Zanimljivost: Impozantan razvoj svinjarstva u Danskoj

 


Danska tehnologija odgoja svinja, ali i visokorazvijena klanična industrija, prepoznate su u svetu kao najbolje što u toj oblasti može da se ponudi, zbog čega porudžbine za kupovinu prasadi i svinjskog mesa stižu od Kanade do Japana, bez obzira na cenu koja je veća od konkurentske.

Prema podacima Danskog saveta za poljoprivredu i hranu, izvoz u oblasti svinjarstva iznosi oko pet procenata ukupnog izvoza Danske, odnosno blizu 40 odsto ukupnog poljoprivrednog izvoza koji iznosi oko 10 milijardi evra.

Uspehu danskog izvoza u oblasti svinjarstva značajno doprinosi i najveća klanica u zemlji i jedna od najvećih na svetu - Danska kruna (Danish Crown) u kojoj se nedeljno obradi meso oko 100.000 svinja, a koju godišnje poseti oko 20.000 radoznalih đaka, studenata, stručnjaka i novinara kako bi se upoznali sa procesom proizvodnje.

Sve u klanici je automatizovano i prilagođeno potrebama kupaca u više od 100 zemalja sveta. Proizvodnja je transparentna, a ide se čak tako daleko da se komadi mesa obrađuju ultrazvukom kako bi se utvrdio tačan procenat masti.

Ova firma, koja se bavi i preradom goveđeg mesa, zapošljava oko 23.000 radnika, i u vlasništvu je oko 9.000 farmera, a kako je istaknuto, 90 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Zanimljivost: Impozantan razvoj svinjarstva u Danskoj

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!