HÍREK ARCHÍVUMA


Az egészséges tehén jellemzői

A tehén folyamatosan jelzéseket ad a közérzetéről és egészségéről.

Ezek a jelzések a viselkedésén, testtartásán, testbeszédén és testkondícióján keresztül figyelhetők meg, és felhasználhatók az állomány egészségének, komfortérzetének és tejtermelési eredményének optimalizálására.

A malacok ellenálló képessége és fejlődése

Ahhoz, hogy helyesen tudjuk takarmányozni a szopósmalacokat, ismerni kell növekedésük és fejlődésük biológiai alapjait.

A növekedésnek két tényezője van: egyik az állat nagyságának és tömegének növekedése, másik pedig a fejlődés, vagyis a testrészek és szövetek arányában bekövetkező viszonylagos változás.

A vitaminok jelentősége a sertéstenyésztésben

Minden vitaminnak külön szerepe és jelentősége van a sertések életében és fejlődésében.

Az egyik kulcsfontosságú vitamin kétségkívül az A vitamin. Mit kell róla tudni?

A karotinoidok növényi színanyagok, amelyek egy része az A-provitamin szerepét is betölti.

Megfelelő szellőzésű tehénistállók - a sikeres tejtermelés alapfeltétele

Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb állatvédelmi, állatjóléti szempontokat az istállók kialakításához, üzemeltetéséhez:

A tehénistállók kialakításánál olyan külső, környezeti, zavaró tényezőket is figyelembe kell venni, mint pl. a zaj, a fény, a rezgések és légköri szennyezés.

Vemhes kocák alapvető napi takarmányszükségletei

Helyes dolog a vemhes kocát úgy takarmányozni, hogy a vemhesség alatt is gyarapodjon, és ezáltal biztonsági tartalékot képezzen a laktáció idejére. 

Nem gazdaságos azonban jelentős többletet "felrakni" a kocára, mert a takarmány a kétszeres transzformáció révén nagyon rosszul hasznosul. Tartalékkondícióként legfeljebb 20 kg-ot indokolt előirányozni. 

A malacok kifogástalan emésztésének szavatolója

Egy pillanatig sem csökken az ISV kínálatában szereplő kiváló sertéstenyésztési termékek iránti kereslet.Ezúttal a BOCM és a 6122 starterre hívjuk fel a figyelmet

A starter főbb hatásai:

- aktiválja a takarmány zavartalan emésztéséhez szükséges enzimeket;

A tehenek tőgygyulladásának szakszerű és hatékony megelőzése

A tőgygyulladás a tehéntőgy külső behatásra adott válaszreakciója.

Külső hatás lehet mechanikai (pl. ütés, rúgás, taposás), kémiai (pl. sav-lúg), vagy kórokozó behatolása.

Ezek hatására a tőgy az általa termelt tej összetételének megváltoztatásával és csökkent termeléssel reagál.

Sertések tüdőgyulladásának megelőzése

A sertések tüdőgyulladását a Mycoplasma nevű mikroorganizmus okozza, amely a levegő útján, cseppfertőzéssel "adódik át" a betegektől az egészséges példányoknak.

A párás idő kedvez a fertőzés terjedésének, a kórokozók szaporodásának, amelyek leggyakrabban 2-6 hónapos korukban támadják meg a jószágokat (a malacokat, illetve a süldőket).

A tehenek komoly légzőszervi betegségei

A nyereség növelése és a szarvasmarhatartás versenyképességének biztosítása érdekében lényegi tényezővé vált a különböző betegségek okozta veszteségek nagyságának csökkentése.

A szarvasmarha-telepeken régóta az egyik legjelentősebb állategészségügyi problémát a szarvasmarhák légzőszervi megbetegedése (bovine respiratory disease - BRD) okozza.

A Mesterséges Termékenyítő Központ értesítése: november 11. (szerda) munkaszüneti nap

Tisztelt termelők!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy az I. világháború végi fegyverszünet napjából kifolyólag november 11. (szerda) állami ünnep és munkaszüneti nap.

Az ISV Feed&Consulting Mesterséges Termékenyítő Központja ezen a napon nem fogad ügyfeleket és nem szállítja terepre a reprodukciós anyagot (kanspermiumot).

A szarvasmarhák tuberkulózisának terjedése, tünetei és következményei

A tuberkulózis (tébécé), más néven gümőkór a szarvasmarháknál a mycobacterium bovis és mycobacterium tuberculosis baktériumok által keletkezik.

A betegség fő forrásai a nem ellenőrzött beteg állatok, melyek szervezetéből testváladékaikkal (tejükkel, vizeletükkel, ürülékükkel) ürülnek ki a mikrobák.

A hőmérséklet döntő hatása a sertésekre és a szarvasmarhákra

Az istállónak akkor jó a klímája (a levegő-hőmérséklet mellett a páratartalom és a levegő-szennyezettség is fontos), ha az állat többlethőjét le tudja adni, ha melege van, de nem kényszerül felesleges hőtermelésre sem, ha fázik.

Amikor az állattartó épület levegőjének hőmérséklete a fenti alsó értékek alatt van, minden állatfajra jellemző: kezdetben sok mozgás (ha arra egyáltalán lehetőségük van), kevés pihenés, fokozott takarmányfelvétel. Hosszú ideig tartó hideghatás esetén a szőrzet sűrűbb lesz, a zsírréteg vastagabb.

A tehén megfelelő, szakszerű gondozásától az egészséges borjúig

A szarvasmarha vemhességi időtartama átlagosan 285 nap. Ettől két hetes eltérés még nem utal rendellenességre.

Az ellés előkészítő szakaszában a medenceszalagok ellazulnak, a faroktő kétoldalt besüpped, a péra megduzzad és benne sűrű, vastag nyálkazsinór jelenik meg.

A tehén nyugtalanná válik (gyakran lefekszik, majd feláll).

Tehenek minőségi takarmányozása télen

A tehenek takarmányozása szempontjából a laktációt három szakaszra célszerű felosztani.

Az első szakasz az elléstől a 12-13. hétig tart, a második szakasz a 14. hét és a 28. hét közé tehető, a harmadik szakasz pedig az elapasztásig tart.

A tehenek erőnlétének felmérése

A kondíció ún. bírálata és értékelése lehetőséget nyújt a tehenek tápláltsági, takarmányozási és szaporodásbiológiai állapotának nyomon követésére és szükség szerinti beavatkozások (takarmányadagok és összetételük változtatása, csoportosítás) megtételére.

A túlkondíció növeli az állategészségügyi problémák kockázatát (magzatburok visszatartása, méhgyulladás), befolyásolja a takarmányfelvételt (étvágycsökkenés) és a tejtermelést.

Világszerte nagy mértékben elterjedt a szarvasmarha-tenyésztés

A szarvasmarha-tenyésztés világviszonylatban egyre nagyobb jelentőséggel bír. Legtöbb országban legfontosabb nemzetgazdasági feladata a lakosság tejjel és tejtermékekkel való ellátása.

A szarvasmarha-tenyésztés második legfontosabb haszna a hústermelés. Ez az ágazat elsősorban emberi táplálékként hasznosított tej- és hústermelés mellett fontos ipari nyersanyagokat előállítását is biztosítja.

A disznótorok gazdag hagyománya

"Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje". Tréfás debreceni mondás szerint azért, mert ilyenkor "nem romlik el a hús és nem savanyodik meg a menyasszony".

A disznóölés, s az utána következő disznótor a téli hónapok jelentős és várt eseménye.

Régen még a gyermekek sem mentek aznap iskolába. Ilyenkor korán kezdődött a nap az egész család számára: még alig pitymallott, s már zörgetett a kapun a disznóölő koma vagy sógor, mert a saját disznóját senki sem vágta le szívesen.

A kocák ivari ciklusaival kapcsolatos fontos tudnivalók

Az ivarérettség elérését követően a domesztikált sertés poliösztruszos állat, azaz az ivari ciklusok egész évben megszakítás nélkül követik egymást.

Bizonyos mértékű szezonalitásra utal az a megfigyelés, miszerint a nyári időszakban kevesebb az ivarzó állat, gyengébbek a fogamzási eredmények és magasabbak az ellés körüli veszteségek.

Index-betegség tünetei a sertéseknél

A sertés nyelőcsőtáji gyomorfekély-betegségét ún. index-betegségnek is szokták nevezni, mert gyakori előfordulása az állatok kedvezőtlen tartási-takarmányozási körülményeire hívja fel a figyelmet.

A betegség kezdeti szakaszát a gyomor nyelőcsői tájának hámelváltozásai jellemzik. Előbb felületes majd mélyebb kimaródások, fekélyek keletkeznek.

Érdekes felfedezés: nem kizárt, hogy a sertés okosabb állat, mint a kutya!

A sertés a legintelligensebb emlősök közé tartozik, sőt nagy valószínűség szerint a legokosabb háziállatról van szó.

Tehát, az az ember, aki érzelmi félresiklásai pillanatában a másik személyt "disznónak" nevezi, elárulja azt, hogy fogalma sincs erről az állatról.

Megbízható eszköz a sertésdizentéria megelőzésére

A sertésdizentéria elsősorban a vastagbelet támadja. Főleg 30-80 kg-os sertéseknél jelentkezik. A tünetek: szürke vagy barna hasmenés.

A kórokozó, amely kimutatható a bélsárminták laborvizsgálatával, szájon át történő felvétellel terjed.

A Brachyspira baktérium a trágyában két hónapig is életben maradhat.

A sertések téli takarmányozásának egyes szabályai

A helyes takarmányozás, a gazdaságos sertéstartás érdekében ismerni kell a sertések emésztésére jellegzetes élettani folyamatokat.

A huzamosabb időn keresztül tartó egyenletes táplálkozáskor az emésztőmirigyek olyan nedvet választanak el, amely mennyiséget és minőséget tekintve tipikus az éppen fogyasztott takarmányra.

A sertés pszichésen érzékeny állat

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót.

Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A tehenek szájgyulladásának gyógykezelése

A szájgyulladás a szájüreg, az ajkak, a nyelv és az íny nyálkahártyájának gyulladása.

Jelentősége egyrészt abban nyilvánul meg, hogy az állatok a nyálkahártya fájdalmassága miatt a szokásosnál jóval kevesebb takarmányt fogyasztanak, másrészt a fertőző betegségeknek vagy a toxikózisoknak lehet első, feltűnő tünete.

A kérődzők anyagcserezavarának megelőzése

A kérődzők és azon belül a tejhasznú tehenek és húsmarhák takarmányának élesztőkultúrával történő kiegészítése széles körben elterjedt.

Az élesztő-adagolás hatására növekszik a tejelő tehenek tejtermelése és javul a kitermelt tej beltartalma. Az ellés után az élesztővel etetett tejelő tehenek hamarabb érik el a laktációs csúcstermelést, mint a kontroll állatok.

A szarvasmarhák légzőszervi betegségeinek megakadályozása és kezelése

A nyereség növelése és a szarvasmarhatartás versenyképességének biztosítása érdekében lényegi tényezővé vált a különböző betegségek okozta veszteségek nagyságának csökkentése.

A telepeken régóta az egyik legjelentősebb állategészségügyi problémát a szarvasmarhák légzőszervi megbetegedése (bovine respiratory disease – BRD) okozza.

Az összehangolt, minőségi takarmányozás előnyei

Az ásványi anyagok a szervezetben sokféle funkciót látnak el. A csontok alkotóelemeiként biztosítják a vázrendszer stabilitását, emellett a fogak, továbbá bizonyos szerves vegyületeknek, így a fehérjék és zsírok egy részének is alkotórészei, amelyek az izomrendszer-, a szervek- és más lágy szövetek felépítésében vesznek részt.

Csúcsminőségű premixek sertések számára

Olyan termékek használatát javasoljuk önöknek, amelyek garantáltan hozzájárulnak sertésállományuk egészségéhez és minőségéhez. 

