Murska - Korszerű roppantási technológia

 


Roppantás a sikeres gazdálkodás érdekében

Miért hasznos a roppantás?

• Nincs szarítási költség

• Alacsony energiahasználat

• Etvagygerjesztő takarmány

• Kevésbé van kitéve az időjárásnak

• Hosszabb betakarítasi időszak

• Akar 30%-kal nagyobb hozam (szárazanyag)

• Megnövelt tápértekű szalma

• Magasabb hozamú változatok honosíthatók meg

• Lehetőseg a harom héttel korábbi betakarításra, amikor a tápanyagtartalom a legmagasabb


 

A roppantott gabonaműanyag hengerbe töltésével...

• Nem szükséges siló és szárító

• Egyetlen művelettel roppanthato és tartósitható a gabonamag

• Gyors es egyszerű módszer

• Optimális termelékenységet biztosíto magtartósitó rendszer

 

A fóliahengeres tárolás korszerű!

 

„Egyértelműen jobb a takarmány fogyaszthatósága. A tartósítás aránya 100%, és a zsákok ürítése egyszerűbb, mint gondoltam” - Esko Viitala, Jalasjärvi, Finnország

„Jól konzervált és könnyen kiszedhető” - Kari Metso, Anjalankoski, Finnország

„Verhetetlen magroppantási módszer. Egy keskenyszájú vödörrel könnyen kivehető a zsákból” - Ari Härmä, Liminka, Finnország

„Kitűnő takarmány sertéseknek, a folyékony etető alkalmazásával. A fóliahengerbe történő roppantás a megfelelő számunkra” - Teuvo Tikkanen, Nivala, Finnország

„Jó, pormentes takarmány alacsony költségen” - Vesa Pasanen, Kiuruvesi, Finnország

„Hatékony módszer, nincs szükség silóépítményekre. Fogyasztható keverék” - Jari Laukkonen, Kortesjärvi, Finnország

„Jó és alacsony költségű takarmány. Nem kell silókra költeni a pénzt. A betakarítás gyors, a lehetséges betakarítási időszak mégis hosszú. A keverékadagoló automatikusan végzi az etetést” - Jukka Rahja, Kalajoki, Finnország


 

Minőségi, költséghatékony takarmány

A roppantás révén költséghatékony módon minőségi takarmány állíthato elő minden haszonallat szamara. A gazdaság nyereségességét a beruházási költségek (száritó, tárolás) és az energia (olaj, elektromosság) költségeinek csökkenése révén fokozza. A roppantott mag előallítasi költségei jóval alacsonyabbak a szárított mag költségeinél.

A roppantott mag további feldolgozás nélkul felhasználható takarmányozásra. Használható takarmányozásra közvetlenül a tárolóból, vagyis teljes vegyes adagok (Total Mixed Ration, TMR) összetevőjekent szarvasmarha, illetve folyekony takarmánykent sertés számára. A roppantott mag silózása a tejsav-baktériumok által végzett tejsaverjedésen alapszik. A tejsaverjedéshez kedvező környezet a roppantott mag pH-értékének 4-re csökkentésével es anaerob körulmények révén alakul ki.


 

A művelési technika és a betakarítás

A roppantás celjából termesztett mag művelese hasonló a szárítas céljából termesztett magéhoz, ám 2-3 héttel korábban, sárgas színű állapotban törtenik a betakarítás, amikor a mag energia- es fehérjetartalma a legmagasabb. A korai betakarítas lehetőve teszi a kesői változatok magasabb hozammal valo betakarítását.

A műtragyázás is rugalmasabb, és a trágyát szabadabban lehet alkalmazni. A sárgás színű allapotban levő mag puhabb es nagyobb, mint erett állapotában.

A mag nedvességtartalma altalaban 30-40%.


 

Roppantás és silózás

A mag feldolgozására speciális Murska roppantógep szolgál. Az adalék magba törtenő megfelelő keveredése érdekében a roppantás adalékanyagát a roppantógépekkel adagolni.

