"Lažno besnilo" kod svinja prouzrokovano virusom


Aujeskijeva bolest (Morbus Aujeszky), odnosno "lažno besnilo" je infektivno virusno oboljenje, čiji je uzročnik svinjski alfaherpes virus 1.

Oboljenje se javlja kod raznih vrsta domaćih i divljih životinja. Napada centralni nervni sistem ali i ostale organe, kao na primer, organe respiratornog trakta.

Svinje su takoreći prirodni rezervoar virusa i jedina životinjska vrsta koja može preživeti infekciju ovim virusom, ali i vrsta kod koje postoji mogućnost nastanka subkliničke i latentne infekcije.

Uvođenje u zapat subklinički inficiranih svinja predstavlja glavni put širenja bolesti. Sa druge strane, izlaganje organizma dejstvu stresnih faktora (transport, hvatanje, prašenje) može dovesti do reaktivacije latentne infekcije i izlučivanja virulentnog virusa.

Pojava virusa na farmi svinja koja ne obavlja imunoprofilaksu i nabavlja priplodni materijal sa farmi nepoznatog zdravstvenog statusa može naneti velike štete, kako direktne usled uginuća prasadi, pobačaja tako i indirektne zbog zaostajanja u rastu tovljenika i velikih troškova kontrole oboljenja.

Home Arhiva Vesti Aktuelno "Lažno besnilo" kod svinja prouzrokovano virusom

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!