Murska - Útmutató

 


Roppantásos technológia

Jó minőségű, költséghatékony takarmány

A roppantásos technológia segítségével költséghatékonyan állítható elő jó minőségű takarmány valamennyi haszonállat számára.

A beruházási (szárító, tárolás), valamint az energiaköltségek (olaj, elektromos áram) csökkentése révén növeli a gazdaság nyereségességét. A roppantott gabona előállítási költségei jóval alacsonyabbak, mint a szárított gabonáé.

 

A roppantott gabona további feldolgozás nélkül készen áll a takarmányozásra. A tárolóegységből közvetlenül felhasználható takarmányozásra önmagában, szarvasmarha esetén a tápkeverék (TMR) alkotójaként, vagy sertések számára folyékony takarmányként.

 

A gabona roppantásos silózása a tejsavbaktérium által beindított tejsavas erjedésen alapul. A tejsavas erjedés számára kedvező környezet a roppantott gabona pH-értékének 4-re történő csökkentésével, és anaerob körülmények megteremtésével érhető el.


 

A takarmánygabona tárolási módjai

Szárítás: A gabonát 15% alatti nedvességtartalomra szárítják. Ez a hosszú távú tárolás hagyományos és biztonságos módja. Hátrányai a magas költségek és az őrölt szárított gabona nagy portartalma.

Roppantás: A gabonát 25% nedvességtartalom felett, a teljes beérés előtt takarítják be, majd anaerob körülmények között roppantják és silózzák a KEMIN Europa gyártó SalCurb K2 liquid és SalCurb K4 liquid termékeinek alkalmazásával.

Nedves egész gabona konzerválása: A gabonát 15 és 25% közötti nedvességtartalomnál takarítják be, valamint a MycoCurb liquid és a MycoCurb ES liquid termékekkel konzerválják, hogy megelőzzék a penészgombák és élesztőgombák által okozott romlást. A gabona tárolása anaerob körülmények között történik.

Teljes gabona silózása: A teljes növényt betakarítják, majd silózzák a SalCurb K2 liquid i SalCurb K4 liquid termékek alkalmazásával.


 

Termesztési technológia és betakarítás

A roppantásra szánt gabonát hasonlóan lehet termeszteni, mint a szárítani kívánt gabonát, de az előbbit 2–3 héttel korábban takarítják be, annak sárgás színű állapotában. Ekkor a gabona energia-  és fehérjetartalma a maximumán van. A korai betakarítás lehetővé teszi a nagyobb hozampotenciállal rendelkező kései fajták termesztését. A műtrágyázás rugalmasabb, a trágya pedig szabadabban használható.

A sárgás színű állapotban lévő gabona lágyabb és nagyobb, mint a beérett gabona.

A gabona nedvességtartalma általában 30–40%. A betakarítást végző kombájnt ezért a nagy. nedvességtartalmú gabonának megfelelően kell beállítani. A dobkosarat a lehető legszorosabbra, a cséplődob fordulatszámát pedig a maximális értékre kell állítani. A rostákat teljesen, a ventilátort pedig félig kell kinyitni. Betakarításkor a sebesség csökkentése, valamint a tarlómagasság növelése csökkenti az eltömődések kockázatát.


 

A roppantásról dióhéjban

- A betakarítást a normál idő előtt 2–3 héttel, a sárgás színű állapotban végezze; a gabona optimális nedvességtartalma 30–40%

- A roppantást a mezőn vagy a tárolóhelyen végezze a Murska roppantóval; minden gabonát roppantson meg

- Használjon SalCurb K2 liquid vagy SalCurb K4 liquid adalékot, 3–5 litert tonnánként

- Tárolja falközti silókban, műanyag vermekben, zsákokban vagy toronysilókban

- Figyeljen az alapos tömörítésre, fedésre és súlyozásra

- Silózárás után 3 héttel indulhat a takarmányozás


 

Roppantás és silózás

A speciális Murska roppantógépet a gabona feldolgozására használják. Adja a roppantási adalékanyagot a roppantógépbe, hogy az adalék megfelelően elkeveredjen a gabonában. A hengereket megfelelően kell beállítani, hogy minden gabonaszem összetörjön.

 

A nagy nedvességtartalmú roppantott gabonát könnyű tömöríteni a levegő kiszorítása céljából. Ez jó silózást biztosít. Ha a gabona túl száraz (30%-nál alacsonyabb nedvességtartalom), a roppantás során víz adható hozzá. A megfelelő nedvességtartalmú gabona betakarítása azonban jobb, mint a víz utólagos hozzáadása. A gabona magas nedvességtartalma miatt a roppantás és silózás a betakarítástól számított 24 órán belül meg kell, hogy történjen, különben a gabona  felmelegedhet. A hőképződés különösen akkor probléma, ha nem adott hozzá adalékanyagot vagy csak biológiai adalékanyagot használ.