A magas nedvesságtartalmú roppantott mag könnyen összeáll, és így kizárja a levegőt. A mag mezőn történő roppantása esetén a kirakodás a kombájnból közvetlenül a roppantógépbe történik, majd sor kerül a roppantásra és ezzel egy időben az adalek hozzáadására. Végül a roppantott magot a kazalozó a pótkocsira emeli, amely a tárolas helyére szállítja.


 

Tárolás

A roppantott magot műanyaghengerben, bunker-/vízszintes silókban, szárítokban vagy légmentesen záró toronysilókban lehet tárolni.

 

 

 

 

 

Értékes, alacsony költségű takarmány a roppantás révén

• A roppantott mag magas tápértekű

• A roppantott mag tökéletesen illeszkedik a teljes vegyes adagokba.

• A roppantott mag minden haszonállat számára adagolható.

• A roppantott mag energiaegységenkénti költsege alacsonyabb a szárított magénál.

• A roppantott maggal táplált sertés es baromfi foszforkihasználása jobb, mint a szárított maggal táplálté.

• A roppantott mag jól illeszkedik a folyékony etetőrendszerekhez.

• A roppantott mag pormentes.

• A roppantás a takarmánymag feldolgozásának alacsony energiájú módszere.

• A roppantás lehetővé teszi a kesőbbi gabona- es kukoricaváltozatok felhasználását, és a betakarítast akár kedvezőtlen időjárási viszonyok között is.

• A szárítási kapacitás nem korlátozza a betakarítást.

• A roppantas ősszel kiterjeszti a kombájnok működési idejét.


 

Kérődzők

A szárított gabonával összevetve, a roppantott gabonával etetett szarvasmarha ugyanúgy növekszik, akár gyorsabban is. Számos tanulmány megerősíti, hogy a tejelő tehenek ugyanannyi tejet adnak roppantott gabonával, mint a szárítottal. Kérődzők esetén a roppantott gabona teljes tápértéke közelít a szárított gabona tápértékéhez.

 

Számos tanulmány rámutat, hogy a tejelő tehén étrendjének szárított gabonáról, silózott nagy nedvességtartalmú gabonára történő váltása nincs hatással a tejhozamra és a tej összetételére.

 

Egy közelmúltban végzett finn tanulmányban a teheneket olyan tápkeverékkel etették, melyben 55% fűszilázs, 29% árpa, 10% repcemag, 5% cukorrépa melasz és ásványi anyagok voltak. Az árpa szárított vagy roppantott volt. A gabona típusa nem befolyásolta a tejhozamot. Étrendtől függetlenül a többivadékú tehenek 30-34 liter tejet adtak naponta, míg az egyivadékú tehenek 25 litert. A tejzsírtartalom azonban magasabbnak mutatkozott a roppantott gabonával etetett tehenek esetében. Ez összhangban van a bendőben zajló erjedést vizsgáló tanulmányokkal, melyek roppantott gabona esetén magasabb ecetsav- és vajsavtartalmat mutatnak ki a tejelő tehenek bendőfolyadékában.

 

A megetetett roppantott gabona tényleges mennyisége vagy tápkeverékben felhasznált mennyisége nagyobb, mint a száraz gabonáé, mivel a roppantott gabona szárazanyag-tartalma alacsonyabb. Egyébként a roppantott gabona száraz gabonaként etethető, és teljes mértékben felválthatja a száraz gabonát az etetésnél. A roppantott gabona nedvességtartalma kis mértékben változhat, így a szárazanyag-tartalmat 12 hetente célszerű meghatározni, hogy megtudjuk az állatoknak adott szárazanyag mennyiségét. A szárazanyag-tartalom mikrohullámú sütő és levélmérleg segítségével vizsgálható.

          


                              

  Sertés

A roppantott gabona önmagában adható sertéseknek. Tökéletes a folyékony etetés számára. A gyakorlatban a gabona szárazanyag-tartalmának 8–10%-os ingadozása nincs hatással a napi növekedésre vagy a takarmányátalakulási rátára. Az E-vitamin tartalom alacsonyabb a roppantott gabonában, mint a szárítottban. Ezt az etetésnél figyelembe kell venni.

