Időszerű

Sertések érzékenysége és stresszreakciója

A sertés pszichésen érzékeny állat, ebből következik, hogy könnyen megijed, ami beindítja a stresszreakciót. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a sertést a vágást megelőző időszakban több káros hatás éri, mint előző életében együttesen.

A kocák soványságának fő okai

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. Ezen a téren több kedvezőtlen tényező merülhet fel.

Például a fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondíció miatt.

A borjak leválasztás utáni színvonalas takarmányozásának jelentősége

A szoptatási időszak végén tartós elkülönítéssel biztosítjuk a még tejelő tehenek elapasztását, ezzel - a kondíció megtartásán kívül - az új vehem nevelésére fordulhat az anya által elfogyasztott takarmány táplálóértéke.

A borjak életében ez az egyik legnagyobb stressz, ezért igen körültekintően kell eljárni a választáskor.

Ajánljuk

 

referencia

A sertések színvonalas, kiegyensúlyozott takarmányozása

A malacnevelés a sertéstartás talán egyik legmeghatározóbb szakasza, mivel annak eredményessége nagy mértékben befolyásolja a sertéstenyésztés egészének gazdaságosságát.

A malacok születése után a legfontosabb feladat, hogy amilyen korán csak lehet tegyük lehetővé a szopást, és a későbbiek során sem korlátozzuk annak gyakoriságát.

Az első tejfelvétel különösen fontos, mert a sertés esetében az ellenanyagok nem tudnak átjutni az anyai méhlepényen, ezért ezen anyagokat a föcstejjel kell a malacoknak felvenni.

A föcstej összetétele jelentős mértékben eltér a normál kocatejétől. A föcstej nemcsak abban különbözik a normál tejtől, hogy tartalmazza a malacok számára létfontosságú ellenanyagokat (immunanyagokat), hanem abban is, hogy a föcstejben több az A-vitamin, a karotin, a D-, E-, C-, és B-vitamin valamint a vas, réz, cink, kobalt és a jód mint a normál kocatejben.

A föcstej azonban kevesebb zsírt és tejcukrot tartalmaz, mint a normál kocatej. Szükséges azonban megjegyezni, hogy a föcstej összetétele óráról-órára változik és csak néhány nap múlva lesz azonos összetételű az átlagos kocatejjel.

Az ellenanyagok a fialást követően csak néhány óráig szívódnak fel megfelelő hatékonysággal a malacok bélcsatornájából. A fialást követő 7-8. órában már csak minimális mennyiségű ellenanyag jut át a bélfalon, mivel a malacok az immunanyagok reszorbeálására irányuló képességeiket rendkívül gyorsan elveszítik.

Igen nagy tehát a fialást követő órák jelentősége, mert a malacok saját immunanyag-termelése csak mintegy 7-8 hetes korában éri el azt a szintet, ami már megfelelően szolgálja a fiatal állatok védelmét.

A szopós malacok szakszerű vasellátása ugyancsak fontos feladat. Az idevonatkozó hazai és külföldi vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a malacok nagyon szűkös vastartalékkal születnek. További gond, hogy ezzel a kis vastartalékkal is csak akkor rendelkeznek az állatok, ha a kocák vasellátása a vemhesség utolsó harmadában megfelelő volt.

A későbbiekben a szükseges mikroelemek és vitaminok biztosításában rendkívül fontos szerepet játszanak a premixek.

Ilyenek az ISV termékei, pl. a Starter BOCM és 6122.

Jellemzők:

- aktiválja a takarmány zavartalan emésztéséhez szükséges enzimeket;

- a malacok hasmenés nélküli, sikeres kezdeti szakasza;

- egyenletes sav-bázist biztosít;

- kiválóan emészthető.

A 6122 3,5% premixszel készült keverék a prestarter után alkalmazható a malac 40. napja körül - 25 kg-os testsúly eléréséig.

Jellemzők:

- különleges módon készült összetevők (főtt gabona és full fat szója);

- az aminósavak, vitaminok és mikroelemek gazdag összetétele miatt kedvezően hat a malacok ellenálló képességére;  

- nagy takarmányfogyasztás és napi növekedés.

- csökkenti az elválasztás utáni stresszt

A BOCM 7,5% premixszel készült keverék a prestarter után alkalmazható a malac 40. napja körül - a 25 kg-os testsúly eléréséig.

Home Időszerű-aktuelno A sertések színvonalas, kiegyensúlyozott takarmányozása

Közösségi oldalak

Kapcsolat

  Mayer Ottmár u. 20.,Szabadka

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Tanúsítvány

Rólunk

Az ISV egy olyan cég, amely felöleli a korszerű állattenyésztés minden szegmensét. Tisztelt partnereink számára a sikeres és jövedelmező termeléshez nélkülözhetetlen kiváló minőségű takarmányozást, modern technológiát biztosítunk, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk.

Az ISV mottója: INNOVÁCIÓ, SIKER, VÍZIÓ!