A kocák ivari ciklusaival kapcsolatos fontos tudnivalók

Az ivarérettség elérését követően a domesztikált sertés poliösztruszos állat, azaz az ivari ciklusok egész évben megszakítás nélkül követik egymást.

Bizonyos mértékű szezonalitásra utal az a megfigyelés, miszerint a nyári időszakban kevesebb az ivarzó állat, gyengébbek a fogamzási eredmények és magasabbak az ellés körüli veszteségek.

Ivari aktivitás 5-8 hónapos kortól figyelhető meg, kezdetét a genetikai tényezőkön kívül számos más (tartási, takarmányozási) körülmény befolyásolja.

Az ivarérettség elérését az ovulációval együtt járó (valódi) ivarzás, a párzási vágy (libidó), a tűrési reflex megjelenése jelzi. Az ivari aktivitás ciklusosságának beindulását a hypothalamus-hypophysis-gonád tengely aktivitásának megváltozása okozza.

A kocák ivari ciklusa átlagosan 21 napos (18-24 nap). A ciklus tüszőfázisa (a tüszőérés kezdetétől az ovulációig) 6-7 nap, sárgatestfázisa (az ovulációtól a luteolízisig) 14-16 nap. Az ivarzás átlagosan 2-3 napig tart, az ovuláció az ivarzás kezdete utáni 24.-42. órában következik be, ideje általában egybeesik a kifejezett ivarzási tünetek csökkenésének kezdetével.

Az ivarzás kezdetét (előivarzás) az állat megváltozott viselkedése jelzi: nyugtalanná, érdeklődővé válik a társai, az ember, de különösen a kan iránt. Mozgása felélénkül, kevesebbet pihen, étvágya csökken.

A péraajkak megduzzadnak, kipirulnak, a pérarésből kevés víztiszta váladék ürül. A hüvelyváladékkal és a vizelettel ivari feromonok ürülnek, amelyek fokozzák a kanok ivari aktivitását. Az előivarzás időtartama 1-2 nap.

A teljes (vagy valódi) ivarzást a tűrési reflex (immobilizáció) megjelenése jelzi.

A koca a keresztcsonti tájékra gyakorolt nyomás elől nem tér ki, "fűrészbakszerűen megáll", hajlandó a kan felvételére, azaz a párzásra. A reflex kialakulásához szükség lehet a kan, mint "biostimulátor" jelenlétére. Az általa leadott szag (feromonok), tapintási, látási és hallási ingerek révén alakul ki a koca teljes fogadókészsége.

A koca jellegzetes búgó vagy görgő hangot ad, innen származnak a "búg" (ivarzik) vagy a "búgatás", "görgetés" (párzás) elnevezések. A teljes ivarzás időtartama ugyancsak 1-2 nap.

Az utóivarzás alatt fokozatosan, keletkezésükkel ellentétes sorrendben megszűnnek az ivarzási tünetek. Az ivarzás általában az éjszakai, kora hajnali órákban jelentkezik.

Az ovuláció (tüszőrepedés) során általában mindkét oldali petefészekből petesejtek válnak le és kerülnek be a petevezetőbe (az ovulált petesejtek közel 60 %-a a bal oldali petefészekből származik). Az érett és megrepedt tüszők száma fiatal állatokban 12-16, többször ellett kocákban 15-25 között változik.

Az ovuláció a tűrési reflex megjelenését követő 36-42 órán belül történik meg. Ennek ismerete a termékenyítés optimális idejének megválasztása szempontjából fontos, ami a tűrési reflex megjelenését követő 12.-14. órára tehető.

A petesejtek 6-12 (max. 24) óráig maradnak termékenyülő-képesek, ugyanakkor az ondósejtek kb. 20-24 óráig őrzik meg termékenyítőképességüket. Kétszeri termékenyítéssel így kb. 40-44 órán keresztül érett ondósejtek termékenyítik meg a folyamatosan leváló petesejteket.

Optimális eredményt akkor érünk el, ha az ondósejtek már a tüszőrepedés előtt feljutnak a petevezetőbe.

Az ovulált tüsző helyén kb. 48 órán belül kialakul a corpus haemorrhagicum, amelyekből az 5.-7. napra kialakulnak a sárgatestek (corpus luteum, CL). A luteolízis (CL oldódása) a 14.-16. napon kezdődik el.

A sertés igen érzékenyen reagál különböző környezeti ingerekre, amelyeknek hatásuk lehet az ivari működésre is. Hirtelen ható stresszorok (pl. szállítás) ivarzást válthatnak ki, míg a hosszan tartóak (pl. kedvezőtlen klimatikus viszonyok) az adaptációs mechanizmus beindításával gátlóan hatnak a nemi működésre.

Home HÍREK ARCHÍVUMA Időszerű-aktuelno A kocák ivari ciklusaival kapcsolatos fontos tudnivalók

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!