Improferm

Improferm

 

Povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja.

Improferm poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja  odnos populacija mikroorganizama. Te promene rezultuju efikasniji energetski metabolizam i utiču na povećanu proizvodnju mleka. U periodu pre telenja pozitivni efekti Improferma kod krava su: smanjena koncentracija ketona u krvi, povećan nivo glukoze u krvnom serumu i smanjena učestalost pojave ketoze.

 

Svojstva komponenata proizvoda:

Kvasci mogu da utiču na povećanje korisne mikroflore buraga, troše kiseonik u buragu i na taj način podstiču stvaranje i održavanje anaerobne sredine u buragu. To naročito pogoduje rastu broja mikroorganizama koji razgrađuju celulozu. Njihova važna karakteristika je da razgrađuju proste šećere (monosaharide) i mlečnu kiselinu  u  tečnosti buraga. Na taj način može da se predupredi ili ublaži smanjenje pH vrednosti tečnosti buraga pa se samim tim, smanjuje rizik od acidoze buraga i opšte metaboličke acidoze. Kvasci stimulišu i razmnožavanje bakterija mlečne kiseline, a usled njene razgradnje dolazi do povećanja pH vrednosti, što smanjuje opasnost nastanka acidoze buraga.

 

Manan-oligosaharidi su nesvarljivi ugljeni hidrati koji potiču iz ćelijskog zida kvasca. Razmnožavanje štetnih mikroorganizama sprečavaju tako što pomoću manana vezuju one bakterije koje bi došle u kontakt sa sluzokožom creva. Pošto digestivni enzimi bakterija nisu u stanju da razgrade manan-oligosaharide, prilepljujući se za njih, prolaze kroz sistem za varenje i izlučuju se iz organizma. Manan-oligosaharidi, osim sposobnosti vezivanja   bakterija, jačaju i efikasnost imunološkog sistema. Zahvaljujući ovim pozitivnim efektima, dolazi do poboljšanja fiziološke i funkcionalne aktivnosti digestivnog trakta, a samim tim, i do boljeg učinka životinja.

 

Biljni ekstrakt daje prijatan začinski ukus stočnoj hrani, što se odražava na apetit životinje i automatski utiče na bolju iskorišćenost hrane. Komponente ovih proizvoda kod životinja stmulišu proizvodnju pljuvačke, obezbeđujući  održavanje optimalne pH vrednosti tečnosti buraga, kao i povoljniju razgradnju strukturnih (NDF, ADF) i nestrukturnih ugljenih hidrata (skrob) u buragu.

 

Dobra snabdevenost selenom smanjuje učestalost zadržavanja posteljice i upale vimena. Najupadljiviji simptomi nedostatka selena kod krava muzara upravo su smanjenje reproduktivne sposobnosti, odnosno zadržavanje posteljice. Rešenje je u davanju organskog selena.

 

Biološka uloga vitamina E je višestruka. Kao biološki antioksidans važnu ulogu ima u održavanju normalih bioloških funkcija ćelijskih membrana. Čvrstaje veza između prisustva vitamina E i selena, kao i  funkcionisanja enzima glutationske peroksidaze, koji takođe ima antioksidativna svojstva. Mogu da nadoknađuju i nadomeste jedni druge u oksidativno-reprodukcionim procesima koji se odigravaju u ćelijama. U slučaju nedovoljne snabdevenosti istima, mogu da se nagomilaju reprodukcioni poremećaji, postane učestalije zadržavanje posteljice i raste indeks osemenjavanja.  

 

Preporuka:


- preventiva ketoze kod krava muzara, povećanje količine mleka i bolja iskorišćenost hrane.

- povećan rast telesne težine i bolja iskorišćenost hrane kod tovnih goveda, priplodne junadi i ovaca.

Primena:

- peroralna; umešati u stočnu hranu.

 

Doziranje:

Krave muzare: 3-4 nedelje pre očekivanog telenja 0,25 kg Improferma/krava/dan, radi privikavanja. Nakon telenja, u prvoj trećini laktacije, imajući u vidu konzumiranje hrane: 0,50 kg Improferma/krava/dan.

Tovna goveda: Od početka preživanja do telesne težine od 250 kg: 0,25 kg Improferma/životinja/dan; iznad telesne težine od 250 kg: 0,50 kg Improferma/životinja/dan. Preporučljivo je uvesti period privikavanja od 3-4 nedelje u kome je maksimalna doza 0,25 kg Improferma/životinja/dan.

Home ISHRANA ŽIVOTINJA Ishrana goveda Krave Improferm

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!