Interphos MZ2

Interphos MZ2

 

Stabilizator stočne hrane, pojačivač ukusa, aditiv za stočnu hranu sa katalizatorskim dejstvom koji vezuje amonijak i obezbeđuje uštedu proteina i mineralnih materija

 

Izuzetno vredna svojstva INTERPHOS je poprimio zahvaljujući svom jonsko izmenjivačkom kapacitetu, stečenom tokom nastanka ovog proizvoda. Sadrži magnezijum karbonat, kalcijum fosfat, natrijum fosfat, natrijum hlorid, jabučna vlakna, vermikulit, organske kiseline  (sirćetna kiselina, jabučna kiselina, tartarska kiselina).

 

Najvažniji efekti INTERPHOS-a:

 

Dejstvo INTERPHOS-a na proces varenja proteina

 

Proteini stočne hrane se, usled enzimskih procesa varenja u crevnom traktu razgrađuju na svoje gradivne elemente - aminokiseline, koje se kroz sluzokožu creva apsorbuju. Tako se organizam snabdeva aminokiselinama. One na kraju iz crevnog sadržaja mogu da se apsorbuju i u rektumu. Kasnije za tako nešto više nema mogućnosti. Nad aminokiselinama u crevnom sadržaju, međutim, takoreći "parazitira" cela crevna flora koja vari proteine. Bakterije u crevima - uzročnici   dezaminacije razgrađuju deo aminokiselina, uz pomoć enzima aminokiselina-oksidaza, koji proizvode.

Procenjuje se da oko 30% proteina u stočnoj hrani ostaje neiskorišćeno, odlazi u nepovrat. INTERPHOS vezivanjem enzima aminokiselina-oksidaza može da smanji štetan proces razgradnje aminokiselina. Naime, pod dejstvom enzima aminokiselina-oksidaza mogu da nastanu toksične materije (kadaverin, putrescin, itd.) koje, apsorbujući se iz creva, truju organizam.

 

 

INTERPHOS kao stabilizator stočne hrane

 

Oksidacija u velikoj meri može da smanji kvalitet, trajnost i efikasnost proizvedene stočne hrane. Oksidaciju izaziva kiseonik u vazduhu (vazduh sadrži 21% kiseonika), a to dejstvo pojačavaju  međusobne interakcije komponenti stočne hrane. Destruktivni proces prouzrokovan oksidacijom, toliko je snažan da se vredne materije (npr. ulja, masti) u stočnoj hrani za kratko vreme (nekoliko sati) razgrađuju, dakle, ne mogu da budu iskorišćene. Usled oksidacije one se pretvaraju u druge materije (npr. toksini, peroksidi) koje nanose štetu zdravlju životinja, kvare pokazatelje dnevnog prirasta i produktivnosti.

 

Pošto destruktivni oksidativni proces, poput lančane reakcije, počinje još od mlevenja komponenata stočne hrane, potrebno je da se INTERPHOS (bipolarna mreža elemenata) što pre umeša u stočnu hranu kako bi se šteta i gubici izazvani procesom oksidacije, smanjili tokom proizvodnje i skladištenja stočne hrane. Komponente INTERPHOS-a (kiseline prirodnog porekla, baze, mikroelementi) smanjuju gubitke usled oksidacije i povećavaju efikasnost hranljivih materija. Na taj način ispoljavaju povoljnije dejstvo nego sintetski antioksidansi i druge materije.

 

INTERPHOS sadrži prirodne materije, proizvod ispoljava svoje dejtsvo biološkim putem. Pruža maksimalnu bezbednost potrebnu za proizvodnju vrhunske stočne hrane i omogućava kvalitetnu ishranu životinja.

 

INTERPHOS je stabilizator stočne hrane na bazi organskih i mineralnih materija, koji deluje biološkim putem, uz aktivni bipolarni sadržaj mikroelemenata.

