajan skok cene kukuruza

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je 3.500 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 71.359.750 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju obim prometa bio je veći za 97,18%, dok je vrednost prometovane robe bila viša za 59,78%.

Odgoj priplodnih nazimica

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

Brojne prednosti simentalske rase goveda

Simentalsko goveče nastalo je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je goveče tzv. dvojnih sposobnosti: meso-mleko.

Ova rasa goveda postala je poznata i priznata u 19. veku , a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Smanjena plodnost krmača (+ rešenje)

Do opterećenja reproduktivnog sistema krmača često dolazi zbog velikih zahteva proizvodnje, usled čega one postaju sve neotpornije na stres faktore, što veoma negativno deluje na reprodukciju.

Neophodan vitamin u razvoju svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključni vitamini svakako je vitamin A. Do njegovog nedostatka dolazi usled nedovoljnog unošenja ovog vitamina putem hrane, tj. ako životinje ne jedu svežu lucerku, šargarepu i drugu hranu koja sadrži dovoljno vitamina A.

Neophodna pomoć poljoprivrednicima zbog šteta od suše

Ekstremno visoke temperature desetkovale su ovogodišnji rod gotovo svih ratarskih kultura.

Prinosi suncokreta su za oko 20 odsto, šećerne repe za 50, a soje za blizu 60 odsto niži od očekivanih.

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, ovih dana počeće primena zajedničkih mera pokrajinske i republičke vlade za pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu zbog suše.

Odgovarajuće držanje krava

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

 

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!