 

Ha a gabona roppantását a mezőn végzi, akkor az a kombájnból közvetlenül a roppantógépbe jut, ahol egyidejűleg roppantásra kerül és az adalékanyag is belekeveredik. Végül a roppantott gabonát elevátorral az utánfutóra rakják, majd a tárolási helyre szállítják.


 

A SalCurb K2liquid és a SalCurb K4 liquid alkalmazása

A roppantáshoz a SalCurb K2 liquid és a SalCurb K4 liquid adalékanyagokat ajánljuk.

Az adalékanyagok csökkentik a roppantott gabona pH-értékét, és közvetlenül megakadályozzák a nemkívánatos mikrobák elszaporodását. A roppantott gabona felülete kezelhető hígítatlan adalékanyaggal, hogy megakadályozza a legfelső réteg romlását. A SalCurb K2 liquid és a SalCurb K4 liquid adalékanyagok biztosítják a roppantott gabona magas tápértékét az etetésig.

 

A SalCurb K2liquid és a SalCurb K4 liquidadalékanyagok adagolása a roppantott gabona nedvességtartalma szerint történik

Nedvességtartalom              Adagolási arányok

35-45 %                                        3 liter/tonna

30-35%                                         4 liter/tonna

25-30%                                         5 liter/tonna

Fehérjetermények, például borsó és bab esetén növelje az adagot 1 liter/tonna mennyiséggel. Az adalékanyagot egy szivattyús adagoló adja hozzá.


 

Tárolás

A roppantott gabona tárolható műanyag fóliahengerekben, falközti/vízszintes silókban, vermekben vagy légmentes toronysilókban. A falközti silóban vagy műanyag tárolóveremben történő tömörítést el lehet végezni egy markolóval ellátott traktorral, vagy egy ennek megfelelő géppel. Ha a roppantás a silónál történik, akkor a gabonát elevátor szállítja az utánfutóról a roppantógépbe. A gabonát mezőgazdasági rakodógéppel is be lehet tölteni a roppantógépbe egy tiszta betonveremből. A roppantógép kapacitását a roppantani kívánt gabona mennyisége, valamint a kombájn kapacitása határozza meg, hogy a kombájnnal történő betakarítás megszakítás nélkül mehessen. A legnagyobb Murska roppantógépek óránként kb. 30 tonnát képesek feldolgozni, ami lehetővé teszi a nagy kapacitású kombájnok alkalmazását. A leghatékonyabb roppantógépeket traktorok hajtják: egy traktor hajtja a roppantógépet, míg egy másik tölti a tárolóvermet. A roppantott gabona zsákolható is. A legegyszerűbb tároló egy műanyag tárolóverem a mező sarkánál.

 

A tárolás módjától függetlenül a legfontosabb tényezők az alapos roppantás, az adalékanyag egyenletes adagolása, a gondos tömörítés, a megfelelő lezárás, végül a súlyok elhelyezése a tárolóverem tetejére. A tetejére helyezett súlyként használható malátatörköly, korpa vagy egyéb melléktermék vagy szárított őrölt gabona. Ezek a roppantott gabonával együtt használhatók takarmányozásra, valamint hatékony védőfalat is képeznek patkányok és egerek ellen.

 

A tárolóvermet 2–3 hétig zárva kell tartani, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az erjedéshez, mely csökkenti a takarmány felmelegedésének kockázatát. A tárolóverem méretét úgy kell az etetési sebességhez igazítani, hogy az anyag a teljes homlokfelületről a lehető leggyakrabban eltávolodjon, azaz hetente legalább egyszer, vagy meleg időben gyakrabban. Ajánlott, hogy a takarmányt a homlokfelületről vágják le és ne ássák ki, így minimálisra csökkenthető a levegő bejutása a takarmányba. A levegő bejutása hőképződést eredményezhet, valamint gombák, pl. penészgomba és élesztőgomba elszaporodását okozhatja a homlokfelületen.


 

A roppantott gabona zsákolása

A roppantott gabona műanyag fóliahengerbe történő zsákolása alacsony költségű, valamint egyszerű feldolgozási és tárolási módszer. A gabonát betakarítják majd elszállítják a roppantási helyre, ahol egyetlen munkafázisban roppantják és zsákolják. A gabonát egy markoló elevátor közvetlenül a hengerekhez és a csomagoló csatornába juttatja. A zsákolás egyszerű, mivel nem szükséges tömörítés vagy súlyozás.

Nem szükségesek helyhez kötött tárolók, és a fóliahenger mérete a hozamnak megfelelően állítható.

 

A zsákokba történő roppantás rugalmas, mivel bármikor megállítható és később folytatható. A zsákolás kevésbé időjárásfüggő, mint a tárolóverembe történő elhelyezés.


