Poseban značaj kvalitetne ishrane priplodnih nerastova

Optimalna ishrana priplodnih nerastova je od posebno velikog značaja, jer od nje uglavnom zavisi kako će nerastovi oplođavati (bukariti) krmače i koliko dugo će biti za tu svrhu sposobni.

Odgajivači svinja često čine greške u tom pogledu.

Dok jedni priplodne nerastove suviše slabo hrane tako da oni mnogo smršaju i već posle godinu dana, a ponekad i ranije, postaju neupotrebljivi za priplod, dotle ih drugi previše obilno hrane, većinom hranivima koja podstiču na gojenje (npr. kukuruzom), ne puštaju ih da se dovoljno kreću, pa se vrlo brzo ugoje, postanu tromi i za priplod nesposobni. Stotine dobrih priplodnih nerastova propadnu na ovaj način.

Prvo što treba znati jeste da priplodni nerast ne sme da bude ugojen niti mršav. On mora uvek da bude u dobroj priplodnoj kondiciji. Pravilnom ishranom i negom to se lako može postići. Pre svega, priplodni nerast mora imati dovoljno mesta za slobodno kretanje.

Za to je najbolji pašnjak ili prostran ispust. Najbolje je obezbediti nerastu jednostavan manji svinjac gde on može komotno leći, odnosno ispred svinjca ograditi dovoljno prostran ispust. Tu ga treba držati u letnjem i zimskom periodu, a kada je to moguće, puštati ga na pašu.

Od hraniva za priplodne nerastove treba koristiti pašu ili sveže košenu detelinu, lucerku i druga zelena hraniva. Zimi im treba davati: stočnu repu, cveklu, šargarepu, bundevu, zapareni krompir, silažu, seno deteline i lucerke.

Pored toga, preporučljivo je davati, u skladu sa težinom i starošću, po grlu dnevno 1-3 kg jake hrane sledećeg sastava: trećinu mekinja, trećinu prekrupe ovsa i trećinu prekrupe ječma ili kukuruza. Na deset kilograma ove mešavine dodati 1 kilogram brašna od mesa ili 1/2 kilograma prekrupe soje ili graška ili uljanih pogača semena suncokreta i 200 grama koštanog brašna.

Mešavini dodati čistu vodu kako bi nastala gusta kaša. U periodu kad se nerastovi upotrebljavaju za bukarenje krmača treba im dati nešto više jake hrane jer se dosta troše, a kada duže vremena ne bukare, daje im se manje hrane.

Mladim nerastovima koji još rastu, potrebno je više hrane radi njihovog razvoja. Količine jake hrane najlakše mogu da se odrede prema samom izgledu nerasta. Priplodnim nerastovima potrebna je dovoljna količina svarljivih belančevina i mineralnih materija jer su one potrebne za stvaranje spermatozoida za oplodnju krmača.

U gore navedenim hravima ima dosta jake hrane sa svarljivim belančevinama. Dnevno po grlu treba davati i 10-20 grama soli.

Ako se priplodni nerast pravilno hrani i neguje može da služi za priplod 5-6 godina, odnosno do 6 ili 7 godina starosti.

Posetite rubriku Ishrana svinja na sajtu isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Poseban značaj kvalitetne ishrane priplodnih nerastova

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!