 

INTERPHOS može bezbedno da se koristi u svim uslovima (u granulisanoj i brašnastoj stočnoj hrani, a može da se meša i u premikse). Lako se skladišti, otporan je na mineralne materije, termički je stabilan i nije pH-senzitivan.  

 

INTERPHOS se sastoji od lantanoida sa vodećom biološkom funkcijom bipolarnih mikroelemenata, zatim od soli i kiselina.Ovi bipolarnimikroelementi u uzajamnoj reakciji sa kiselinama i bazama (solima) sprečavaju delovanje oksidaza, a posebno aminokiselina-oksidaza i istovremeno obezbeđuju veću dostupnost svih mikroelemenata koji se nalaze u stočnoj hrani.

 

 INTERPHOS se od drugih sintetskih stabilizatora razlikuje i po tome što ne samo sprečava  oksidaciju hrane, već ispoljava i zaštitno dejstvo na prirodnu crevnu floru i pospešuje formiranje laktobacilne flore. 

 

Svoje biološko dejstvo INTERPHOS ispoljava, zahvaljujući kiselinama i bazama od kojih se ovaj proizvod sastoji, kao i pomenutimbipolarnim mikroelementima. Ove komponente zajednički sprečavaju delovanje enzima koji razaraju aminokiseline. Efekat onemogućavanja aminokiselina-oksidaza kod INTERPHOS-a višestruko je veći nego kod sintetskih materija.

 

Zbog pomenutih razloga, tokom unosa hrane stabilizovane INTERPHOS-om, iz raspoloživih proteina ostaje znatno više aminokiselina, koje nesmetano dospevaju u digestivni trakt, u krvotok i u ćelije organizma. Zahvaljujući tome, u stočnoj hrani možemo da smanjimo nivo proteina.

 

 

Preporučeno doziranje aditiva za stočnu hranu INTERPHOS MZ2 kod svinja:

 

Uzrast

Preporučena doza, kg/tona

Priplodni nerastovi:

1,50

Suprasne krmače:

1,00 - 1,25

Dojne krmače:

1,75 – 2,00

Priplodne nazimice:

1,00

Prasad I                       (  7  - 14 kg)

2,25 - 2,50

Prasad II                      (14  - 30 kg)

2,00 - 2,25

Predtov I                     (      - 50 kg)

2,00

Tov II                          (       - 80 kg)

1,50

Dopunski tov III          (     - 115 kg)

1,00

Univerzalni tov       (30 - 115 kg)

1,25 – 1,75

 

 

Preporučeno doziranje aditiva za stočnu hranu INTERPHOS MZ2 kod živine:

 

Vrsta životinje, uzrast

Preporučena doza, kg/tona

Hrana za priplodnu živinu i nosilje

I hrana za piliće i mlade kokoške

2,00

II hrana za mlade kokoške

1,75-2,00

Predstarteri za nosilje

1,50-1,75

 

Hrana za priplodnu živinu i noslje  árútojó takarmányok

1,00-1,50

 

 

Hrana za hibride brojlera mesnog tipa

Starteri za brojlere

2,00

I  Hrana za tov brojlera

1,25-1,50

II Finišeri za brojlere

1,50-1,00

 

Praktična iskustva u primeni Interphos-a u ishrani životinja:

·         Sadržaj sirovih proteina u hrani može da se bezbedno smanji.

·         Dolazi do poboljšanja vazduha u stajama, manje amonijaka dospeva u vazduh, smanjuje se broj respiratonih oboljenja.

·         Kod krmača se intenzivira proizvodnja mleka, a povećava se i težina legla po odbiću.

·         Poboljšava se kondicija i zdravstveno stanje krmača.

·         Povećava se prirast prasadi i iskorišćenost hrane, javlja se manje problema sa metabolizmom.

·         Kod tovljenika se takođe povećava dnevni prirast i iskorišćenost hrane.

·         Poboljšava se kvalitet mesa, ima manje masti i može da se postigne veći procenat mesnatosti.

Home ISHRANA ŽIVOTINJA Ishrana svinja Dodaci Interphos

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!