A jobb emészthetőségnek köszönhetően a roppantott árpa energiatartalma 5%-kal nagyobb, mint a szárított árpáé. A roppantott árpa emészthetősége jobb a korai betakarítás és az alacsonyabb ß-glükóz tartalom miatt. A ß-glükózról köztudott, hogy növeli a béltartalom viszkozitását sertés és szárnyas esetén, mely a tápanyagok gyengébb emészthetőségéhez vezet. A silózás során termelődő tejsav a savas adalékokkal együtt pozitívan hatnak az emésztésre. A gyakorlatban a roppantott gabona teljes mértékben felválthatja a szárított gabonát a sertések etetésénél.

 

A szárított gabonával összehasonlítva, a szoptatásról leválasztott malacok roppantott gabonával történő etetése javította a takarmányátalakulási rátát és csökkentette a hasmenést

A szárított gabonával összehasonlítva a roppantott gabona alkalmazása során csökken a foszfor vizeletbe történő kiválasztása. A gabonában lévő foszfor nagy része csak kis mértékben érhető el az állatok számára, mivel az a fitinsavhoz kötődik. A fitinsav azonban a silózás során lebomlik a magas nedvességtartalom, a savas környezet és a savas adalékoknak köszönhetően.

 

A fitinsavhoz kötődő foszfor mennyisége a roppantott gabonában csupán 1/5-e a szárított gabonában lévő foszfornak. Mindezek eredményeképpen kb. 15%-kal nő a foszfor emészthetősége a roppantott gabonát tartalmazó étrendekben. Becslések szerint a roppantott gabonával történő etetés 150–200 grammal csökkenti a foszfor kiválasztását sertésenként, a teljes tenyésztési ciklus során.

 

A foszfor emészthetősége sertéseknél szárított gabona alkalmazása esetében 38,9, roppantott gabona (savval kezelt) esetében pedig 52,8 százalék.


 

Szárnyasok

A roppantott gabona a szárnyasok által is ugyanúgy fogyasztható. A roppantott gabona javítja a vágócsirkék napi súlygyarapodását és takarmányátalakulási rátáját.

 

Ez összefügg a roppantott gabona energiatartalmával, mely 25%-kal nagyobb, mint a szárított gabonáé. A megnövekedett energiatartalom a roppantott gabona alacsonyabb ß-glükóz tartalmának köszönhető, mely a béltartalom kisebb viszkozitását eredményezi. Ez a hatás hasonló a ß-glükonát enzimnél. A szárított gabonával összehasonlítva a lizin és treonin emészthetősége javul a roppantott gabonával etetett vágószárnyasoknál. A sertésekhez hasonlóan a foszfor emészthetősége is javul.


 

A Murska hatékony és könnyen használható remekműve

• A Murska W-Max egy olyan malom, amely a felhasznaló összes igényének megfelel. A W-Max teljesítménye majdnem 60 tonna/óra (kukorica) alacsony energiaigény mellett. Az uj, őrlő-roppantó technológia tökéletes eredményeket biztosít.

• A W-görgő felhasználható mindenfajta - száraz és betakarításkori nedvességet tartalmazó takarmánymag esetén: zab, arpa, búza, kukorica, borsó, bab es vegyes magok.

• Különösen alkalmas magok/bab és borsó keverékeihez.

• Az opcionális vezérlőrendszer megkönnyíti a használatot. A malom automatikus töltésvezérlessel rendelkezik, és a tartósítószer-adagolás a mag nedvességtartalmán alapszik. A munka befejeztekor a rendszer jelentést küld mobiltelefonra, a vállalkozó pedig csatolhatja hozzá a számláját. A jelentés részletesen tartalmazza az időráfordítást, a hozzáadott tartósítószert, valamint a roppantott gabona teljes térfogatát.

A rendszer ideiglenes adatokat is előallít. A vezerlőrendszer gondoskodik a felhasználó és a berendezés biztonságáról. Kimaradás esetén a malom értesíti a felhasználót és leállítja a magellátást.