Az ISV termékkínálatában szereplő ISV Diarr DLC a sertésdizentéria megelőzését és gyógykezelését szolgáló takarmány-adalékanyag előkeveréke.

Természetes probiotikumok a sertés- és szarvasmarha-tenyésztésben

Sohasem késő újra megfigyelni és megtanulni, hogyan követik ösztönösen az állatok a természet törvényeit.

Szervezetük felépítésében, erejük megtartásában egyes ásványi elemeknek alapvető fontosságuk van.

A népi gyógyászat, - és ma már egyre több állatorvos is - azért ajánlja az almaecet fogyasztását, mert az káliumot, foszfort, klórt, nátriumot, magnéziumot, meszet, ként, vasat, fluort, sziliciumot, cinket és számos nyomelemet is tartalmaz.

A tenyészkanok minőségi, tartalmas takarmányozása

A kanok ötven százalékban meghatározzák a piacra kerülő sertések genetikáját, de a takarmányozásuk nagymértékben elhanyagolt, különösen, ha mesterséges termékenyítést alkalmaznak az árutermelő telepeken.

Némileg alábecsülik, de a tenyészkanok befolyását az egész telep termelékenységére mégis ritkán vitatják.

Fontos elkerülni a hibákat a süldőnevelés terén

A süldőnevelést úgy kell irányítanunk, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor. Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik de az sem, ha a növésben visszamaradt.

A tenyésztésre szánt állatokat már 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a hízósertésektől. Ez azt jelenti, hogy külön tartjuk és másképp takarmányozunk.

A sertések túletetésének súlyos következményei

A szükségesnél több takarmány etetése különösen a tenyészállatok esetében felesleges, sőt, káros, mert az elhízott kocák szaporodási ciklusa, tejtermelésük, ezáltal a malacok felnevelése sem kielégítő, az elhízott kanok ugráskészsége, ondó minősége pedig romlik.

Leggyakoribb a túletetés az étvágy szerinti, önetetős takarmányozáskor, különösen, ha az önetető nem megfelelő, ezért ügyelni kell a jó beállításra.

Érzékeny szakasz a tehén életében (+ javasolt premix)

A tehén szárazonállás alatti takarmányozása létfontosságúnak minősíthető.

A tehenet mind az ellésre, mind a következő tejtermelési időszakra az említett fázisban kell felkészíteni.

Kocák ellés utáni nyugtalansága és agresszivitása

A kocák ellés utáni agresszivitásával, az újszülöttekkel szemben tanúsított támadó vagy éppenséggel teljesen közömbös magatartásával nagyon gyakran lehet találkozni a mindennapos állatorvosi gyakorlatban.

A kóros jelenség bármely formában is jelentkezik, mindenképpen súlyos gazdasági veszteséget okoz, hiszen az anyakoca egyik legfontosabb értékmérő tulajdonsága a malacnevelő képesség.

A kocák termékenységének egyik kulcsfontosságú feltétele

A kocák termékenységét befolyásoló egyik legfontosabb tényező kétségkívül a takarmányozás.

Az ISV kínálatában létezik olyan premix, amely bizonyítottan befolyásolja a termékenység növelését.  

A P216-03 premix főbb adottságai:

Kalcium távozása a tehén szervezetéből és az azzal járó következmények

A többször ellett 5-10 éves bőtejelő teheneknél az ellés és a tejtermelés megindulását követő időszakban, általában az ellést követő 3 napon belül gyakran jelentkezik az ellési bénulás, a paralysis puerperalis. A tejjel nagy mennyiségű kalcium távozik a szervezetből és a bénulást a vérplazma ionos kalciumszintjének a csökkenése idézi elő.

Az ellési bénulás jellegzetesen hiperprodukciós betegség, s a nagy tejtermelésre végzett szelekció és takarmányozás következménye.

A malacok veszélyes krónikus bőrbetegsége

A csökkent elszarusodás ritkán mutatkozik: rendszerint sorvasztó betegségekhez, tartós éhezéshez társultan jelentkezik.

A rendellenes  szaruképződés (parakeratózis) gyakran a bőr gyulladásához és az ödémához kapcsolódik.

Sertéseknél (főleg malacoknál) cinkhiány következményeként fordul elő.

A malacok szervezetének fejlődése

Ahhoz, hogy helyesen tudjuk takarmányozni a szopósmalacokat, ismerni kell növekedésük és fejlődésük biológiai alapjait.

A növekedésnek két tényezője van: egyik az állat nagyságának és tömegének növekedése, második a fejlődés, vagyis a testrészek és szövetek arányában bekövetkező viszonylagos változás.

A sertéstartás egyik legmeghatározóbb szakasza (+ javasolt premixek)

A malacnevelés a sertéstartás talán egyik legmeghatározóbb szakasza, mivel annak eredményessége nagymértékben befolyásolja a sertéstartás egészének gazdaságosságát.

A malacok születése után a legfontosabb feladat, hogy amilyen korán csak lehet, tegyük lehetővé a szopást, és a későbbiek során se korlátozzuk annak gyakoriságát.

Az eredményes malacnevelés feltételei

A malacokról való gondoskodás valójában már a méhen belüli életben kezdődik, mert a kocák tartása és főleg takarmányozása jelentős mértékben befolyásolja a megszületendő malacok életképességét.

Eredményesen csak az egészséges, megfelelő tömeggel (1,30-1,50 kg) született malacok nevelhetők fel.

Rendkívül ésszerű, sajátos sertéstartási módszer

Az ISV Feed&Consulting cég által vezetett györgyéni telepen 4 ezer sertés hizlalása zajlik, mégpedig igencsak érdekes, sajátos és mindenekelőtt gazdaságos módon.

Betonaljazat vagy padlórács helyett a sertések tartása mély szalmaalmon történik.

A folyamat 25 kilogrammos malacokkal indul, mindaddig, amíg nem érik el a 120 kilót, amihez mintegy 115 napra van szükség.

Elkerülni a hibákat és mulasztásokat a süldőnevelés során

A süldőnevelést úgy kell irányítani, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor.

Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik de az sem, ha a növésben visszamaradt.

Fejlődési lehetőség a sertéstelepek vezetésében

Az ISV Feed&Consulting beindította a sertéstelepek vezetését szolgáló programot, hogy lehetővé tegye a telepeken zajló termelés hatékonyságának ellenőrzését.

A Web Pig egyik legnagyobb erénye, hogy nem igényel semmiféle egyéni telepítést. Csupán egy üzembe helyezett számítógépre van szükség, amely rendelkezik internetkapcsolattal és web böngészővel.

Nátrium a sertések takarmányozásában

A nátrium, a magnézium és a kálium nélkülözhetetlen elemek a sertés életében. 

A magnézium a csontállomány harmadik legnagyobb építőeleme, az élősúlynak mintegy 0,05%-át teszi ki.

Ennek 60%-a a csontokban, 40%-a a lágy testrészekben található.

Az Aco Funki cég különleges kidolgozású, hatékony malacitatója

Az Aco Funki világhírű cég, amelynek a termékeit az ISV Feed&Consulting cég forgalmazza, még egy komoly ütőkártyával büszkélkedhet.

A DRIK-O-MAT elnevezésű malacitatóról van szó.

Jellemzői:

- megfelelő higiéniát szavatol;

A sertések optimális ivóvízellátása

Egyetlen gazdasági állatfajnál sem javasolt az állatok ivóvízigényét csak nedves takarmányozással kielégíteni.

A sertések különböznek ettől? A válasz nem, egyáltalán nem. Akár folyékonyan, akár szárazon takarmányozzuk a sertéseket, mindig szükségük van külön vízvételi lehetőségre.

A tehenek itatása - íratlan szabályok sokasága

Nem mindenki gondol arra, hogy az ivóvíz a tejtermelés egyik alapfeltétele, és legalább olyan fontos, mint a takarmány.

Ha az állati szervezet víztartalmának 10%-át elveszíti, megbetegszik, ha 20%-át veszíti el, elpusztul.

Az állat vízszükségletének nagyobbik részét az ivóvízzel, kisebb részét a takarmányokban lévő vízzel fedezi.

A kocák súlyveszteségének okai és a betegség megnyilvánulása

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza.

Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel. Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

Az optimális tejtermelés jelentősége a kocáknál

A koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart.

A tej mennyisége a 20-23. napig folyamatosan nő, ekkor a napi tejtermelés mintegy másfélszerese az első hetinek. 

Ezt követően fokozatosan csökken, a 40. nap körül már csak az első napi mennyiséget, a 60. napon pedig annak csupán 3/4 részét teszi ki.

Megfelelő feltételek az istállókban

A szellőzés és a fűtés a sertésistállók kulcsfontosságú tényezői, mivel a kontrollált légállapot jelentősen befolyásolja az állatok teljesítményét és közérzetét.

A tartás sikerességének egyik alapvető meghatározója az istálló levegőjének minősége, és annak megfelelő hőmérséklete.

A mikroelemek kiegyensúlyozott, optimális aránya az állatok takarmányozásában

Az intenzív termelés megnövelte az állatok igényét a táplálóanyagok, így a mikroelemek iránt is.

A takarmányozási javaslatokban a mikroelem szükségleti értékek általában az élettani minimumot jelentik, az intenzív termelés azonban ennél nagyobb igénnyel lép fel.

A mikroelemek a szervezet számára létfontosságúak.

Gazdaságos szarvasmarha-tenyésztés: hogyan növelhető a tej zsírtartalma a teheneknél?

A takarmányozás sokoldalúan befolyásolja a tej minőségét, hiszen hatással van az összetételére, ipari feldolgozhatóságára, de ugyanakkor sokszor felelős az ízhibákért is.

A takarmányozás legnagyobb mértékben a tej zsírtartalmát befolyásolja.

Anyagcserezavar a teheneknél

A nagy tejhozamú tehenek egyik leggyakoribb anyagforgalmi problémája a zsírmobilizációs betegség.

Az egyoldalúan tejhasznú fajták (ilyen a holstein-fríz is) és a nagy tejtermelésre szelektált állományok tartási, méginkább takarmányozási igényeit sok üzemben nem tudták kielégíteni, ráadásul a bőtejelő tehenek egyébként is érzékenyebbek a betegség iránt.

Az ásványi anyagok sertéseknél jelentkező hiányának következményei

Az intenzív termelés megnövelte a sertések és a többi haszonállat igényét a táplálóanyagok, így a mikroelemek iránt is.

A takarmányozási javaslatokban a mikroelemekre vonatkozó szükségleti értékek általában az élettani minimumot jelentik, az intenzív termelés azonban ennél nagyobb igénnyel lép fel.

Borjak leválasztás után - takarmányozási tudnivalók

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

A Mesterséges Termékenyítő Központ pénteken rövidített munkaidőben fogadja a feleket

Az ISV Feed&Consulting keretében működő topolyai Mesterséges Termékenyítő Központ céges gyűlés miatt pénteken (2020.09.04.) rövidített munkaidőben, 7 és 11 óra áll a felek rendelkezésére.

 

Vitaminok jótékony hatása a kérődzők takarmányozásában

A vitaminbevitel során a kérődzők esetében elsősorban az A-, D- és E-vitamin ellátottságát kell figyelemmel kísérni.

Az említett három zsírban oldódó vitaminból a tehenek szükséglete a következő: A-vitamin 3200-4000 NE/kg szárazanyag, D-vitamin 1000-1200 NE/kg szárazanyag, E-vitamin 15-20 NE/kg szárazanyag.

A tehenek immunrendszere a szárazonállás alatt

Mint ismeretes, a tehén szárazonállás alatti takarmányozása alapvetően fontos.

Főként azért, mert a tehenet mind az ellésre, mind a következő tejtermelési időszakra ekkor kell felkészíteni.

