Stati na put bolestima disajnih organa kod svinja


Zimski period iziskuje povećani oprez zbog mogućih respiratornih bolesti kod svinja i odgovarajuće mere u cilju sprečavanja i ublažavanja takvih oboljenja.  

Preporučljiva je primena proizvoda Brancho Stop. Radi se o suvoj mešavini koja sadrži saponine biljnog porekla i eterična ulja sa antibakterijalnim dejstvom.

Saponini, između ostalog, smanjuju emisiju amonijaka, a samim tim i njegovo štetno dejstvo po organizam (disajne organe, jetru, krv, bubrege, nervni sistem itd.).

Zahvaljujući smanjenom opterećenju organizma amonijakom, povećava se učinak životinja.

Eterična ulja anisa i majčine dušice blagotvorno deluju kod oboljenja disajnih organa (npr. ublažavaju kašalj, olakšavaju disanje, smanjuju grčeve).

Eterična ulja origana, anisa i majčine dušice, zahvaljujući svom snažnom antibakterijalnom dejstvu, smanjuju štetu koja nastaje zbog infekcija životinja (npr. infekcija koje izazivaju bakterije odgovorne za bolesti disajnih organa).

Osim toga, podstiču apetit i samim tim povoljno utiču na rast i razvoj životinja i proizvodnju mleka kod krmača.

Tokom intenzivnog odgoja u vazduh dospeva ogroman broj štetnih materija, od kojih je jedna od najopasnijih po zdravlje i ljudi i životinja - amonijak.

Njegova koncentracija se u štalama povećava i zajedno sa vazduhom dospeva u respiratorni sistem (npr. u pluća, sluzokožu nosa itd.) u velikoj meri ga oštećujući.

Usled štetnog dejstva amonijaka, zdravlje životinja se narušava, a učinak smanjuje.

Amonijak izaziva oštećenja epitela disajnih puteva čime se smanjuje sposobnost samočišćenja pluća i dolazi do degradacije epitelnih ćelija i povećane sklonosti životinja ka respiratornim bolestima.

Kada jetra mora da preradi veće količine amonijaka, dolazi do povećane potrošnje energije i tzv. jetrenog stresa, a sve to smanjuje učinak životinje,

Visoka koncentracija amonijaka usporava seksualno sazrevanje nazimica, a može da prouzrokuje i trovanje fetusa i smanji šansu da plod ostane u životu; usled njegovog dejstva povećava se broj smrti i mumifikacije ploda.

Povećava se i učestalost kanibalizma.

Saponini u proizvodu Bronchno Stop intenziviraju prohodnost ćelijskih membrana i time poboljšavaju iskorišćenost hranljivih materija.

Smanjuju emisiju amonijaka tako što, sprečavajući aktivnost enzima ureaza, potiskuju pretvaranje azota u amonijak.

Eterična ulja stimulišu lučenje pljuvačke i ostalih digestivnih sokova tokom unosa hrane čime se poboljšava njena iskorišćenost.

Antibakterijalno dejstvo eteričnih ulja štiti životinje od infektivnih agenasa.

Eterična ulja povoljno utiču na funkcionisanje digestivnog trakta i žlezdi vezanih za njega (jetra, pankreas).

Povećavaju proizvodnju želudačnih i crevnih sokova čime se poboljšava apsorpcija proteina.  

Podstiču sekrecionu aktivnost sluzokože creva.

Više detalja možete da saznate putem kontakata na sajtu www.isv.rs. Kliknite ovde: http://www.isv.rs/index.php/sr/kontakt

Home Arhiva Vesti Aktuelno Stati na put bolestima disajnih organa kod svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!