A sertések napszúrásának tünetei és következményei

Addig nincs baj, amíg az állat környezetében a levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint saját bőrének hőmérséklete, hiszen ilyenkor még működik az ún. hőáramlásos szabályozás, a test felszínén lévő melegebb levegőréteg felszáll, magával viszi a hőenergiát.

 

A levegőmozgás, a szél és a huzat jelentősen fokozza az ilyen hőcserét.

A nem izzadós állatok, mint amilyen a sertés, felesleges hőjüktől lihegéssel szabadulnak meg.

A napszúrás igen könnyen összetéveszthető a hőgutával, mely akár halálos kimenetelű is lehet. Természetesen a hőguta okozta halál nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem olyan esetekben, amikor a tüneteket nem veszik komolyan, illetve túl későn ismerik fel.

A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, aminek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelkedhet.

Ha esetleg percekre eszméletvesztés is bekövetkezik, görcsrohamot kap vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó, nem pedig napszúrásról.

A legfontosabb, az elvesztett folyadék pótlása. A hőtorlódás ellen a hideg vizes locsolás kedvező hatású.

Gazdasági állataink állandó hőmérsékletű állatok. Mindegy, hogy milyen a környezeti hőmérséklet, tél van vagy nyár, testüket a hőszabályozás révén állandó hőmérsékleten tartják.

Létkérdés, hogy a szervezetük anyagcsere-folyamatai által állandóan termelődő hőn felüli felesleges hőjüktől képesek legyenek megszabadulni, vagyis a hőtermelés és a hőleadás egyensúlyban legyen.

Ezt az egyensúlyt egészséges állatok abban a külső hőmérsékleti zónában tudják legkönnyebben fenntartani, amelyben jól érzik magukat, amelyben - ha más tényező nem akadályozza őket - genetikai képességeik szerint termelnek. Ez a hőmérsékleti zóna felnőtt állatok esetében állatfajtól függően 12-18-20 Cº körül van.

Az egészséges gazdasági állat belső hőmérséklete állandó.
Kocaszállás: 10-15 Cº
Sertésfiaztató malacfészek: 26-32 Cº
Sertésfiaztató istálló: 12-16 Cº
Süldőszállás: 12-22 Cº
Hizlalda: 16-18 Cº.

A hízósertés napi vízigénye 6-8 liter, a vemhes kocáé 8-10 liter, de az a jó, ha az állatok bármikor ivóvízhez juthatnak még akkor is, ha moslékos etetés van. Csak a 8-15 Cº-os víz üdítő hatású, az ennél melegebb nem.

Amennyiben hőgutára utaló jeleket látunk, az állatorvos megérkezéséig életmentő lehet az állat tarkótájékának hideg vizes locsolása, az egész testfelület hideg vizes permetezése.

A napi vízigény literben:
- süldő: 3-4
- hízó: 6-8
- vemhes koca: 8-10
- szoptató koca: 30
- tenyészkan: 10.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A sertések napszúrásának tünetei és következményei

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!