A sertések emésztőrendszerében levő élősködők

A kocidiózis a szopós malacok hasmenéses kórképeinek egyik leggyakoribb változata.

A malacok kokcidiózisát kizárólag az Isospora suis nevű kokcidium (belső élősködő, spórás véglény) okozza. Az Isospora-fajok erősen gazdaállat-specifikusak.

A kórokozónak két fejlődési alakja van, az egyik a gazdaállatban, a másik a környezetben.

A tenyészkocasüldők szakszerű tartása

A süldőnevelést úgy kell irányítanunk, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor. Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik, de az sem, ha a növésben visszamarad.

A tenyésztésre szánt állatokat már 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a hízósertésektől.  

A kocasüldők nevelését két szakaszra oszthatjuk fel. Az első szakasz 25-60 kg-os, míg a második 60-110 kg-os testtömeg elérése között van.

Ketózis: a tehenek szénhidrát- és zsír-anyagforgalmi betegsége

A ketózis a bőtejelő tehenek szénhidrát- és zsír-anyagforgalmi betegsége. Olyan állapot, amit különösen az abrak fogyasztására vonatkozó étvágy hiánya és a vérben abnormálisan magas ketonkoncentráció (pl.: aceton, hidroxibutirát) jellemez.

A ketózis (vagy acetionémia) akkor fordul elő, amikor a tehén a laktáció korai szakaszában nagy mennyiségű, a testben található tartalékot mozgósít.

A tehenek veszélyes fertőző szembetegségét előidéző kórokozó

A keratoconjunctivitis főként a legelőn tartott szarvasmarhák betegsége. Fiatal állatokban járványos jelleget ölthet.

Az esetek többségében a kórokozó a Moraxella bovis, a beteg állatok kötőhártyájáról azonban gyakran egyéb kórokozók, így mycoplasmák (pl. Mycoplasma bovoculi, M. conjunctivae), a Chlamydia psittaci, esetenként különféle vírusok (pl. adenovírusok, a szarvasmarha fertőző rhinotracheitisének a vírusa stb.) is izolálhatók, amelyek önmagukban is képesek károsítani a szemet.

Ásványi anyagok ideális aránya a sertések kifogástalan, stabil egészségéhez

Az ásványianyag-ellátottságot a sertéseknél elsősorban a takarmány komponenseivel felvett ásványi elemek és azok kémiai formája határozza meg, illetve a felvétel, a felszívódó mennyiség, az értékesülés, az eloszlási folyamatok és a mobilizálható készletek befolyásolják.

Az értékesülést elősegíti a gyomor sósav- és organikussav-tartalma, a kedvező Ca:P arány és a megfelelő D-vitamin ellátás.

Akadályozhatja viszont többek között a fitin, a glükozinolátok, a szervezetben feleslegben rendelkezésre álló Ca, Mg, P, Cu, Cd és zsírsavak, továbbá a hasmenés, az ivóvízhiány, stb.

A kiegyensúlyozott takarmányozás a sertéstartás egyik legmeghatározóbb szakasza

A malacnevelés a sertéstartás talán egyik legmeghatározóbb szakasza, mivel annak eredményessége nagy mértékben befolyásolja a sertéstenyésztés egészének gazdaságosságát.

A malacok születése után a legfontosabb feladat, hogy amilyen korán csak lehet tegyük lehetővé a szopást, és a későbbiek során sem korlátozzuk annak gyakoriságát.

Az első tejfelvétel különösen fontos, mert a sertés esetében az ellenanyagok nem tudnak átjutni az anyai méhlepényen, ezért ezen anyagokat a föcstejjel kell a malacoknak felvenni.

A sertések optimális takarmányozásának lényege és effektusai

A helyes takarmányozás, a gazdaságos sertéstartás érdekében ismerni kell a sertések emésztésére jellegzetes élettani folyamatokat.

A huzamosabb időn keresztül tartó egyenletes táplálkozáskor az emésztőmirigyek olyan nedvet választanak el, amely mennyiséget és minőséget tekintve tipikus az éppen fogyasztott takarmányra.

A leválasztott malacok optimális takarmányozásának jelentősége

A malacnevelés a sertéstartás talán egyik legmeghatározóbb szakasza, mivel annak eredményessége nagymértékben befolyásolja a sertéstartás egészének gazdaságosságát.

A malacok születése után a legfontosabb feladat, hogy amilyen korán csak lehet, tegyük lehetővé a szopást, és a későbbiek során se korlátozzuk annak gyakoriságát. 

Az első tejfelvétel különösen fontos, mert a sertés esetében az ellenanyagok nem tudnak átjutni az anyai méhlepényen ezért ezen anyagokat a föcstejjel kell a malacoknak felvenni.

 

Vemhes kocák takarmányozásának alapszabályai

A takarmányozás fő célja a vemhesség alatt a vehemépítés táplálóanyag-szükségletének biztosítása.

A vemhesség alatti takarmányozás gyakorlati szempontból három fő szakaszra osztható, a vemhesség 90. napja előtti és utáni, valamint az ellést közvetlenül megelőző időszakra.

A tehenek irigylésre méltó tejtermelésének alapfeltételei

A tehenek tejtermelése jelentősen növekedett az utóbbi évtizedekben, ami nagy mértékben fokozta a takarmányozás iránti igényeket.

Ez teljesen érthető, hiszen amikor pl. egy tehén 6 000 kg tejet termel a laktáció során, azzal mintegy 740 kg szárazanyagot ürít ki szervezetéből.

Üszők minőségi takarmányozása a nyári időszakban

A növendéküsző-nevelés első szakaszában azaz a 6-12 hónapos üszők takarmányozásában a fiatal korból adódó nagyobb energia- és fehérjekoncentráció-igény, valamint a bendő korlátozott befogadóképessége miatt az abrak etetése évszaktól függetlenül szükséges.

Napi adagja az etetett tömegtakarmány minőségétől függően változik, télen 2-3 kg, nyáron 1-3 kg abrakot etetünk naponta.

Kedvező, ha a takarmányadagban jó minőségű, pillangós vagy fűszéna is található, amelynek napi mennyisége 1-3 kg.

Kifogástalan takarmánystabilizáló

Az INTERPHOS termék a rendkívül értékes tulajdonságait a termék előállítása során létrehozott speciális ioncserélő kapacitásának köszönheti.

A termék magnézium-karbonátot, kalcium-nátrium-foszfátot, nátrium-kloridot, almatörkölyt, vermikulitot, szerves savakat (ecetsav, almasav, L+borkősav) tartalmaz.

A malacok folyamatos, egyenletes fejlődésének alapfeltétele

A malacok születésükkor sokkal fejletlenebbek, mint például a szarvasmarha borja, vagy a kecskegida.

Az utóbb említett újszülöttek hosszú embrionális fejlődésük alatt befejezik sejtszámnövekedésüket, míg a malacok esetében a sejtszámnövekedés a születéshez viszonyítva később szűnik meg.

Kérődzők sántaságának okai

A szarvasmarhák sántasága állományszintű betegséggé vált. A mozgászavar több mint 80%-át a lábvégek rendellenességei és betegségei okozzák.

A fájdalom és korlátozott mozgás miatt az állat stresszállapotba kerül, viselkedése is rendellenessé válik, takarmányfogyasztása csökken, romlik az egészségi állapota és a szaporodása, kondíciója és termelése pedig visszaesik.

 

A malacok szenzorirányítású takarmányozása

Az ACO FUNKI gazdasági társaság, amelynek a termékeit az ISV Feed&Consulting cégünk forgalmazza, számos ütőkártyával büszkélkedhet.

Az egyik ilyen aduász kétségkívül a szenzorirányítású takarmányozást biztosító FEED MANAGER.

Olyan technológiai rendszerről van szó, amely lehetővé teszi a takarmányozási ütem precíz, automatikus beállítását.

A hőstressz következményeinek csökkentésére: TermoCont!

Most, amikor közeledik a nyári meleg, felettébb célszerű - a sertések egészségének megőrzése érdekében - beszerezni a rendkívül hatékony TermoCont terméket.

A vemhes és szoptató kocák hőstressze következményeinek jelentős csökkentését szavatoló TermoCont összetétele:

A hőstressz komoly következményei a sertéseknél

Az egyik leggyakoribb sertésegészségügyi probléma az optimális termelési feltételek hiányosságaiból eredő, így a szervezetet állandóan terhelő és károsító tényezők, az ún. stresszorok hatása.

A zsúfolt tartás, a nem megfelelő mikroklíma, az etetési idők be nem tartása olyan halmozott káros hatások, amelyekre az állatok kóros viselkedési formákkal válaszolnak.

A tartós meleg, a hőstressz következménye az istálló ún. "szobarendjének" felborulása, amikor az állatok nedves itató és etető, valamint trágyázó istállóterülete a száraz pihenő területtől nem különül el.

Az egyik legszínvonalasabb sertésfajta

A duroc sertésfajta nagy valószínűség szerint 1860-ban alakult ki az Egyesült Államokban. Spanyol és portugál vörös sertések felhasználásával hozták létre.

Már 1920-ban az USA törzskönyvezett sertésállományának 40 százaléka duroc volt. Ma is az Egyesült Államok vezető sertésfajtája. Európában is rendkívül népszerű.

Kifejezetten stressztűrő sertésfajta

A hampshire amerikai setésfajta.

Az angliai Hampshire grófságból importált öves sertésekre vezethető vissza. Kialakítása a múlt század második felében történt. Létszámát tekintve ma a duroc után az USA második legjelentősebb sertésfajtája.

Háta és ágyéka középhosszú, enyhén ívelt, és jól izmolt. A mellkas hengeres, a has feszes, a lapocka és a combok jól izmoltak.

A kérődzők egészségét kedvezőtlenül befolyásoló kórokozó

A sercegő üszők (gangraena emphysematosa) a fiatal szarvasmarhák, juhok, ritkán más kérődzők (kecske, bivaly), rendszerint egy-egy területre korlátozódó (tájkóros) gázoedemás betegsége.

A kérődzőkön kívül igen ritkán egyéb állatfajokban (sertésben, nyércekben) is megállapították.

A betegség világszerte előfordul, de szórványosan.

A malacok emésztőrendszerét jelentősen veszélyeztető baktérium

Az E. coli baktérium a házi emlősállatok közül a sertésben is több, különböző tünetekben, kórformában megnyilvánuló betegséget okozhat.

A klinikai kép alapján ezeket az újszülött malacok hasmenése, a választott malacok hasmenése és ún. ödéma-betegsége néven illeti a szakirodalom.

A leggyakoribb betegségek közé tartozó kórképekről van szó, amelyek világszerte széles körben előfordulnak.

A fogékony állatok fertőződése a baktériumhordozó anyaállattól vagy alomtársaktól közvetlenül vagy közvetett úton következik be a születés utáni órákban, napokban.

Bélben elszaporodott toxinok

Enterotoxémiák: a Cl. perfringens különféle típusai idézik elő. Jellemző, hogy a baktériumok kedvező körülmények között a bélben elszaporodva toxinokat termelnek, amelyek a bélből felszívódva (enterotoxémia) gyors elhullást okoznak.

Ide tartozó betegség a szopós malacok fertőző elhalásos bélgyulladása.

Az ásványi anyagok sertéseknél jelentkező hiányából eredő problémák

Az intenzív termelés megnövelte az állatok igényét a táplálóanyagok, így a mikroelemek iránt is.

A takarmányozási javaslatokban a mikroelemekre vonatkozó szükségleti értékek általában az élettani minimumot jelentik, az intenzív termelés azonban ennél nagyobb igénnyel lép fel.

Szaporodási gondokat okozó parvovírus

A kocák szaporodási ciklusát megzavarhatják vagy megtörhetik anatómiai rendellenességek, klimatikus és környezeti hatások, különféle takarmánytoxikózisok, vagy fertőző betegségek.

