Bakterija koja napada digestivni trakt prasadi


Bolesti digestivnog trakta uzrokovane bakterijiom E. coli najčešće se javljaju i održavaju u većim aglomeracijama i u farmskim uslovima gde mogu da poprime velike razmere i nanesu velike ekonomske štete.

Danas se smatra da je većina proliva kod prasadi uslovljeno različitim serotipovima E.coli.

Koli infekcije se sporadično javljaju i u individualnim gazdinstvima.

Infekcije E. coli najčešće se javljaju kod mladih kategorija svinja i to kod:

- novorođene prasadi na sisi u prvih sedam dana života,
- prasadi na sisi iznad deset dana starosti,
- zalučene prasadi, neposredno nakon odbijanja od sise kada počnu da uzimaju koncetrovana hraniva.

Patogeni sojevi E. coli proizvode endotoksine, neurotoksine i hemolizine kojima štetno deluju na organizam. Endotoksini nakon ulaska u krvotok izazivaju endotoksemiju usled čega se javljaju znaci šoka ili alergije, a suprasne krmače mogu da pobace. Mogu nastati i brojne druge komplikacije.

Prasad prilikom rođenja ima sterilan digestivni trakt, a E. coli dospeva u digestivni trakt iz spoljašnje sredine odnosno iz prasilišta i preko krmače, tako da već u prvim danima života prasadi ona postaje redovan stanovnik creva.

Slaba kiselost želudačnog sadržaja kod prasadi pogoduje naseljavanju uzročnika. Nehigijenski uslovi držanja i slabiji imunitet utiču na pojavu E. coli infekcija kod prasadi.

Prasad koja potiču od prvopraskinja češće oboljevaju nego prasad od višepraskinja. Takođe, najnaprednija prasad najčešće oboljeva. Imunitet na E. coli infekcije zavisi od količine imunoglobulina u mleku krmače, a količina imunoglobulina u mleku zavisi od toga koliko je krmača dolazilo u kontakt sa antigenom tj. E. coli.

Simptomi bolesti kod prasadi uglavnom se javljaju naglo. Prasad mogu da obole već 12 do 24 časa nakon prašenja i bolest može da zahvati veliki broj prasadi, naročito ako potiču od prvopraskinja ili drugopraskinja.

Obolela prasad slabo sisaju, abdomen im je uvećan usled prisustva gasova. Prasad brzo dehidrira što se manifestuje naglim mršavljenjem, usukanim stomakom, pogrbljenim leđima i nakostrešenom sivom dlakom. Uginuća mogu da se jave veoma brzo, 24 časa od početka bolesti, ali u većini slučajeva prasad boluje nekoliko dana.

Kod prasadi na sisi starosti 14 dana, kada počnu da se prihranjuju čvrstom hranom, proliv se javlja u blažoj formi u odnosu na prasad u prvim danima života.

Odlučena i starija prasad imaju povoljniju prognozu bolesti. Posebno opasna infekcija može nastati desetak dana nakon odlučivanja jer često bude u pitanju infekcija sa hemolitičkim sojevima E. coli.

Sa antibiotskom terapijom treba započeti što pre, čim se pojave simptomi bolesti. Ako se proliv javi u prvim danima života prasadi potrebno je tretirati i krmaču. Ukoliko se proliv javi kod nekoliko prasadi treba tretirati celo leglo.

Od antibiotika u lečenju koli infekcija daju se streptomicin, neomicin, gentamicin, kolistin, enrofloksacin, cefalosporini, sulfopreparati. Antibiotici se daju peroralno i sistemski.

Pored antibiotika veoma je važna nadoknada tečnosti i elektrolita, naročito kod dehidriranih prasića. U te svrhe koriste se rastvori tečnosti sa elektrolitima (natrijum hlorid, jonolaktat) i dekstranski preparati u kombinaciji.

Vrhunski proizvodi iz ponude ISV-a mogu da doprinesu jačanju imuniteta i preventivi gotovo svih bolesti svinja. Osim toga, saveti naših stručnjaka takođe u značajnoj meri mogu da pomognu.

(Izvor: Veterina.info)

Home Arhiva Vesti Aktuelno Bakterija koja napada digestivni trakt prasadi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!