Aktuelno

Značaj siliranja kukuruza

Leto je vreme kada se svi ozbiljniji odgajivači stoke već spremaju za zimu. Određuju broj grla koja će gajiti tokom zimskog perioda i ujedno procenjuju koliko hrane će im biti potrebno. Jedan od načina pripremanja relativno jeftine i kvalitetne hrane je siliranje.

Optimalno vreme za siliranje cele biljke kukuruza je u periodu kada je sadržaj suve materije u silažnoj masi (stablo, list, klip, zrno) između 30 i 35%.

Osetan rast vrednosti prometa na berzi

Cene proizvoda na novosadskoj produktnoj berzi su u porastu. Tokom protekle nedelje trgovalo se sa 1.722 tone robe, što je za 143,12% više nego prethodne sedmice. Ukupna finansijska vrednost prometa iznosila je 41.003.280 dinara i veća je za čak 130,12% u odnosu na vrednost prometa u prethodnoj nedelji.

Sve prednosti simentalske rase goveda

Simentalsko goveče nastalo je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je goveče tzv. dvojnih sposobnosti: meso-mleko.

Ova rasa goveda postala je poznata i priznata u 19. veku, a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Najbolje rase svinja na svetu: pietren poznat kao izrazito mesnata rasa

Pietren je rasa koja potiče iz istoimenog mesta u Belgiji. Nastala je ukrštanjem belgijskog landrasa sa engleskim jorkširom.

Ona se od 1920. godine gajila uglavnom u selu Pietren da bi za vreme velike krize na tržištu svinja 1950. godine postala veoma popularna u celoj Belgiji.

Kvalitetna ishrana junica u letnjem periodu

Praktična iskustva govore da se tele u veoma ranom dobu može priviknuti na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može uslediti kada životinja napuni 6 meseci života. Po mišljenju pojedinih stručnjaka, sa navršenom jednom godinom života količina popašene trave može iznositi i do 30 kilograma na dan.

Lucerkino seno ponovo na berzi

Cene na novosadskoj produktnoj berzi tokom protekle nedelje doživele su izvesne promene. Realizovan je promet od ukupno 708,3 tone robe, što je za 38,41% manje nego prethodne sedmice. Vrednost prometa iznosila je 17.817.910 dinara, dakle, bila je za 29,97% manje.

Tajna savršene probave prasadi

Nijednog trenutka ne jenjava interesovanje za vrhunske proizvode iz ponude ISV-a, koji se sa velikim uspehom primenuju u svinjarstvu. Ovog puta izdvajamo starter BOCM i 6122.

Glavni efekti startera:

Najbolje rase svinja: snažni i otporni hempšir

Hempšir je jedna od najstarijih originalnih američkih rasa svinja koje postoje i danas. Istorijski zapisi svedoče o tome da hempšir najverovatnije potiče od stare engleske pasmine (old english breed).

Prema nekim podacima, ove crne svinje sa karakterističnom belom trakom bile su brojne u Škotskoj, naročito oko 1700. godine.

Kriterijumi pravilnog rasta i razvoja prasadi

Posle zalučenja, prasad male telesne mase dugo vremena stagniraju ili čak gube telesnu masu, a često dolazi i do uginuća. Posledice ovakvog stanja negativno utiču na čitav kasniji period razvoja sve do kraja tova.

Ovakva prasad nisu navikla na konzumiranje suve hrane, a enzimski sistem digestivnog trakta nije sposoban za efikasno varenje hranljivih materija iz hrane, u kojoj neizbežno dominiraju biljna hraniva gde je osnovni izvor energije skrob.

 

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!