Időszerű

Kalcium távozása a tehén szervezetéből és az azzal járó bénulás

A többször ellett 5-10 éves bőtejelő teheneknél az ellés és a tejtermelés megindulását követő időszakban, általában az ellést követő 3 napon belül gyakran jelentkezik az ellési bénulás, a paralysis puerperalis.

A tejjel nagy mennyiségű kalcium távozik a szervezetből és a bénulást a vérplazma ionos kalciumszintjének a csökkenése idézi elő.

Az ellési bénulás jellegzetesen hiperprodukciós betegség, s a nagy tejtermelésre végzett szelekció és takarmányozás következménye.

A szarvasmarhák veszélyes betegsége: tünetek és megelőzés

A brucellózis rendszerint idülten lefolyó betegség, amely nőivarú állatokban többnyire a vemhesség utolsó harmadában bekövetkező vetélésekben, hímekben pedig here, mellékhere és járulékos nemi mirigyek gyulladásában nyilvánul meg.

Kórokozói a brucella genus-ba sorolt baktériumok.

A kórokozót főleg a tenyészutánpótlást szolgáló állatokkal "hurcolják" be az állományba, de a ragályhordozó szállítóeszközök és az ember fertőzésközvetítő szerepe is jelentős.

 

 

 

akció

 

referencia

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!