Az utóbbi időben a sertés parvovírusa mindegyiknél gyakrabban okoz szaporodási gondokat.

Megállítani a cirkovírusokat

A cirkovirózis okozta sorvadás, amely már Európán végig galoppozott a sertésállományokban nagyon súlyos veszteséget okozva, 1999-ben elérte régiónkat is, és nemcsak a nagyüzemekben, de a kisgazdaságokban is komoly veszteségeket okozott.

A szindróma nemcsak a gazdáknak, de az állatorvosoknak is sok problémát jelentett a megelőzés vagy gyógykezelés célzott lehetősége ismeretének hiánya miatt.

 

A sertések sikeres metabolizmusának alapfeltétele

A vitaminok és nyomelemek számos létfontosságú szerepet töltenek be a sertések szervezetében. Egyes elemek hiánya funkciójától függően előidézhet hiánytüneteket, termeléskiesést, stb.

Például köztudott, hogy a fejlett sertéseknél nem fordul elő vashiány, az újszülött malacoknál azonban igen, aminek káros hatásai már a 4-5. napon jelentkezhetnek.

A szarvasmarhák brucellózisával kapcsolatos tudnivalók

A brucellózis rendszerint idülten lefolyó betegség, amely nőivarú állatokban többnyire a vemhesség utolsó harmadában bekövetkező vetélésekben, hímekben pedig here, mellékhere és járulékos nemi mirigyek gyulladásában nyilvánul meg.

A brucellózis kórokozói a brucella genusba sorolt baktériumok.

Stresszhatás az elválasztott borjaknál

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

Legeltetési időszakban ez gyakorlatilag a borjak beistállózását jelenti, ami főként azzal magyarázható, hogy az istálló belső létesítményei alkalmasak az anyjukat és borjukat kereső állatok visszatartására.

Kicsattanó erő, kiváló ellenálló képesség, kifogástalan egészség

Az ISV Feed&Consulting cég kínálatában szereplő számos termék közül a Booster Junior-nak és a Booster Senior-nak is kiemelkedő hely jutott.

Olyan termékekről van szó, amelyeknek a használata minden sertéstelepen indokolt és célszerű.

Erről tanúskodnak az említett termékek jellemzői és hatása.

Kiváló minőségű termék a szarvasmarhák hőstressz-tüneteinek csökkentéséhez

Az Improferm rendkívül hatékony termék, amellyel szemben különböző módon mutatnak érzkénységet a bendőben élő mikroorganizmusok. 

Hatására erőteljesebben szaporodnak a propionsavat termelő Selenomonas, Bacteroides, Megasphera és Veillonella fajok - az acet-ecetsav, a vajsav, valamint a metántermelő Gram-pozitiv bakteriumokkal szemben.

Feltétlenül fontos enyhíteni a szarvasmarháknál jelentkező hőstressz tüneteit

Minden szarvasmarhatartó tapasztalta már a nagy nyári hőség termelési mutatókra gyakorolt kedvezőtlen hatását.

A szárazonállás során elszenvedett hőstressz csökkenti a megszületett borjak testtömegét és negatívan hat a következő laktációs teljesítményre is.

A tehéntartásra alkalmas körülmények

Az állattartó épületek egyik olykor lényegtelennek tartott eleme az etetőjászol és az itató, azt gondolván, hogy az állat az eléje tett táplálékot mindenképpen megeszi.

Ez a tévhit nem tartható fenn, hiszen az etető berendezés kialakítása befolyásolja a takarmányfogyasztást, a felhasználás hatékonyságát.

A szarvasmarhák bendőalkalózisa, bendőrothadása, ketózisa

 

Napjainkban a bőtejelő teheneknél egyre gyakrabban jelentkezik különböző eredetű előgyomor-renyheség.

Létfontosságú a telepek számára a gazdaságos termelés fenntartása érdekében ezen okok megelőzése, illetve a már kialakult panaszok kezelése.

Az alábbiakban a bendőpanaszokat leggyakrabban előidéző anyagcsere-betegségek áttekintése következik.

A sertések gazdaságos takarmányozását eredményező ACO FUNKI etetők

Semmi kétség, hogy a sertéstenyésztés alapfeltételei a minőségi takarmány és a korszerű felszerelés.

Mindkét feltételt biztosítja az ISV Feed&Consulting cég, ugyanis mindazokat a komponenseket forgalmazza, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ön sertéstelepe gazdaságosan működjön és jelentős bevételt valósítson meg. 

A sikeres tejtermelés alapfeltétele: a tehén egészségi állapotának rendszeres követése

A tehén folyamatosan jelzéseket ad a közérzetéről és egészségéről. Ezek a jelzések a viselkedésén, testtartásán, testbeszédén és testkondícióján keresztül figyelhetők meg, és felhasználhatók az állomány egészségének, komfortérzetének és tejtermelési eredményének optimalizálására.

 

Optimális összetételű premixek a tehenek számára

Mint ismeretes, a tehén szárazonállás alatti takarmányozása alapvetően fontos.

Főként azért, mert a tehenet mind az ellésre, mind a következő tejtermelési időszakra ekkor kell felkészíteni. 

Mondhatnánk azt is, hogy a szárazonállás alatti takarmányozás alapvetően befolyásolja az ellés milyenségét (könnyű, nehéz), azt, hogy életerős borjút hoz-e világra, azt, hogy a borjú sorsát meghatározó, elegendő mennyiségű és minőségű föcstejet termel-e.

Hogyan valósítható meg a sertések jobb emésztése és ellenálló képessége?

A malacnevelés során számos stresszfaktor befolyásolja állataink emésztését.

Ilyen például: a választás, a vakcinázás, a takarmány pufferkapacitása, az istállóváltás, a nagy fehérjetartalmú adagok, a gyenge higiénia, stb.

A felsoroltakból adódóan a malacokban emésztési elégtelenség, magas gyomor pH alakul ki.

Fejlődési lehetőség a sertésfarmok vezetésében

Az ISV Feed&Consulting beindította a sertéstelepek vezetését szolgáló programot, hogy lehetővé tegye a telepeken zajló termelés hatékonyságának ellenőrzését.

A Web Pig egyik legnagyobb erénye, hogy nem igényel semmiféle egyéni telepítést. Csupán egy üzembe helyezett számítógépre van szükség, amely rendelkezik internetkapcsolattal és web böngészővel.

Fiatal sertések veszélyes fertőző betegségét előidéző kórokozó

Az orbánc (Erysipelas suum), a sertések fertőző betegsége, mely iránt főleg fiatal állatok fogékonyak. Okozója egy rövid, többnyire egyenes pálcikaalaku baktérium (bacillus erysipelatis suum), amely a betegségben elhullott sertések vérében, különösen pedig a lépben, májban, vesében, bőrben és bélürülékben található nagy számban.

Milyenek a megfelelő szellőzésű tehénistállók?

Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb állatvédelmi, állatjóléti szempontokat az istállók kialakításához, üzemeltetéséhez: A tehénistállók kialakításánál olyan külső, környezeti, zavaró tényezőket is figyelembe kell venni, mint pl. a zaj, a fény, a rezgések és légköri szennyezés.

A tehénistállók és berendezéseik tervezése, építése és üzemeltetése során biztosítani kell, hogy a jó higiénés körülmények fenntarthatók legyenek, minimálisra csökkentsék a traumás betegségek, sérülések kockázatát, és figyelembe vegyék a tűz megelőzésének és a tűz elleni védelemnek a biztonsági követelményeit.

Vemhes kocák napi takarmányszükségletei

Helyes a vemhes kocát úgy takarmányozni, hogy a vemhesség alatt is gyarapodjon, és ezáltal biztonsági tartalékot képezzen a laktáció idejére. 

Nem gazdaságos azonban jelentős többletet "felrakni" a kocára, mert a takarmány a kétszeres transzformáció révén nagyon rosszul hasznosul. Tartalékkondícióként legfeljebb 20 kg-ot indokolt előirányozni.

A malacok kifogástalan emésztésének titka

Egy pillanatig sem csökken az ISV kínálatában szereplő kiváló sertéstenyésztési termékek iránti kereslet.

Ezúttal a BOCM és a 6122 starterre hívjuk fel a figyelmet.

A starter főbb hatásai:

Üszők optimális takarmányozása nyáron

A növendéküsző-nevelés első szakaszában azaz a 6-12 hónapos üszők takarmányozásában a fiatal korból adódó nagyobb energia- és fehérjekoncentráció-igény, valamint a bendő korlátozott befogadóképessége miatt az abrak etetése évszaktól függetlenül szükséges.

Napi adagja az etetett tömegtakarmány minőségétől függően változik, télen 2-3 kg, nyáron 1-3 kg abrakot etetünk naponta. Kedvező, ha a takarmányadagban jó minőségű, pillangós vagy fűszéna is található, amelynek napi mennyisége 1-3 kg.

A tehenek tőgygyulladásának hatékony megelőzése

A tőgygyulladás a tehéntőgy külső behatásra adott válaszreakciója.

Külső hatás lehet mechanikai (pl. ütés, rúgás, taposás), kémiai (pl. sav-lúg), vagy kórokozó behatolása.

Ezek hatására a tőgy az általa termelt tej összetételének megváltoztatásával és csökkent termeléssel reagál.

Fehérjék és aminosavak szerepe és hatása az állatok takarmányozásában

A szárazanyag a takarmány tápanyagainak összessége. Magában foglalja a takarmánynak mind a szerves, mind a szervetlen táplálóanyagit.

A takarmány energiatartalmát szervesanyag-tartalma, valamint a szerves anyag összetétele határozza meg. Nemcsak energiatartalma miatt fontos része a takarmánynak, hanem azért is, mert a szervezet felépítéséhez és működéséhez szükséges fontos táplálóanyagok (fehérjék, zsírok, vitaminok stb.) találhatók meg benne.

Egy tényező, amely közvetlenül befolyásolja a takarmányfogyasztást a sertéseknél

A biológiailag nagy értékű keveréktakarmányok felhasználásának elterjedése, a korszerű tartáskörülmények miatt szükségessé váló nevelési ciklusrövidítés, az új ipari takarmányok mind nagyobb arányban történő feletetése, a takarmányok konzerválása és tárolása mind élesen felvetik a takarmányok íz-, illetve aromaproblémáját.

Napjainkban a korszerű takarmányozás révén mind több és több olyan táplálóértékű komponenseket: élesztőket, zsírokat, ipari melléktermékeket stb. etetnek fel a haszonállatokkal, amelyek a hagyományos takarmányok ízétől jelentősen eltérnek.

A mikotoxinok általi szennyeződés hatásainak semlegesítése

Az ISV Feed&Consulting cég termékkínálatában szereplő egyik nagyszerű árucikk a Toxin Eliminátor - Escent S.

Több anyagból álló termékről van szó, amely a mikotoxinok általi szennyeződés káros hatásainak megelőzésére szolgál. Javasolt alkalmazás:

- a poláris és apoláris toxinoknál fennálló jelentős kockázatok esetében.

A hőstressz tünetei, következményei, megelőzése, kezelése

A jelek szerint idén a megszokottnál korábban beköszönt a nyár, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rövidesen célszerű lesz megtenni a haszonállatok megóvására irányuló intézkedéseket.  

Ahogyan az emberi szervezetet, úgy állatainkat is nagy mértékben megviseli a nyári hőség. Miért veszélyes a hőstressz? Mik a tünetei és hogyan védhetjük tőle állatainkat?

Minden haszonállatunknak megvan a maga optimális hőmérsékleti tartománya, melyben a legjobb termelésre képes.

Az Aco Funki cég ügyesen megtervezett, remek fiaztató kutricája

Az ACO FUNKI világhírű cég nagyszerű termékei közé tartozik a WELSAFE fiaztató kutrica is, amelyet az ISV Feed&Consulting forgalmazza Szerbiában.

