Iskustva u oblasti ishrane junadi u letnjem razdoblju


Praktična iskustva govore da tele u veoma ranom dobu može da se privikne na pašu, a sistematsko iskorišćavanje pašnjaka može da usledi kada životinja napuni 6 meseci života.

Po mišljenu pojedinih stručnjaka, sa navršenom jednom godinom života količina popašene trave može da iznosi i do 30 kilograma na dan.

U 5-6. mesecu života količina popašene trave je mala. Zbog toga se u ovom dobu života junice zadržava obrok kao i na matičnoj farmi, uz napomenu da se teletu omogućava da umesto silaže popase izvesnu količinu zelene mase. Koncentrat mora da ostane u obroku.

U većini slučajeva to je koncentrat čiju smo vrednost dali prethodno (oko 140 grama probavljivog proteina po kilogramu). Jedino ako smo sigurni da tele može konzumirati oko 5 kilograma zelene mase, deo koncentrata može da se zameni suvim rezancima.

Kod uzrasta od 7 do 12 meseci preporučljivo je davati koncentrat sve dok nismo sigurni da životinja dnevno konzumira oko 30 kg pašne trave. Do 9. meseca nije ni burag dovoljno razvijen.

Ako je paša kvalitetna, do navršenih 10 meseci života junicama se daje 1-1,5 kg koncentrata, koji može biti napravljen samo od žitarica, a posle toga ako smo sigurni da grla pojedu oko 30 kg paše, koncentrat se izostavlja. U protivnom daje se 0,5-1 kg koncentrata - smeše žitarica.

Kod uzrasta od 13 do 24 meseca paša može da bude jedina hrana jer je životinja potpuno razvijena. Druga karakteristika je da se koncentrat može potpuno izostaviti iz obroka. U izuzetnim okolnostima - suša, prestarelost pašne trave, suviše veliki broj grla, mogu izazvati potrebu da se u obrok unesu i druga hraniva (koncentrat, seno, silaža). U tim slučajevima bolje je prihranjivanje kabastim hranivima umesto koncentratom. Koncentrat se daje kada su junice u 6-7. mesecu gravidnosti.

Naravno, ovo je jedna od mogućih varijanti.

(Izvor: Veterina.info)               

Više saveta o ishrani i detalja o proizvodima koji se koriste u ishrani junadi, nalazi se u rubrici Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Arhiva Vesti Aktuelno Iskustva u oblasti ishrane junadi u letnjem razdoblju

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!