Žitarice u ishrani svinja


Ječam je jedna od ključnih žitarica u ishrani svinja. Može da se koristi takoreći "do sitosti". Kukuruz je takođe veoma cenjen u tovu svinja.

Energetska vrednost ove kulture je 10-12% veća nego kod ječma, ali treba podsetiti na deficit lizina i triptofana kod proteina kukuruza. Zbog toga, proteinski dodatak mora biti bogatiji kod kukuruza u odnosu na ječam.

Hranljiva vrednost ovsa varira u zavisnosti od toga koliko ima ljuske koja je bogata celulozom. Nutritivna vrednost ove kulture je za 15-20% niža nego kod ječma. Ovas je, međutim, bogatiji lizinom i cistinom nego ostale žitarice.

Prasad vole da konzumiraju oljušteni ovas.  Količinu ovsa u obroku treba ograničiti na 25% kod mlađih svinja i na 40-50% kod svinja preko 60 kg. Ovas je veoma koristan  u ishrani grla za priplod. Poboljšava libido kod nerastova i ulazak krmača u estrus.

Pšenica se takođe bez problema može koristiti u ishrani svinja. Energetska vrednost joj je nešto niža nego kod kukuruza, ali je zato viša nego kod ječma.

Raž ima sličnu hranljivu vrednost kao pšenica, ali ne treba da bude zastupljen u obroku sa više od 40%. U ishrani kod mladih životinja može da izazove smetnje u funkcionisanju nervnog sistema, u varenju i disanju.

Tritikale daje dobre prinose i ima više proteina nego ostale žitarice, pa se sve više koristi u ishrani svinja.

(Izvor: Agroinfotel)

Za bliže informacije obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Žitarice u ishrani svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!