Rendkívül ügyesen megtervezett térmegtakarító kutricáról van szó, amely kiváló feltételeket nyújt a koca és a malacok számára egyaránt.

A koca, kivevé a fiztatatás előtti és utáni néhány napot, szabadon, zavartalanul mozoghat ebben a kutricában.

Csökkentse Ön is a hőstressz következményeit: alkalmazza a TermoCont premixet!

Most, amikor közeledik a nyári meleg, felettébb célszerű - a sertések egészségének megőrzése érdekében - beszerezni a rendkívül hatékony TermoCont terméket.

A vemhes és szoptató kocák hőstressze következményeinek jelentős csökkentését szavatoló TermoCont összetétele:

- szerves savak sóinak és a puffer-anyagoknak a kombinációja.

A hőmérséklet jelentős hatása a sertésekre és a szarvasmarhákra

Az istállónak akkor jó a klímája (a levegő-hőmérséklet mellett a páratartalom és a levegő-szennyezettség is fontos), ha az állat többlethőjét le tudja adni, ha melege van, de nem kényszerül felesleges hőtermelésre sem, ha fázik.

A hideget legjobban a szarvasmarha és a felnőtt juh tűri. Amikor az állattartó épület levegőjének hőmérséklete a fenti alsó értékek alatt van, minden állatfajra jellemző: kezdetben sok mozgás (ha arra egyáltalán lehetőségük van), kevés pihenés, fokozott takarmányfelvétel.

Fiziológiai változások a teheneknél

A szarvasmarha vemhességi időtartama átlagosan 285 nap. Ettől két hetes eltérés még nem utal rendellenességre.

Az ellés előkészítő szakaszában a medenceszalagok ellazulnak, a faroktő kétoldalt besüpped, a péra megduzzad és benne sűrű, vastag nyálkazsinór jelenik meg.

A tehén nyugtalanná válik (gyakran lefekszik, majd feláll).

Korszerű és hatékony etetési módszer a sertéstenyésztésben

A sertések folyékony etetése az egyik légkorszerűbb etetési módszer, amelyet az előző években a szakemberek a tökéletességig fejlesztették.

Nem csoda, hogy számos fejlettebb országban egyre több termelő alkalmazza.

Az említett módszernek számos előnye van, amelyek közül kiemelkedik a jelentős napi súlygyarapodás, mégpedig kisebb takarmánykonverzió mellett.

Ennek köszönhetően nemcsak kivaló termelési eredmények, hanem egyúttal jelentős megtakarítás is elérhető.

Hogyan viselik a sertések a nyári hőséget?

A leggyakoribb sertésegészségügyi probléma az optimális termelési feltételek hiányosságaiból eredő, így a szervezetet állandóan terhelő és károsító tényezők, az ún. stresszorok hatása.

A zsúfolt tartás, a nem megfelelő mikroklíma, az etetési idők be nem tartása, a gyakori falkásítás miatti változások olyan halmozott káros hatások, amelyekre az állatok kóros viselkedési formákkal válaszolnak.

A sertések optimális ivóvízigényének kielégítése

Egyetlen gazdasági állatfajnál sem javasolt az állatok ivóvízigényét csak nedves takarmányozással kielégíteni.

A sertések különböznek ettől? A válasz nem, egyáltalán nem. Akár folyékonyan, akár szárazon takarmányozzuk a sertéseket, mindig szükségük van külön vízvételi lehetőségre.

A külön forrásból történő ivóvízellátás elmaradása veszélyeztetheti a teljesítményt és egészen biztosan negatívan befolyásolja az állatok jólétét.

A kocák ivari ciklusaival kapcsolatos fontos tényezők

Az ivarérettség elérését követően a domesztikált sertés poliösztruszos állat, azaz az ivari ciklusok egész évben megszakítás nélkül követik egymást.

Bizonyos mértékű szezonalitásra utal az a megfigyelés, miszerint a nyári időszakban kevesebb az ivarzó állat, gyengébbek a fogamzási eredmények és magasabbak az ellés körüli veszteségek.

Ivari aktivitás 5-8 hónapos kortól figyelhető meg, kezdetét a genetikai tényezőkön kívül számos más (tartási, takarmányozási) körülmény befolyásolja.

Sokrétű hatást fejt ki és megvédi a sertéseket a baktériumoktól: ISV Diarr DLC

Az ISV Diarr DLC egy fitobiotikum, amely a bélflóra stabilizálása és a különböző eredetű hasmenéseket okozó baktériumok szaporodásának csökkentése és gátlása révén növeli a sertések súlygyarapodását és csökkenti a takarmányfogyasztást.

A készítmény különösen hatékony a Brachyspyra hyodysenteriae okozta sertésdizentéria, az illeitist okozó Lawsonia intracellularis és a Gram+ baktériumok esetében.

Sertéseknél jelentkező érzékenység és stressz

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót.

Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

Vannak úgynevezett stresszérzékeny fajták, amelyek a vágást megelőző stresszre igen érzékenyen reagálnak, ennek hatására szervezetükben egy láncreakció indul el, mely a hús minőségét rontja.

A tehenek szájgyulladásának tünetei és gyógyítása

A szájgyulladás a szájüreg, az ajkak, a nyelv és az íny nyálkahártyájának gyulladása.

Jelentősége egyrészt abban nyilvánul meg, hogy az állatok a nyálkahártya fájdalmassága miatt a szokásosnál jóval kevesebb takarmányt fogyasztanak, másrészt a fertőző betegségeknek vagy a toxikózisoknak lehet első, feltűnő tünete.

Króm a szarvasmarhák takarmányozásában

A kérődzők és azon belül a tejhasznú tehenek és húsmarhák takarmányának élesztőkultúrával történő kiegészítése széles körben elterjedt.

Az élesztő-adagolás hatására növekszik a tejelő tehenek tejtermelése és javul a kitermelt tej beltartalma. Az ellés után az élesztővel etetett tejelő tehenek hamarabb érik el a laktációs csúcstermelést, mint a kontroll állatok.

A takarmányélesztő alkalmazása kedvezően befolyásolja a bendőfermentációt. Az élesztő a bendőfolyadékban nem szaporodik, de megőrzi metabolikus aktivitását és életképességét.

Fehérjék és aminosavak hatása az állatok minőségi takarmányozására

A takarmányok tápláló értéke attól függ, hogy azok milyen mennyiségben tartalmazzák az állati szervezet felépítéséhez és a termeléshez szükséges táplálóanyagokat.

A víz, annak ellenére, hogy nincs energiatartalma, igen fontos összetevője a takarmányoknak. Amikor az állati szervezet vízkészlete 10%-al csökken, az már jelentősen mérsékli az állatok termelését, a 15%-ot meghaladó vízveszteség pedig akár az állat elhullásával is járhat.

A kocasüldők hatékony, eredményes tartása és takarmányozása

A süldőnevelést úgy kell irányítanunk, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor. Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik de az sem, ha a növésben visszamaradt.

A tenyésztésre szánt állatokat már 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a hízósertésektől. Ez azt jelenti, hogy külön tartjuk és másképp takarmányozunk.

A tenyészkanok minőségi takarmányozása

A kanok ötven százalékban meghatározzák a piacra kerülő sertések genetikáját, de a takarmányozásuk nagymértékben elhanyagolt, különösen, ha mesterséges termékenyítést alkalmaznak az árutermelő telepeken.

Némileg alábecsülik, de a tenyészkanok befolyását az egész telep termelékenységére mégis ritkán vitatják.

Számos telepen a kanokat rossz higiéniai körülmények között tartják. A kanállások nem megfelelő tervezésűek vagy túl kicsik, nincs megfelelő teremhőmérséklet és szellőzés.

A malacnevelés legkritikusabb és legérzékenyebb időszaka

Az első tejfelvétel különösen fontos, mert a sertés esetében az ellenanyagok nem tudnak átjutni az anyai méhlepényen ezért ezen anyagokat a föcstejjel kell a malacoknak felvenni.

A föcstej összetétele jelentős mértékben eltér a normál kocatejétől. A föcstej nemcsak abban különbözik a normál tejtől, hogy az tartalmazza a malacok számára létfontosságú ellenanyagokat (immunanyagokat), hanem abban is, hogy a föcstejben több a vitamin, a vas, a réz, a cink, a kobalt és a jód, mint a normál kocatejben.

A kocák ellés utáni magatartás-zavara

A kocák ellés utáni agresszivitásával, az újszülöttekkel szemben tanúsított támadó vagy éppenséggel teljesen közömbös magatartásával nagyon gyakran lehet találkozni a mindennapos állatorvosi gyakorlatban.

A kóros jelenség bármely formában is jelentkezik, mindenképpen súlyos gazdasági veszteséget okoz, hisz az anyakoca egyik legfontosabb értékmérő tulajdonsága a malacnevelő képesség.

Ugyanis csak a nyugodt vérmérsékletű, malacait gyakran szoptató, figyelmesen mozgó koca alatt várható a kicsinyek zavartalan fejlődése.

A kocák termékenységének fontos alapfeltétele

A kocák termékenységét befolyásoló egyik legfontosabb tényező kétségkívül a takarmányozás.

Az ISV kínálatában létezik olyan premix, amely bizonyítottan befolyásolja a termékenység növelését.  

A P216-03 premix főbb adottságai:

A korai ivarzás rendellenességének megakadályozása

A korai ivarzás rendellenességének megelőzésével a gazdák jelentős gazdasági haszonra tehetnek szert. Fontos az alábbi ivarzási rendellenességek felismerése.

A petefészek cisztás elfajulása esetén időeltolódások keletkezhetnek a nemi ciklusban. Akár 2-90 napos különbség is lehet a két ivarzás között.

Tünetmentes meddőnek azt az állatot nevezzük, amelyet 2-4 alkalommal eredménytelenül termékenyítettek.

A malacok krónikus, nem fertőző bőrbetegsége

A csökkent elszarusodás ritkán mutatkozik: rendszerint sorvasztó betegségekhez, tartós éhezéshez társultan jelentkezik.

A rendellenes  szaruképződés (parakeratózis) gyakran a bőr gyulladásához és az ödémához kapcsolódik. Sertéseknél (főleg malacoknál) cinkhiány következményeként  fordul elő. Az epidermisz mélyebb rétegeiben meginduló elszarusodást diszkeratózisnak nevezzük.

A borjak leválasztásával kapcsolatos tudnivalók

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor. Legeltetési időszakban ez gyakorlatilag a borjak beistállózását jelenti, ami főként azzal magyarázható, hogy az istálló belső létesítményei alkalmasak az anyjukat és borjukat kereső állatok visszatartására.

A hatékony malacnevelés alapelvei

A malacokról való gondoskodás valójában már a méhen belüli életben kezdődik, mert a kocák tartása és főleg takarmányozása jelentős mértékben befolyásolja a megszületendő malacok életképességét.

Eredményesen csak az egészséges, megfelelő tömeggel (1,30-1,50 kg) született malacok nevelhetők fel.

A felnevelés eredményességét elősegíti, ha a malacok igényeinek megfelelő, tiszta, meleg, csíraszegény környezetbe kerülnek.

A sertéstenyésztési technológiák csoportosítása

A sertéstenysztésben alkalmazott tartástechnológiák nagyobb változatosságot mutatnak, mint a szarvasmarha-ágazatban. 

A hagyományosnak tekinthető fűtetlen, kifutós épületben elhelyezett moslékos takarmányozási rendszerek a közelmúltig az "intenzív" tartás (mesterséges megvilágítású, klimatizált épületben, almozás nélküli tartás) irányában változtak.

A korszerű sertéstelepek számára: Az Aco Funki cég egyedülálló padlórácsai

Az ACO FUNKI világhírű cég, amelynek a termékeit az ISV Feed&Consulting cég forgalmazza, egyebek között minőségi padlórácsokat is kínál.