 

A roppantás költséghatékony

A gabona roppantási és szárítási költségeit a finnországi TTS Intézet hasonlította össze. A számítások egyértelműen mutatták, hogy a roppantás jelentősen csökkenti a konzerválás költségeit: Amikor 200 tonna összmennyiségű gabonát roppantottak szárítás helyett, akkor a változó és a teljes költségek 58 illetve 54%-kal csökkentek, melyek összességében kb. 10 000 euró megtakarítást eredményeztek. Minél nagyobb volt a roppantott mennyiség, annál nagyobb volt a megtakarítás: 1 000 tonna konzerválásakor a költségmegtakarítás több mint 30 000 euró volt. További megtakarításokat értek el, amikor a roppantott gabonát műanyag fóliahengerekben tárolták silók helyett. A gazdaságszintű pontos számításokhoz azonban a gazdaság specifikus adatai szükségesek.

 

A konzerválási eljárás és a mennyiség hatása a költségekre

Tárolni kívánt gabona mennyisége [tonna]

Költség euró/tonna

100 tonna

 

Roppantás silóba 48,6                              

Roppantás zsákba 49,2                            

Szárítás 133

 

200 tonna

 

Roppantás silóba 40,2                              

Roppantás zsákba 35,9                            

Szárítás  87,2

 

1 000 tonna

 

Roppantás silóba 26,9                                 

Roppantás zsákba  18,7                      

Szárítás 49,8

                                                                                                                                      

A gazdasági haszon mellett a roppantott gabona számos egyéb előnyökkel is rendelkezik a szárított gabonával szemben. Ezek: a jó fogyaszthatóság, a pormentes gabona, a kevésbé időjárásfüggő betakarítás és a magas tápérték.


 

Értékes és alacsony költségű takarmány minden haszonállat számára

A korábban elvégzett betakarítás ellenére a roppantott gabona tápanyagtartalma hasonló a teljesen érett állapotban betakarított gabonáéval. A silózás során zajló erjedési folyamat előidéz bizonyos változásokat a gabona összetételében és tápanyagtartalmában. A cukortartalom csökken a cukor tejsavvá történő erjedése során. A keményítő, a neutrális detergens rost (NDF), a fitát-foszfor, az E-vitamin és ß-glükóz tartalom is csökken.


 

Kérődzők

A szárított gabonával összevetve, a roppantott gabonával etetett szarvasmarha ugyanúgy növekszik, akár gyorsabban is. Számos tanulmány megerősíti, hogy a tejelő tehenek ugyanannyi tejet adnak roppantott gabonával, mint a szárítottal. Kérődzők esetén a roppantott gabona teljes tápértéke közelít a szárított gabona tápértékéhez.

 

Számos tanulmány rámutat, hogy a tejelő tehén étrendjének szárított gabonáról, silózott nagy nedvességtartalmú gabonára történő váltása nincs hatással a tejhozamra és a tej összetételére.

 

Egy közelmúltban végzett finn tanulmányban a teheneket olyan tápkeverékkel etették, melyben 55% fűszilázs, 29% árpa, 10% repcemag, 5% cukorrépa melasz és ásványi anyagok voltak. Az árpa szárított vagy roppantott volt. A gabona típusa nem befolyásolta a tejhozamot. Étrendtől függetlenül a többivadékú tehenek 30-34 liter tejet adtak naponta, míg az egyivadékú tehenek 25 litert. A tejzsírtartalom azonban magasabbnak mutatkozott a roppantott gabonával etetett tehenek esetében. Ez összhangban van a bendőben zajló erjedést vizsgáló tanulmányokkal, melyek roppantott gabona esetén magasabb ecetsav- és vajsavtartalmat mutatnak ki a tejelő tehenek bendőfolyadékában.

 

A megetetett roppantott gabona tényleges mennyisége vagy tápkeverékben felhasznált mennyisége nagyobb, mint a száraz gabonáé, mivel a roppantott gabona szárazanyag-tartalma alacsonyabb. Egyébként a roppantott gabona száraz gabonaként etethető, és teljes mértékben felválthatja a száraz gabonát az etetésnél. A roppantott gabona nedvességtartalma kis mértékben változhat, így a szárazanyag-tartalmat 12 hetente célszerű meghatározni, hogy megtudjuk az állatoknak adott szárazanyag mennyiségét. A szárazanyag-tartalom mikrohullámú sütő és levélmérleg segítségével vizsgálható.

          


                              

  Sertés

A roppantott gabona önmagában adható sertéseknek. Tökéletes a folyékony etetés számára. A gyakorlatban a gabona szárazanyag-tartalmának 8–10%-os ingadozása nincs hatással a napi növekedésre vagy a takarmányátalakulási rátára. Az E-vitamin tartalom alacsonyabb a roppantott gabonában, mint a szárítottban. Ezt az etetésnél figyelembe kell venni.