• A Murska W-Max használata igazi szórakozás. Nagy mennyisegű tartósítószer tárolására képes. A roppantási szint beállítasa könnyű, ám ritkán szükséges. A szervizhelyek könnyen elérhetők. A fejlett vezerlőrendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó ne aggódjon a tartósítoszer adagolása és a roppantott mag mennyisége miatt. Létezik egyszerűbb módszer a magtartósításra?

 

W-Max 20 C

A Murska W-Max 20 Contractor egy nagy teljesítményű, professzionális termék, amely a legapróbb részletekig menően gondosan meg van tervezve. A traktor által húzott malom a leghepehupásabb utakon is siman, kenyelmesen halad, ami a rugós alváznak köszönhető. Akar 1 800 liter adalékanyag is belefér. Különféle szállítóeszközök széles skálája érhető el.

 

W-Max 10 C

A Murska W-Max 10 Contractor vállalkozók által valo felhasználásra készült. Ez a típus zsákolóval is fel van szerelve.

Kapacitása bőségesen elegendő ahhoz, hogy ket, kb. 4-4 m-es vágógerendával felszerelt kombájn mellett üzemeljen a helyszínen.

 

 

W-Max 10 F

A Murska W-Max 10 Farmer egyetlen gazdaságon belül való felhasználásra készült. Hárompontos összekottetést tartalmaz. A malom kapacitása megegyezik a 10 C típuséval.

 


 

A nyereséges gazdaság hengerszéke

A Murska hengerszékek teljesítményük és tartós hengereik miatt váltak ismertté. A Murska berendezések használata és karbantartása egyszerű. A kezelés megbízhatósága világszerte mindenféle körülmény és feltétel mellett bebizonyosodott.

A Murska gyár nem hagyja magára a felhasználót, ha váratlanul szerviz válik szükségessé a legnagyobb munka közepette. Hatékony javítószolgálatunk és gyors pótalkatrész-szállításunk rövidebb üzemszünetet jelent.

A Murska a roppantás terén 1969 óta rendelkezik tapasztalattal.


 

Különféle berendezések

 

• Pótkocsi-alváz a Murska 350-1000 hengerszékekhez

• Zsákoló és hengertöltő gép

• Savaspalack-állvány 200 literes hordóhoz csörlővel

• További adagolótölcser

• Hengerek: 2 mm es 3 mm barazdákkal

• A kiváló hengerekkel haromszor akkora műkodesi idő

 

Murska 350 S2

A malom hárompontos összekottetéssel rendelkezik, és általában traktor hajtja meg. A teljesítmenyigény 30-40 LE, villanymotorral 15 kW. Nedves mag esetén a roppantási kapacitás 5 t/o, száraz mag esetén pedig 3-10 t/o a henger felületének fuggvényében.

 

Murska 700 HD

A legkisebb HD tipus a Murska 700 HD, mely kiváló a közepes és annál kissé nagyobb gazdaságokban. A malomban fogaskerékhajtásos, különlegesen edzett hengerek találhatók, melyek több millió kilogramm takarmanymagot roppantanak össze. Nedves mag esetén a kapacitás 10 t/o, száraz mag eseten pedig 8-20 t/o a henger felületének fuggvényében. A traktor teljesítmenyigénye 70–80 LE.

 

Nagyobb gazdaságok, szerződéses munkához és közös használathoz

Murska 1000 HD

A HD termékcsalád nagyobb meretű típusa, az 1000 HD ugyanúgy néz ki, mint a 700 HD és a műszaki adatai is azonosak, azonban hosszabb hengereket és nagyobb kazalozócsövet tartalmaz. Nedves mag esetén a roppantási kapacitás körülbelül 15 t/o. A Murska 1000 HD hatékony működéséhez 80–90 LE teljesítményű traktor szükséges.

A malom majdnem 30 t/o száraz mag őrlésére kepes 2 mm-es hornyolt hengerekkel. A Murska 350-1000 malmok felszerelhetők szállíto alvázzal, valamint ket opcionális állvánnyal 200 literes savaspalackok számára és csörlővel.