A legkiválóbb anyagból gyártott COMBI-FLOOR műanyagrácsok rugalmasságot és maximális higiéniát szavatolnak a fiaztatóban.

Más padlórácsokkal is kombinálhatók.

A malacok egyik kedvenc eledele

A Nuklospray Joghurt még mindig az egyik legnépszerűbb termék az ISV kínálatában. Valójában új takarmányozási koncepcióról van szó, amelyet nemcsak a lemaradott malacoknak, hanem valamennyi malacnak fejlesztettek ki.

A termék sajátos és gazdag összetétele miatt különbözik a többi tejpótló terméktől: nagyobb a szárazanyag tartalma, mint más hagyományos tejpótlónak.

A Novicid HP takarmány-savanyító többszörös hatása

Az ISV Feed&Consulting cég kínálatában szereplő számos termék között a Novicid HP is kiemelkedő helyet foglal el. Megfelelő használata önmagában véve meggyőző választ ad arra a kérdésre: miért fontos az állattakarmány savanyítása?

Az alábbi bizonyított tények a termék kiváló hatásáról tanúskodnak:

A Novicid HP pótolja a HCl nem elegendő kiválasztását a fiatal állatoknál. 

Veszélyes bőrelváltozás a teheneknél

A bőrcsomósodáskór a Capripoxvirus nemzetségbe tartozó bőrcsomósodáskór-vírus (Lumpy skin disease virus, LSDV) okozza.

Elsődlegesen vérszívó ízeltlábúakkal (vektorokkal) terjed (pl.: szúnyogok, legyek vagy kullancsok) melyek fertőzött állatok vérével táplálkoztak.

Ritka esetekben állatról-állatra is terjedhet a betegség, például a fertőzött állatokról leváló pörkkel, nyállal, orrváladékkal, tejjel vagy ondóval.

Hatékony, eredményes süldőnevelés

A süldőnevelést úgy kell irányítani, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor.

Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik de az sem, ha a növésben visszamaradt.

A tenyésztésre szánt állatokat már 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a hízósertésektől. Ez azt jelenti, hogy külön tartjuk és másképp takarmányozunk.

Fontos elemek a sertések takarmányozásában

A nátrium, a magnézium és a kálium nélkülözhetetlen elemek a sertés életében. 

A magnézium a csontállomány harmadik legnagyobb építőeleme, az élősúlynak mintegy 0,05%-át teszi ki. Ennek 60%-a a csontokban, 40%-a a lágy testrészekben található.

Számos enzim alkotóeleme, és nélkülözhetetlen szerepet játszik a DNS-, RNS- és fehérjeszintézisben.

A Mesterséges Termékenyítő Központ értesítése - ünnepi ügyelet

Tisztelt termelők!

Ezúton értesítjük Önöket az ISV Feed&Consulting Mesterséges Termékenyítő Központjának ügyeletéről az előttünk levő húsvéti ünnepnapokon.

Április 10-én és 13-án (péntek és hétfő) a Központ szokásos munkaidőben fogadja az ügyfeleket, de nem szállítja terepre a megrendelt reprodukciós anyagot (kanspermiumot).

A kocák súlyveszteségének okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

A fialás előtt a takarmányfelvétel csökkentésére kell törekedni.

Az optimális tejtermelés a kocák egyik legfontosabb tulajdonsága

A koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart. A tej mennyisége a 20-23. napig folyamatosan nő, ekkor a napi tejtermelés mintegy másfélszerese az első hetinek.

Ezt követően fokozatosan csökken, a 40. nap körül már csak az első napi mennyiséget, a 60. napon pedig annak csupán 3/4 részét teszi ki.

A kocák napi átlagos tejtermelése tág határok (2-71) között mozog, amit a fajta, ezen belül az egyedi tulajdonságok (az életkor, a takarmányozás, a szoptatott malacok száma, a szoptatások gyakorisága stb.) nagymértékben befolyásolnak.

Hogyan növelhető minél nagyobb mértékben a tej zsírtartalma a teheneknél?

A takarmányozás sokoldalúan befolyásolja a tej minőségét, hiszen hatással van az összetételére, ipari feldolgozhatóságára, de ugyanakkor sokszor felelős az ízhibákért is.

A takarmányozás legnagyobb mértékben a tej zsírtartalmát befolyásolja.

Ahhoz, hogy a tehenek öröklött képességüknek megfelelő zsírtartalmú tejet tudjanak termelni, a legfontosabb feltétel a takarmány kielégítő nyersrost százaléka.

Problémák a tehenek anyagcseréjében

A nagy tejhozamú tehenek egyik leggyakoribb anyagforgalmi problémája a zsírmobilizációs betegség.

Az egyoldalúan tejhasznú fajták (ilyen a holstein-fríz is) és a nagy tejtermelésre szelektált állományok tartási, méginkább takarmányozási igényeit sok üzemben nem tudták kielégíteni, ráadásul a bőtejelő tehenek egyébként is érzékenyebbek a betegség iránt.

Borjak leválasztás után - takarmányozás

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

Korszerű és hatékony megoldás: FT-30 fiaztató kutrica

Az Aco Funki cég széles termékskálájának, amelyet az ISV Feed&Consulting cég forgalmazza, nagyszerű produktumai közé tartozik az FT-30 fiaztató kutrica.

Ezt a nagyszerű kutricát a norvég sertéstenyésztők prioritásai alapján tervezték.

Rendkívül rugalmas kutricáról van szó, amely alkalmas a malacok tartására születésüktől kezdve a közel 30 kilogrammos súlyuk eléréséig. 

Optimális recept a kocák termékenységének növelésére

A kocák temékenységére döntő mértékben hat a takarmányozás.

Az ISV Feed&Consulting cég kínálatában létezik olyan premix, amely bizonyítottan befolyásolja a termékenység növelését.

A P216-03 premix főbb adottságai:

- vitaminok értékes kombinációja a termékenység serkentése céljából;

Vitaminok hatása és jelentősége a kérődzők takarmányozásában

A vitaminbevitel során a kérődzők esetében elsősorban az A-, D- és E-vitamin ellátottságát kell figyelemmel kísérni.

Az említett három zsírban oldódó vitaminból a tehenek szükséglete a következő: A-vitamin 3200-4000 NE/kg szárazanyag, D-vitamin 1000-1200 NE/kg szárazanyag, E-vitamin 15-20 NE/kg szárazanyag.

A nagyobb adagok a szárazonálló tehenekre vonatkoznak.

A tehenek immunrendszerenék jelentős fokozása a szárazonállás alatt

Mint ismeretes, a tehén szárazonállás alatti takarmányozása alapvetően fontos.

Főként azért, mert a tehenet mind az ellésre, mind a következő tejtermelési időszakra ekkor kell felkészíteni.

Mondhatnánk azt is, hogy a szárazonállás alatti takarmányozás alapvetően befolyásolja az ellés milyenségét, azt, hogy életerős borjút hoz-e világra.

A sertések emésztőrendszerében levő élősködők romboló hatása

A kocidiózis a szopós malacok hasmenéses kórképeinek egyik leggyakoribb változata.

A malacok kokcidiózisát kizárólag az Isospora suis nevű kokcidium (belső élősködő, spórás véglény) okozza. Az Isospora-fajok erősen gazdaállat-specifikusak.

A kórokozónak két fejlődési alakja van, az egyik a gazdaállatban, a másik a környezetben.

Itt kérelmezhetik a termelők a munkavégzés engedélyezését

Azok a mezőgazdasági termelők, akiknek a kijárási tilalom alatt is mezőgazdasági munkát kell végezniük, elektronikus úton kérvényezhetik a kijárási tilalom alól mentesítő engedélyeket a Növényvédelmi Igazgatóság honlapján.

Az engedélyek a következő címen kérvényezhetők (sajnos csak szerb nyelven):

Elkerülni a hibákat és mulasztásokat a tenyészkocasüldők nevelésében

A süldőnevelést úgy kell irányítanunk, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor.

Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik, de az sem, ha a növésben visszamarad.

A tenyésztésre szánt állatokat már 25-30 kg-os testtömeg elérésekor különítsük el a hízósertésektől.

AZ ISV FONTOS ÉRTESÍTÉSE

Tisztelt termelők!

Mint ismeretes, a szerb kormány a koronavírus-járvány miatt rendkívüli állapotot vezetett be. Az erről szóló határozat egyebek között kijárási tilalmat is magában foglal, amely meghosszabbításra került.

Mindez közvetlenül befolyásolja a munkafolyamat megszervezését, a munkaidőt és a munkaerő beosztását. Emiatt kérjük Önöket, időben rendeljék meg a takarmányt és a szaporítóanyagot.

A tehenek szénhidrát- és zsír-anyagforgalmi betegsége

A ketózis a bőtejelő tehenek szénhidrát- és zsír-anyagforgalmi betegsége. Olyan állapot, amit különösen az abrak fogyasztására vonatkozó étvágy hiánya és a vérben abnormálisan magas ketonkoncentráció (pl.: aceton, hidroxibutirát) jellemez.

A ketózis (vagy acetionémia) akkor fordul elő, amikor a tehén a laktáció korai szakaszában nagy mennyiségű, a testben található tartalékot mozgósít.

A tehenek fertőző szembetegségét előidéző kórokozó

A keratoconjunctivitis főként a legelőn tartott szarvasmarhák betegsége. Fiatal állatokban járványos jelleget ölthet.

Az esetek többségében a kórokozó a Moraxella bovis, a beteg állatok kötőhártyájáról azonban gyakran egyéb kórokozók, így mycoplasmák (pl. Mycoplasma bovoculi, M. conjunctivae), a Chlamydia psittaci, esetenként különféle vírusok (pl. adenovírusok, a szarvasmarha fertőző rhinotracheitisének a vírusa stb.) is izolálhatók, amelyek önmagukban is képesek károsítani a szemet.

Impozáns hússertés: magyar nagyfehér

A gazdaság gyors fejlődése változásokat idézett elő a sertéstenyésztésben.

Már az 1800-as évek végén, de inkább a századforduló táján mind nagyobb igény jelentkezett a kevésbé zsíros, finom hentesáru készítésére alkalmas vágósertések iránt.

Az angliai hússertés fajták behozatalával igazodott a termelés a kereslet új kívánalmaihoz.

 

Az enterotoxémia és a baktériumok termelte különböző toxinok

Enterotoxémiák: a Cl. perfringens különféle típusai idézik elő.

Jellemző, hogy a baktériumok kedvező körülmények között a bélben elszaporodva toxinokat termelnek, amelyek a bélből felszívódva (enterotoxémia) gyors elhullást okoznak.

Ide tartozó betegség a szopós malacok fertőző elhalásos bélgyulladása.

Malacok betegsége, amely nagy gazdasági károkat idéz elő

Az ödémabetegség akkor léphet fel, ha a malac emésztőrendszerében bizonyos toxintermelő colibaktériumok szaporodnak túl, s a toxin (méreganyag) felszívódva károsítja a kiserek falát, aminek következtében folyadék halmozódik fel a környező szövetekben.

Ez előfordulhat takarmányváltáskor, nagyobb takarmányadagok átmenet nélküli fogyasztása után, leggyakrabban mégis a tejről a szilárd takarmányra való áttérés miatt, főként akkor, ha a malacok elválasztásának ideje és a malactakarmányozás nincs összhangban.

Az egyik legkiválóbb és legnépszerűbb sertésfajta

A duroc sertésfajta nagy valószínűség szerint 1860-ban alakult ki az Egyesült Államokban. Spanyol és portugál vörös sertések felhasználásával hozták létre.

Már 1920-ban az USA törzskönyvezett sertésállományának 40 százaléka duroc volt. Ma is az Egyesült Államok vezető sertésfajtája.

Európában is rendkívül népszerű.

