Időszerű

Vitaminok szerepe a kérődzők takarmányozásában

A vitaminbevitel során a kérődzők esetében elsősorban az A-, D- és E-vitamin ellátottságát kell figyelemmel kísérni.

Az említett három zsírban oldódó vitaminból a tehenek szükséglete a következő: A-vitamin 3200-4000 NE/kg szárazanyag, D-vitamin 1000-1200 NE/kg szárazanyag, E-vitamin 15-20 NE/kg szárazanyag.

A nagyobb adagok a szárazonálló tehenekre vonatkoznak. A tehenek esetében a karotin nemcsak mint az A-vitamin provitaminja fontos, hanem van önálló funkciója is, nevezetesen a sárgatest progeszteron termelése β-karotin hiányában gátolt. Ennek következménye: az elhúzódó csendes ivarzás és cikluszavar.

A hatékony malacnevelés alapfeltételei

A malacokról való gondoskodás valójában már a méhen belüli életben kezdődik, mert a kocák tartása és főleg takarmányozása jelentős mértékben befolyásolja a megszületendő malacok életképességét.

Eredményesen csak az egészséges, megfelelő tömeggel (1,30-1,50 kg) született malacok nevelhetők fel. 

A felnevelés eredményességét elősegíti, ha a malacok igényeinek megfelelő, tiszta, meleg, csíraszegény környezetbe kerülnek.

A malacok érzékenyek a hidegre, a "malacfészek" hőmérsékletét a születéskor célszerű 30-35°C-on tartani, majd a kor előrehaladtával a hőmérsékletet fokozatosan csökkenteni.

 

 

 

akció

 

referencia

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!