 

Murska 1400 S 2x2

A Murska 1400 S 2x2 egyedi hengerkazettát tartalmaz, melyet negy fogaskerék hajt meg, amelyeknek köszönhetően roppantási kapacitása akár 20 t/o. A traktor teljesitményigénye 140 LE. A malom légrugós szállíto alvázzal rendelkezik, melynek segítségével gyorsan lehet a munkahelyszínek között váltani. Az alapfelszereltséghez hozzátartozik a hidraulikus kazalozó, az üzemi világítas és a szerszámosláda.

A Murska 1400 S 2x2 ideális berendezés nagy mennyisegű takarmanymag rövid idő alatt történő roppantásához.

 

Murska 2000 S 2x2

A Murska 2000 S 2x2 műszaki adatai megegyeznek kisebb változata, a 1400 S 2x2 adataival, de roppantási kapacitasa annal nagyobb, 30 t/o. Ez altalaban meg a legdolgosabb gazdálkodó és vállalkozó számára is elegendő. Okos választas, ha fontos az idő.


 

Szerelje fel a hengerszéket hengertöltő géppel

A mag műanyag hengerben való tárolása költséghatékony, egyszerű megoldás - így nem szükséges költséges silókba és építési projektekbe beruházni.

A zsákolóval felszerelt Murska henger a betakarításkori nedvességtartalmú magot roppantja, tartósítoszert ad hozza, és légmentesen záródó műanyag hengerbe csomagolja - mindezt egyetlen művelettel. A roppantott mag etetésre kesz takarmány, mely bármilyen haszonállat számára alkalmas.

A henger 60 m hosszúságban tölthető, azaz egy 2,0 m átmérőjű zsákban körülbelül 180 m3 minősegi, kompaktált mag fer el. A zsak nyílása könnyen kezelhető, és kis fogyasztáshoz is alkalmas.

A hengeres csomagolás különösen olyan gazdaságokban jön jól, ahol a magtakarmány egy részét vásárolják. A mag szállítása gyakran szabálytalan, és több napos szünet is lehet a roppantási műveletben. Hengeres csomagolás esetén a tartósítást a további munkaszakaszok nélkül meg lehet szakítani.

 

Murska zsákoló

A Murska zsákoló egy különálló csomagológép, melyet malomhoz vagy adagolótolcsérhez lehet csatlakoztatni.

Az adagolótolcserrel rendelkező zsákolo nemcsak mag, hanem egyeb anyagok tartósítására is használható.

 

Murska roppantógép töltőeszköze

• TA Murska roppantóadagoló hasznalható sinen futó adagolókocsival, rögzített adagolókeverővel vagy folyékony takarmányadagolóval stb.

• Mivel a roppantó-adagoló elektromos hajtásu, könnyen üzembe helyezhető.

• Az adagolótölcser elulső es hátulsó panelje kinyitható.

 

Murska roppantó-adagoló

• Az automatikus roppantó-adagoló köztes tárolast biztosít példaul roppantott és száraz mag számára, továbbá az adagolók töltőeszközeként szolgál

• Robusztus 6 m3-es adagolótölcsér

• Kétutas magtovábbítás az adagolótolcsértől a szállítocsigához.

• Megbízhato emelő-szállíto az adagolótolcsertől az adagolóhoz

 

Murska hátsó emelő - emelő szállító alváz a zsákoló opcionális kiegészítőjeként

Amikor a zsákolón kívul emelő is szukseges, ha például a mag roppantása közvetlenul a helyszínen törtenik, a betakarító eszközből a kocsira.

Az összeszerelés egyszerű, például az elülső töltő emelővillái segítségével. A rögzítés gyorskioldó reteszekkel történik.

Az emelőt hidraulikus motor hajtja, és hidraulikus hengerdöntése van.

A hátso emelő az összes zsakolótípushoz illeszkedik.

 

Murska töltőeszköz - univerzális szállító gazdaságok részére

A töltőeszköz a magot a hengermalomhoz, a pótkocsihoz, a teherautóhoz vagy a silóba továbbítja, igy egy újabb munkaszakasz - azaz a töltő használata - feleslegessé válik.

