Uzrok i simptomi sunčanice kod svinja

Uzrok ove bolesti je prekomerno zagrevanje krvi usled veoma sparnog vremena ili pod uticajem jakih sunčevih zraka.

Najčešće se javlja kod debelih svinja, koje se transportuju na velikoj vrućini: ako su usko zbijene u tesnom prostoru (u vagonima, kamionima itd.), ako se za vreme letnje žege "teraju pešice" ili ako su dugo izložene suncu npr. prilikom otpremanja u otvorenim kolima.

Znaci bolesti: životinje postaju nemirne, teško dišu, drhte. Ako im se odmah ne pomogne, moguće je da posle kratkog vremena nastupi smrt usled srčane kapi ili usled navale krvi u mozak ili pluća.

Lečenje: svinje prevesti na hladno mesto i polivati ih hladnom vodom. Dati im da piju hladnu vodu, a koristan je i hladan klistir. Odmah treba zvati veterinara.

Prevencija: svinje, a naročito one deblje, treba štititi od vrućine. Ako je vreme veoma toplo i sparno, preporučljivo je držati ih u hladnoj staji ili pod senkom, ukoliko su napolju.

Za vreme letnjih vrućina svinje je celishodno transportovati samo noću i rano ujutro.

(Izvor: Seoski poslovi)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Uzrok i simptomi sunčanice kod svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!