A szarvasmarhák viszonylag gyakori és kellemetlen betegsége

A dobkór a kérődző állatok, elsősorban  a szarvasmarhák azon betegsége, amelynél a bendőben a rendesnél nagyobb mennyiségü gáz gyülvén össze, a bendő és vele a has erősen kitágul, s ennek következtében táplálkozási és emésztési zavarok állnak be.

Attól függően, hogy a gázfelhalmozódás gyorsabban vagy lassabban szokott történni, heveny és idült dobkórt szokás megkülönböztetni.

Az ásványi anyagok hiánya a sertéseknél

Az intenzív termelés megnövelte az állatok igényét a táplálóanyagok, így a mikroelemek iránt is.

A takarmányozási javaslatokban a mikroelemekre vonatkozó szükségleti értékek általában az élettani minimumot jelentik, az intenzív termelés azonban ennél nagyobb igénnyel lép fel.

Megelőzni a cirkovírusokat

A cirkovirózis okozta sorvadás, amely már Európán végig galoppozott a sertésállományokban nagyon súlyos veszteséget okozva, 1999-ben elérte régiónkat is, és nemcsak a nagyüzemekben, de a kisgazdaságokban is komoly veszteségeket okozott.

A szindróma nemcsak a gazdáknak, de az állatorvosoknak is sok problémát jelentett a megelőzés vagy gyógykezelés célzott lehetősége ismeretének hiánya miatt.

Nyomelemek a sertések sikeres metabolizmusához

A vitaminok és nyomelemek számos létfontosságú szerepet töltenek be a sertések  szervezetében. Egyes elemek hiánya funkciójától függően előidézhet hiánytüneteket, termeléskiesést, stb.

Például köztudott, hogy a fejlett sertéseknél nem fordul elő vashiány, az újszülött malacoknál azonban igen, aminek káros hatásai már a 4-5. napon jelentkezhetnek.

A malacok születéskori vastartaléka csekély, és az anyatej a malacok szükségletének - amely napi 10-15 mg - csak 5-8%-át képes fedezni, így pótlásra is feltétlenül szükség van.

A stresszhatás jelentős enyhítése az elválasztott borjaknál

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor. Legeltetési időszakban ez gyakorlatilag a borjak beistállózását jelenti, ami főként azzal magyarázható, hogy az istálló belső létesítményei alkalmasak az anyjukat és borjukat kereső állatok visszatartására.

Megfelelő tőgyhigiéniával a gyulladás ellen

A tőgygyulladás (masztitisz) a tehéntőgy külső behatásra adott válaszreakciója.

Külső hatás lehet mechanikai (pl. ütés, rúgás, taposás), kémiai (pl. sav-lúg), vagy kórokozó behatolása. Ezek hatására a tőgy az általa termelt tej összetételének megváltoztatásával és csökkent termeléssel reagál.

Minőség, stabilitás, spórolás: Az Aco Funki cég különleges malacitatója

Az Aco Funki világhírű cég, amelynek a termékeit az ISV Feed&Consulting cég forgalmazza, még egy komoly ütőkártyával büszkélkedhet.

A DRIK-O-MAT elnevezésű malacitatóról van szó.

Jellemzői:

- megfelelő higiéniát szavatol;

- stabil szerkezet;

Hogyan lehet biztosítani a tehéntartáshoz szükséges körülmények?

Az állattartó épületek egyik olykor lényegtelennek tartott eleme az etetőjászol és az itató, azt gondolván, hogy az állat az eléje tett táplálékot mindenképpen megeszi.

Ez a tévhit nem tartható fenn, hiszen az etető berendezés kialakítása befolyásolja a takarmányfogyasztást, a felhasználás hatékonyságát. 

Minél többet esznek az állatok, annál kevesebb takarmányt pocsékolnak, és ha testhelyzetük a legelési testhelyzethez közelít, akkor több nyálat termelnek, jobban hasznosítják a takarmányt.

A bendőalkalózis megelőzésének jelentősége

 

Napjainkban a bőtejelő teheneknél egyre gyakrabban jelentkezik különböző eredetű előgyomor-renyheség.

Létfontosságú a telepek számára a gazdaságos termelés fenntartása érdekében ezen okok megelőzése, illetve a már kialakult panaszok kezelése.

Az alábbiakban a bendőpanaszokat leggyakrabban előidéző anyagcsere-betegségek áttekintése következik.

Maximális óvatosságot igénylő zoonózis

Azokat a fertőző betegségeket, amelyekben egyaránt megbetegedhetnek az állatok és az emberek, zoonózisoknak hívjuk.

Az anthraxot is ezek közé a betegségek közé soroljuk.

A kórokozó a bacillus anthracis, amely oxigén jelenlétében spórává alakul.

A tehén egészségi állapotának állandó követése

A tehén folyamatosan jelzéseket ad a közérzetéről és egészségéről. Ezek a jelzések a viselkedésén, testtartásán, testbeszédén és testkondícióján keresztül figyelhetők meg, és felhasználhatók az állomány egészségének, komfortérzetének és tejtermelési eredményének optimalizálására.

Ezért ajánlatos, hogy rendszeresen megfigyelje teheneit és az így kapott eredményeket kiértékelve, keressen megoldásokat a felmerülő problémákra a tehenek közérzetének javítása, és ezáltal a gazdaság eredményessége érdekében.

A tehén testhőmérséklete 38-39°C legyen. Ha a tehén füle hideg, akkor az tejlázat vagy vérkeringési problémát jelezhet.

A szarvasmarhák megfelelő téli ellátása

Gazdasági állataink számára a télvíz ideje komoly stresszhelyzetet teremthet, mind a beólazás, mind az akár drasztikusan megváltozó takarmányozási viszonyok miatt.

Az állattartó felelőssége és érdeke, hogy a tenyészállatok legkisebb elhullási veszteséggel és testtömegfogyással érjék meg a tavaszt.

A következő tényezőkre érdemes odafigyelni: takarmányozás, istállóklíma, egészségvédelem.

Optimális premixek a tehenek számára

Mint ismeretes, a tehén szárazonállás alatti takarmányozása alapvetően fontos.

Főként azért, mert a tehenet mind az ellésre, mind a következő tejtermelési időszakra ekkor kell felkészíteni.

Mondhatnánk azt is, hogy a szárazonállás alatti takarmányozás alapvetően befolyásolja az ellés milyenségét (könnyű, nehéz).

A sertések emésztését rosszul befolyásoló tényezők semlegesítése

A malacnevelés során számos stresszfaktor befolyásolja állataink emésztését. Ilyen például: a választás, a vakcinázás, a takarmány pufferkapacitása, az istállóváltás, a nagy fehérjetartalmú adagok, a gyenge higiénia, stb.

A felsoroltakból adódóan a malacokban emésztési elégtelenség, magas gyomor pH alakul ki.

Előrehaladás a sertésfarmok vezetésében a Web Pig rendszernek köszönhetően

Az ISV Feed&Consulting beindította a sertéstelepek vezetését szolgáló programot, hogy lehetővé tegye a telepeken zajló termelés hatékonyságának ellenőrzését.

A Web Pig egyik legnagyobb erénye, hogy nem igényel semmiféle egyéni telepítést. Csupán egy üzembe helyezett számítógépre van szükség, amely rendelkezik internetkapcsolattal és web böngészővel.

Fiatal sertések kellemetlen és veszélyes fertőző betegsége

A sertésorbáncot előidéző kórokozó és a betegség kezelése

Az orbánc (Erysipelas suum), a sertések fertőző betegsége, mely iránt főleg fiatal állatok fogékonyak.

Okozója egy rövid, többnyire egyenes pálcikaalaku baktérium (bacillus erysipelatis suum), amely a betegségben elhullott sertések vérében, különösen pedig a lépben, májban, vesében, bőrben és bélürülékben található nagy számban.

Miért előnyös igénybe venni a Mesterséges Termékenyítő Központ szolgáltatásait?

Mint ismeretes, az ISV Feed&Consulting cég Mesterséges Termékenyítő Központja révén jelentősen hozzájárul a sertésfarmok genetikai kapacitásának erősítésehez.

Ebben a Központban szakembereink gondos felügyelete mellett nagyfehér, lapály, duroc és pietrain fajtájú kanok találhatók.

Kiváló minőségű kanspermiumot biztosítunk a termelők számára.

Az A-vitamin hiányának negatív következményei a sertéseknél

Minden vitaminnak külön szerepe és jelentősége van a sertések életében és fejlődésében.

Az egyik kulcsfontosságú vitamin kétségkívül az A vitamin. Mit kell róla tudni?

A karotinoidok növényi színanyagok, amelyek egy része az A-provitamin szerepét is betölti.

Számos kutatási eredmény bizonyította a karotinoidok közül a β-karotinnak az A-provitamintól független hatását is a kocák szaporodásbiológiai folyamataiban.

Ünnepi ügyelet: A Mesterséges Termékenyítő Központ rövidített munkaideje

Február 15-én és 17-én (szombat és hétfő), amikor Szerbiában az államiság napjának a megünneplésére kerül sor, a topolyai Mesterséges Termékenyítő Központ 8-tól 10 óráig áll majd a termelők rendelkezésére. 

Vasárnap (február 16.) természetesen munkaszüneti nap.

Az említett napokon nem szállítjuk terepre a szaporító anyagot.

A tehenek tőgygyulladásának megelőzése

A tőgygyulladás a tehéntőgy külső behatásra adott válaszreakciója. Külső hatás lehet mechanikai (pl. ütés, rúgás, taposás), kémiai (pl. sav-lúg), vagy kórokozó behatolása.

Ezek hatására a tőgy az általa termelt tej összetételének megváltoztatásával és csökkent termeléssel reagál.

A tőgygyulladásos tejben csökken a sajtgyártás számára nélkülözhetetlen kazein, valamint az élelmezés szempontjából igen fontos és kazeinhez kötött kalcium, viszont megnő benne a tejfeldolgozás számára használhatatlan savófehérjék, a nátrium és a kloridion aránya, ami ízelváltozást idézhet elő.

Sertések tüdőgyulladásának kiváltó oka és következményei

A sertések tüdőgyulladását a Mycoplasma nevű mikroorganizmus okozza, amely a levegő útján, cseppfertőzéssel "adódik át" a betegektől az egészséges példányoknak.

A párás idő kedvez a fertőzés terjedésének, a kórokozók szaporodásának, amelyek leggyakrabban 2-6 hónapos korukban támadják meg a jószágokat (a malacokat, illetve a süldőket).

A mikrobák a légutakon át a tüdőlebenyekbe kerülnek, az életműködésük során kiválasztott toxinokkal pedig gyulladásba hozzák a tüdőt.

A tehenek légzőszervi betegségei

A nyereség növelése és a szarvasmarhatartás versenyképesség1ének biztosítása érdekében lényegi tényezővé vált a különböző betegségek okozta veszteségek nagyságának csökkentése.

A szarvasmarhatelepeken régóta az egyik legjelentősebb állategészségügyi problémát a szarvasmarhák légzőszervi megbetegedése (bovine respiratory disease - BRD) okozza.

Kialakulásában számos kórokozó játszik szerepet, ezek közül a legfontosabbak a bovine vírus (BRSV), a parainfluenza-3 vírus, az IBR-t előidéző bovine herpesvírus (BHV-1), a BVD vírusa, a Pasteurella multocida, a Mannheimia haemolytica, a Haemophylus somnus és a mycoplasmák.

Fehérjék és aminosavak a haszonállatok takarmányozásában

A szárazanyag a takarmány tápanyagainak összessége. Magában foglalja a takarmánynak mind a szerves, mind a szervetlen táplálóanyagit.

A takarmány energiatartalmát szervesanyag-tartalma, valamint a szerves anyag összetétele határozza meg. 

Nemcsak energiatartalma miatt fontos része a takarmánynak, hanem azért is, mert a szervezet felépítéséhez és működéséhez szükséges fontos táplálóanyagok (fehérjék, zsírok, vitaminok stb.) találhatók meg benne.

