Veszélyes baktériumok az üszők emésztőrendszerében

Az ún. gázödéma a talajban élő - a Clostridium sorába tartozó - baktériumok okozta, főleg sebfertőzéssel kialakuló betegség.

A fertőzés területén (elsősorban az izmokban) gázbuborékokkal áthatott, vizenyős duzzanatok alakulnak ki. A baktériumok termelte toxinok gyors elhullást okoznak.

Két fontosabb kórkép tartozik ide: a) sercegő üszők, csak kérődzőkben fordul elő. Okozója a Cl. schauvoei. Vakcinázással (immunizálás) a betegség megelőzhető; b) rosszindulatú vizenyő, minden állatfajban előfordul, nem egységes kóroktanú, a Cl. nemzetség több tagja idézheti elő.

Enterotoxémiák: a Cl. perfringens különféle típusai idézik elő. Jellemző, hogy a baktériumok kedvező körülmények között a bélben elszaporodva toxinokat termelnek, amelyek a bélből felszívódva (enterotoxémia) gyors elhullást okoznak.

Intoxikációk: a) tetanusz, a talajból történő - Cl. tetani okozta - sebfertőzés váltja ki.

A fertőzés helyén elszaporodó baktériumok által termelt és felszívódó toxin az idegrendszert károsítva fokozott reflexingerlékenységet okoz, az izmok merevgörcse alakul ki. A toxin a légzőközpontot is bénítja, ami halálhoz vezet.

(Forrás: Agrároldal)

Bővebb információkért forduljon az ISV szakembereihez a honlapunkon (www.isv.rs) szereplő elérhetőségek által.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno Veszélyes baktériumok az üszők emésztőrendszerében

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!