Proizvodi za optimalnu ishranu novorođene i odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Treba im omogućiti da što pre posisaju kolostrum, jer iz njega dobijaju antitela i stiču tzv. pasivni imunitet, otpornost na nepoželjne uticaje okoline. U početku kolostrum sadrži mnogo više antitela, posle 5-6 sati broj antitela se smanjuje za pola. Nijedno drugo hranivo nije toliko dobro kao kolostrum, zato se treba potruditi da prasići u prvim nedeljama života dobiju što više mleka.

Ako se desi da krmača i pored dobre ishrane ne luči dovoljne količine mleka, u tom slučaju prasad treba prihranjivati.

U periodu starosti 8-10 dana preporučljivo je davati manje količine ječma.

Odbijanje prasadi se uglavnom vrši sa 28 dana starosti (mada može i ranije), kada imaju 6 i više kilograma. Starter se koristi od 4-6 nedelje starosti, a Grover od 7-12 nedelje.

(Izvor: Poljosfera)

Mi Vam preporučujemo najkvalitetniji Predstarter, Starter, Grover i ostale vrhunske proizvode iz ponude ISV-a. Upoznajte se sa karakteristikama svih premiksa iz ove ponude putem rubrike Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Proizvodi za optimalnu ishranu novorođene i odbijene prasadi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!