Osetljivost životinja na niske temperature

Kao i ljudi i biljke, i životinje su osetljive na niske ili visoke temperature i zbog toga nije svejedno kako se čuvaju i hrane, podsećaju u Poljoprivrednoj stručnoj službi "Subotica".

Veoma je bitno da životinje na niskim temperaturama ne budu na otvorenom, izložene promaji ili da su bez prostirke, odnosno da su na mokrom i vlažnom. To se posebno odnosi na mladunčad kojoj treba pružiti punu toplotnu zaštitu.

Takođe, značajno je i da hrana bude prilagođena zimskim uslovima, odnosno da bude energetski pojačana, a kod pojedinih vrsta, poput svinja, i da je zagrejana.

Životinje su osetljive i na vodu, čija temperatura ne bi trebalo da je ispod 15 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko stočari zanemare odgovarajuću toplotnu zaštitu i način ishrane, životinje mnogo više energije troše na održavanje vlastite toplote tela, što npr. dovodi do smanjenja prinosa mleka, a u ekstremnijim slučajevima i do oboljevanja životinja, proliva ili poremećaja u reprodukciji.

(Izvor: Radio Subotica)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Osetljivost životinja na niske temperature

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!