 

Az étrendek tápanyagának emészthetősége roppantott vagy szárított árpánál, növekedésben lévő sertések esetén

Emészthetőség%                 Szárított árpa           Roppantott árpa

Szerves anyag                               85                                 88

Nyersfehérje                                   81                                 87

Foszfor                                            39                                 53  

A jobb emészthetőségnek köszönhetően a roppantott árpa energiatartalma 5%-kal nagyobb, mint a szárított árpáé. A roppantott árpa emészthetősége jobb a korai betakarítás és az alacsonyabb ß-glükóz tartalom miatt. A ß-glükózról köztudott, hogy növeli a béltartalom viszkozitását sertés és szárnyas esetén, mely a tápanyagok gyengébb emészthetőségéhez vezet. A silózás során termelődő tejsav a savas adalékokkal együtt pozitívan hatnak az emésztésre. A gyakorlatban a roppantott gabona teljes mértékben felválthatja a szárított gabonát a sertések etetésénél.

 

A szárított gabonával összehasonlítva, a szoptatásról leválasztott malacok roppantott gabonával történő etetése javította a takarmányátalakulási rátát és csökkentette a hasmenést

                                      Szárított árpa        Roppantott árpa

FCR* (kg DM/kg)                 2,02                       1,98

Hasmenés index**                7,7                         4,0

 

*FCR = Takarmányátalakulási ráta

**Hasmenés index = hasmenés időtartama napokban x hasmenés súlyossága

Az utóhizlalt sertések jobban nőnek roppantott gabonával mint szárított gabonával

 

                                                                Szárított árpa        Roppantott árpa

Vágás ideje (nap)                                           87,6                           84,6

Dnevno povećanja mase (g/dan)                  87,6                           912

FCR* (kg DM/kg)                                            2,31                           2,23

 

*FCR = Takarmányátalakulási ráta

A szárított gabonával összehasonlítva a roppantott gabona alkalmazása során csökken a foszfor vizeletbe történő kiválasztása. A gabonában lévő foszfor nagy része csak kis mértékben érhető el az állatok számára, mivel az a fitinsavhoz kötődik. A fitinsav azonban a silózás során lebomlik a magas nedvességtartalom, a savas környezet és a savas adalékoknak köszönhetően.

 

A fitinsavhoz kötődő foszfor mennyisége a roppantott gabonában csupán 1/5-e a szárított gabonában lévő foszfornak. Mindezek eredményeképpen kb. 15%-kal nő a foszfor emészthetősége a roppantott gabonát tartalmazó étrendekben. Becslések szerint a roppantott gabonával történő etetés 150–200 grammal csökkenti a foszfor kiválasztását sertésenként, a teljes tenyésztési ciklus során.

 

A foszfor emészthetősége sertéseknél szárított gabona alkalmazása esetében 38,9, roppantott gabona (savval kezelt) esetében pedig 52,8 százalék.


 

Szárnyasok

A roppantott gabona a szárnyasok által is ugyanúgy fogyasztható. A roppantott gabona javítja a vágócsirkék napi súlygyarapodását és takarmányátalakulási rátáját.

 

Ez összefügg a roppantott gabona energiatartalmával, mely 25%-kal nagyobb, mint a szárított gabonáé. A megnövekedett energiatartalom a roppantott gabona alacsonyabb ß-glükóz tartalmának köszönhető, mely a béltartalom kisebb viszkozitását eredményezi. Ez a hatás hasonló a ß-glükonát enzimnél. A szárított gabonával összehasonlítva a lizin és treonin emészthetősége javul a roppantott gabonával etetett vágószárnyasoknál. A sertésekhez hasonlóan a foszfor emészthetősége is javul.

 

A roppantott árpa energiaértéke és aminosav emészthetősége vágószárnyasok esetén (% a szárított gabonához képest)

Energiaérték                                125%

Aminosavak emészthetősége   105%


 

Nagy tápértékű, alacsony költségű takarmány roppantással

- A roppantott gabona magas tápértékű

- A roppantott gabona tökéletesen illik a tápkeverékbe

- A roppantott gabona minden haszonállat esetén használható

- A roppantott gabona energiaegységre jutó költsége kisebb, mint a szárított gabonáé

- A roppantott gabonánál a sertések és szárnyasok foszforfelhasználása jobb, mint a szárított gabonánál

- A roppantott gabona jól illeszkedik a folyékony etetőrendszerekhez

- A roppantott gabona pormentes

- A roppantás a takarmánygabona feldolgozásának alacsony energiaigényű módja

- A roppantás lehetővé teszi a kései gabona- és kukoricafajták betakarítását; betakarítás akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is

- A szárítási kapacitás nem korlátozza a betakarítást

- A roppantás meghosszabbítja a kombájnok üzemidejét az őszi időszakban

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!