Az ízek közvetlenül befolyásolják a takarmányfogyasztást a sertéseknél

A biológiailag nagy értékű keveréktakarmányok felhasználásának elterjedése, a korszerű tartáskörülmények miatt szükségessé váló nevelési ciklusrövidítés, az új ipari takarmányok mind nagyobb arányban történő feletetése, a takarmányok konzerválása és tárolása mind élesen felvetik a takarmányok íz-, illetve aromaproblémáját.

Napjainkban a korszerű takarmányozás révén mind több és több olyan táplálóértékű komponenseket: élesztőket, zsírokat, ipari melléktermékeket stb. etetnek fel a haszonállatokkal, amelyek a hagyományos takarmányok ízétől jelentősen eltérnek.

A szarvasmarhák tuberkulózisának terjedése és tünetei

A tuberkulózis (tébécé), más néven gümőkór a szarvasmarháknál a mycobacterium bovis és mycobacterium tuberculosis baktériumok által keletkezik.

A betegség fő forrásai a nem ellenőrzött beteg állatok, melyek szervezetéből testváladékaikkal (tejükkel, vizeletükkel, ürülékükkel) ürülnek ki a mikrobák. 

A kór kialakulását elősegíthetik a rossz tartási körülmények, a magas páratartalom, a nem kielégítő szellőztetés, a nedvesség, valamint a nem teljes értékű étrend.

A mikotoxinok általi szennyeződés veszélyes hatásainak semlegesítése

Az ISV Feed&Consulting cég termékkínálatában szereplő egyik nagyszerű árucikk a Toxin Eliminátor - Escent S.

Több anyagból álló termékről van szó, amely a mikotoxinok általi szennyeződés káros hatásainak megelőzésére szolgál. Javasolt alkalmazás:

- a poláris és apoláris toxinoknál fennálló jelentős kockázatok esetében.

Hatását hatféleképpen fejtheti ki:

Tehenek ellése

Az ellés kétségkívül a legfontosabb esemény a tehén életében.

A szarvasmarha vemhességi időtartama közepesen 285 nap. Ettől két hetes eltérés még nem utal rendellenességre.

Az ellés előkészítő szakaszában a medenceszalagok ellazulnak, a faroktő kétoldalt besüpped, a péra megduzzad és benne sűrű, vastag nyálkazsinór jelenik meg.

A tehenek erőnlétének precíz értékelése

A kondíció ún. bírálata és értékelése lehetőséget nyújt a tehenek tápláltsági, takarmányozási és szaporodásbiológiai állapotának nyomon követésére és szükség szerinti beavatkozások (takarmányadagok és összetételük változtatása, csoportosítás) megtételére.

A túlkondíció növeli az állategészségügyi problémák kockázatát (magzatburok visszatartása, méhgyulladás), befolyásolja a takarmányfelvételt (étvágycsökkenés) és a tejtermelést.

A kocák ivari ciklusaival kapcsolatos tényezők

Az ivarérettség elérését követően a domesztikált sertés poliösztruszos állat, azaz az ivari ciklusok egész évben megszakítás nélkül követik egymást.

Bizonyos mértékű szezonalitásra utal az a megfigyelés, miszerint a nyári időszakban kevesebb az ivarzó állat, gyengébbek a fogamzási eredmények és magasabbak az ellés körüli veszteségek.

Ivari aktivitás 5-8 hónapos kortól figyelhető meg, kezdetét a genetikai tényezőkön kívül számos más (tartási, takarmányozási) körülmény befolyásolja.

Index-betegség előfordulása a sertéseknél

A sertés nyelőcsőtáji gyomorfekély-betegségét ún. index-betegségnek is szokták nevezni, mert gyakori előfordulása az állatok kedvezőtlen tartási-takarmányozási körülményeire hívja fel a figyelmet.

A betegség kezdeti szakaszát a gyomor nyelőcsői tájának hámelváltozásai jellemzik. Előbb felületes majd mélyebb kimaródások, fekélyek keletkeznek.

A károsodott hámban gyakran baktériumok és gombák telepednek meg. Lehetséges, hogy ezek szerepet játszanak a betegség súlyosbodásában is.

A sertésdizentéria leghatékonyabb megelőzése

A sertésdizentéria elsősorban a vastagbelet támadja. Főleg 30-80 kg-os sertéseknél jelentkezik. A tünetek: szürke vagy barna hasmenés. A kórokozó, amely kimutatható a bélsárminták laborvizsgálatával, szájon át történő felvétellel terjed.

A Brachyspira baktérium a trágyában két hónapig is életben maradhat. Külső védőrétege megvédi a gyomorsavtól és egyes takarmánysavanyítóktól is, így átjut a bélbe.

Sertések takarmányozása a téli hónapokban

A helyes takarmányozás, a gazdaságos sertéstartás érdekében ismerni kell a sertések emésztésére jellegzetes élettani folyamatokat.

A huzamosabb időn keresztül tartó egyenletes táplálkozáskor az emésztőmirigyek olyan nedvet választanak el, amely mennyiséget és minőséget tekintve tipikus az éppen fogyasztott takarmányra.

Sertéseknél jelentkező stressz tünetei

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót.

Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

Vannak úgynevezett stresszérzékeny fajták, amelyek a vágást megelőző stresszre igen érzékenyen reagálnak, ennek hatására szervezetükben egy láncreakció indul el, mely a hús minőségét rontja.

A tehenek szájgyulladásának következményei és gyógyítása

A szájgyulladás a szájüreg, az ajkak, a nyelv és az íny nyálkahártyájának gyulladása.

Jelentősége egyrészt abban nyilvánul meg, hogy az állatok a nyálkahártya fájdalmassága miatt a szokásosnál jóval kevesebb takarmányt fogyasztanak, másrészt a fertőző betegségeknek vagy a toxikózisoknak lehet első, feltűnő tünete.

Kiváló adottságokkal rendelkező szarvasmarhafajta

Az egyik legrégebbi és legszélesebb körben tenyésztett szarvasmarha a szimentáli. A svájci Simme völgyéből származik.

A szimentáli fajta hozzájárult több más neves európai fajták, mint például a francia eredetű Montbeliarde, a német Fleckvieh és a magyarországi magyar tarka fajták létrehozásában.

A magyar tarka fajta a XIX. sz. második felében még uralkodó magyar szürke fajtának a szimentáli fajtával végzett fajtaátalakító keresztezéséből származik.

A szarvasmarhák légzőszervi betegségeinek megelőzése és kezelése

A nyereség növelése és a szarvasmarhatartás versenyképességének biztosítása érdekében lényegi tényezővé vált a különböző betegségek okozta veszteségek nagyságának csökkentése.

A telepeken régóta az egyik legjelentősebb állategészségügyi problémát a szarvasmarhák légzőszervi megbetegedése (bovine respiratory disease – BRD) okozza.

Az állatok összehangolt takarmányozásának előnyei

Az ásványi anyagok a szervezetben sokféle funkciót látnak el.

A csontok alkotóelemeiként biztosítják a vázrendszer stabilitását, emellett a fogak, továbbá bizonyos szerves vegyületeknek, így a fehérjék és zsírok egy részének is alkotórészei, amelyek az izomrendszer-, a szervek- és más lágy szövetek felépítésében vesznek részt.

Az ásványi anyagok fontosak számos enzim aktivitásának elősegítésében is.

Fehérjék és aminosavak az állatok minőségi takarmányozásához

A takarmányok tápláló értéke attól függ, hogy azok milyen mennyiségben tartalmazzák az állati szervezet felépítéséhez és a termeléshez szükséges táplálóanyagokat.

A víz, annak ellenére, hogy nincs energiatartalma, igen fontos összetevője a takarmányoknak.

Amikor az állati szervezet vízkészlete 10%-al csökken, az már jelentősen mérsékli az állatok termelését, a 15%-ot meghaladó vízveszteség pedig akár az állat elhullásával is járhat.

A szárazanyag a takarmány táplálóanyagainak összessége. Magában foglalja a takarmánynak mind a szerves, mind a szervetlen táplálóanyagait.

A sertések egészségének és erejének szavatolói

Olyan termékek használatát javasoljuk önöknek, amelyek garantáltan hozzájárulnak sertésállományuk egészségéhez és minőségéhez. 

Az ISV termékkínálatában szereplő ISV Diarr DLC a sertésdizentéria megelőzését és gyógykezelését szolgáló takarmány-adalékanyag előkeveréke.  

A sertések takarmányába keverve alkalmas a Brachyspirák okozta hasmenéses megbetegedések (főleg sertésdizentéria) megelőzésére és kezelésére. 

Természetes probiotikumok alkalmazása az állattenyésztésben

Soha sem késő újra megfigyelni és megtanulni, hogyan követik ösztönösen az állatok a természet törvényeit.

Szervezetük felépítésében, erejük megtartásában egyes ásványi elemeknek alapvető fontosságuk van.

A népi gyógyászat, - és ma már egyre több állatorvos is - azért ajánlja az almaecet fogyasztását, mert az káliumot, foszfort, klórt, nátriumot, magnéziumot, meszet, ként, vasat, fluort, sziliciumot, cinket és számos nyomelemet is tartalmaz.

A tenyészkanok optimális takarmányozása

A kanok ötven százalékban meghatározzák a piacra kerülő sertések genetikáját, de a takarmányozásuk nagymértékben elhanyagolt, különösen, ha mesterséges termékenyítést alkalmaznak az árutermelő telepeken.

Némileg alábecsülik, de a tenyészkanok befolyását az egész telep termelékenységére mégis ritkán vitatják.

Számos telepen a kanokat rossz higiéniai körülmények között tartják.

Kocasüldők hatékony tartása és takarmányozása (+ javasolt premix)

A süldőnevelést úgy kell irányítanunk, hogy az első termékenyítésre (a tenyésztésbe vételre) 7-8 hónapos korukban, 110-120 kg-os testtömeg elérésekor kerüljön sor.

Az sem jó, ha a kocasüldő erre az időre elhízik de az sem, ha a növésben visszamaradt.

A sertések túletetésének számos lehetséges következménye

A szükségesnél több takarmány etetése különösen a tenyészállatok esetében felesleges, sőt, káros, mert az elhízott kocák szaporodási ciklusa, tejtermelésük, ezáltal a malacok felnevelése sem kielégítő, az elhízott kanok ugráskészsége, ondó minősége pedig romlik.

Leggyakoribb a túletetés az étvágy szerinti, önetetős takarmányozáskor, különösen, ha az önetető nem megfelelő, ezért ügyelni kell a jó beállításra.

Malacnevelési fázisok (+ megfelelő premixek)

A malacnevelés a sertéstartás talán egyik legmeghatározóbb szakasza. Annak eredményessége nagy mértékben befolyásolja a sertéstartás egészének gazdaságosságát.

A malacok születése után a legfontosabb feladat, hogy amilyen korán csak lehet, tegyük lehetővé a szopást, és a későbbiek során se korlátozzuk annak gyakoriságát.

Az első tejfelvétel különösen fontos, mert a sertés esetében az ellenanyagok nem tudnak átjutni az anyai méhlepényen. Ezeket az anyagokat a föcstejjel kell a malacoknak felvenni.

A kocák ellés utáni agresszív magatartása

A kocák ellés utáni agresszivitásával, az újszülöttekkel szemben tanúsított támadó vagy éppenséggel teljesen közömbös magatartásával nagyon gyakran lehet találkozni a mindennapos állatorvosi gyakorlatban.

A kóros jelenség bármely formában is jelentkezik, mindenképpen súlyos gazdasági veszteséget okoz, hisz az anyakoca egyik legfontosabb értékmérő tulajdonsága a malacnevelő képesség.

Home HÍREK ARCHÍVUMA

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!