A mag tisztabb marad, és a mag csigái és a malom hengerei kevésbé kopnak.

A töltő kimeneti teljesítménye nagyjából 60 t/o.

 


 

Murska hengerszékek száraz és savasított takarmánymag feldolgozásához

 

A hengerszék száraz mag roppantására, dara előállítására szolgál, mely haszonállatok táplálásához alkalmasabb

 

A Murska 220 SM a termékcsalád legjobb darabja: egy korszerű hengerszék, mely száraz és propánsavas mag roppantására szolgál. Hosszú termekfejlesztes eredmenye, mely éppúgy otthon érzi magát az etetés automatizálási láncán belül, mint a kézi etetőrendszer részeként.

A hengerszék középpontjában a hengerek állnak, és ezekre irányul különleges figyelmünk is.

Ezek rugós feszítésűek, fogaskerék-hajtásuak (mindkét henger meghajtással rendelkezik), és edzettek. A hengereket árnyekoló mágnesek védik a fémtől.

A hengerfelület 2 mm-es barázdált. Száraz és savas maghoz alkalmasak, valamint borsókeverékek roppantásához is megfelelőek.

 

Mivel a Murska 220 SM működtethető úgy is, hogy a hengerek között mag van, ezert telepíthető közvetlenül siló alá is.


 

Murska spirálalkatrészek

 

1. Köztes ürítési pont, nyitott típus

2. Köztes ürítési pont, tömítéssel

3. Csőcsatolás

4. Spirál o75/o110 mm csőhöz

5. HD-spirál cső: 45°-os hajlasszög, o75/o110 mm

6. HD-spirál cső: egyenes, o75/o110 mm

7. Siló alsó adagolótölcsér töltésszabályozással

8. Siló alsó adagolótölcsér töltésszabályozással, kerek

9. Töltőfej spirálhoz, állítható töltési térfogat

10. Töltőfej spirálhoz, csapágyakkal

11. Ürítőfej, csapágyakkal

12. Ürítőfej motor

13. 1+2 üritőfej motor

14. Vezérlőkozpontok és érzékelők

 

Murska egyenes szállítószalag

- hatékony magtovábbítás

A Murska egyenes szállítoszalag hatékony megoldás takarmánymag és takarmány szállításához.

• Kíméletes - nem töri össze a magot

• Pehelysúlyú

• Alacsony teljesítmenyfelvétel - csendes működés

• Méret és kiegészítők igény szerint (hossz: 2–12 m)


 

MurskaBiopacker - berendezések, műanyag és tanácsadás

 

 

Hengerkomposztálás – költségkímélo és gyors

A hengerkomposztálás egy környezetbarát módszer, mellyel a trágya tápanyagban gazdag, teljes talajjá alakítható. A hengerben a komposztálást a ventilátorok keltette levegőcsere és a fekete műanyag fólia melegítő hatása teszi intenzívebbé. A tömeg körülbelül harmadával csökken és higiénikus, homogén és szagtalan lesz.

Mi értelme hengerben komposztálni?

Hengerben való komposztáláskor nem szükséges szigetelt talaj, illetve leeresztőmedence.

A hengerben való komposztálásnál a hulladékkezelés egyszerű és gyors.

A hengerben való komposztálás például ló- vagy csirketrágya komposztálására alkalmas. A MurskaBiopacker széles csomagolócsatornát és nagy teljesítményű csomagolócsigákat tartalmaz, így a kövek, fadarabok és egyéb dolgok nem zavarják a csomagolási folyamatot.

 

Csigás csomagológépek

• Átmérő: 570 mm

• Anyag: 8 mm-es kopásálló acél

 

Hidraulikus működésű

• A tölcsér felemelhető és leereszthető, ami segít a berendezés tisztán tartásában

• Vezérlőfék a csomagolási sűrűséghez

• A henger alapja

• Hidraulikus fékek

Home Sertéstenyésztési felszerelés Murska Korszerű roppantási technológia

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!