Fiziološke promene kod krava


Prilikom telenja dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada krave luče mleko. Od početka laktacije se povećava količina mleka.

Maksimalna proizvodnja je od 30-50 dana po telenju. U tom periodu je neophodno davati dobro izbalansirane obroke, sa visokim sadržajem energije kao što je koncentrat i kvalitetna kabasta hraniva, radi poboljšanja kondicije.

Treba sprečiti utovljenost da ne bi došlo do poteškoća pri telenju. Period zasušenja traje oko 60 dana pri čemu se grla izlučuju iz stada. Kabasta hraniva sa niskim sadržajem energije, pleva i seno kultivisanih trava je dozvoljeno u neograničenim količinama. U ovom periodu je neophodna obogaćenost obroka vitaminima i mineralima.

Pre telenja krave se smeštaju u boksove za telenje, ali ne neposredno. Potreban je period adaptacije u novom okruženju. Boks za telenje treba da je očišćen, dezinfikovan i provetren pre svakog telenja.

Ukoliko je taj prostor na otvorenom neophodno je da bude zaklonjen od kiše, vetra i sunca. Oprema pri telenju, konopci i sredstva za podmazivanje moraju biti higijenski ispravni.

Poželjno je nadgledati telenje i pružiti neophodnu negu nakon njega. Ako se sumnja na teškoće neophodno je pozvati veterinara. Otežano telenje je najčešće ukoliko je tele previše veliko i kada ima nepravilan položaj.

Telenje može da se podeli u tri faze.

Prva faza je faza pripreme i traje od 1-12 časova. Prvi znaci su uznemirenost i smanjenje apetita. Primećuje se curenje kolostruma i često ustajanje i leganje. Mišići materice počinju da kontrahuju pri čemu postaju učestalije i jače.

Druga faza ne traje dugo. Kontrakcije su veoma uočljive učestalije i jače. Vodenjak puca i izlaze noge teleta.

Ova faza završava rađanjem. Normalno telenje traje od 1-4 sata.

Treća faza je vađenje placente. Kontrakcije se nastavljaju i pomažu odvajanje placente od zida materice. Posteljica treba biti odstranjena 10-12 sati posle telenja. Posle telenja kravi treba dati topao napoj, teletu kolostrum.   

Za više informacija obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na našem sajtu (www.isv.rs).      

Home Arhiva Vesti Aktuelno Fiziološke promene kod krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!