Aktuelno

Još malo vremena do kraja osmog kola nagradne igre ISV-a! Registrujte se i Vi i pobedite!

U toku je osmo kolo nagradne igre firme ISV Feed&Consulting, u kojoj mogu da učestvuju svi poslovni partneri, odnosno svaka osoba koja je bar jednom kupila neki od proizvoda iz ponude ove firme ili koristila njene usluge.

Ako to još nije niste učinili, narednih dana možete da se uključite u osmo kolo.

Sprečavanje upale vimena

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

Razvoj svinjarstva u svetu

Na svetskom nivou produktivnost svinja dostigla je nivo za koji se do skoro smatralo da je biološki limitiran. Po jednoj krmači godišnje se dobija i do 26 prasadi 1.800 do 2.000 kg žive mere, 1.450 do 1.620 kg polutki i 900 do 1.010 kg mesa.

Počela kupoprodaja ječma na berzi

Tokom protekle nedelje opao je intenzitet kupoprodaje na novosadskoj produktnoj berzi.

Ukupan promet obuhvatao je 1.125 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 21.663.250 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 72,34%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 74,21%.

Ključ uravnotežene ishrane

Koliko će krava davati mleka umnogome zavisi od ishrane, koja bi trebalo da bude uravnotežena, dobro izbalansirana. Potrebno je uspostaviti optimalan odnos kabaste i koncentrovane hrane, gde kabasti deo ima posebno značajnu ulogu.

Priprema kvalitetne silaže presudna je za profitabilnost farmi mlečnih goveda ili tovnih junadi.

Ishrana odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju.

Toplotni stres goveda

Ekstremno visoke temperature su pravi alarm za sve farmere koji se bave proizvodnjom mleka i koji na svojim gazdinstvima imaju visokoproduktivna mlečna grla.

Prvi mogući vidljivi simptomi toplotnog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pijaćom vodom, te opadanje proizvodnje mleka i slabiji prirast.

Šta je nekrotični enteritis i kako se leči?

Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov βtoksin. U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.

Veliki promet, niske cene ratarskih kultura na berzi

Tokom protekle nedelje u velikoj meri je intenzivirana kupoprodaja na novosadskoj produktnoj berzi.

Ukupan promet obuhvatao je 4.067 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 83.997.920,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je veći za 301,08%, dok je vrednost prometovane robe bila veća za 159,65%.

 

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!