Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Probiotici u odgoju domaćih životinja

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla. Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.

Pojedini stručnjaci tvrde da se u ishrani priplodnih krmača i nerastova, pored ostale hrane, po grlu može dodati oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba.

Kod mlađih životinja namenjenih priplodu i svinja u tovu, ova količina smanjuje se na dvadesetak grama po grlu.

U živinarstvu na 100 litara vode za napajanje, u medikator može da se naspe jedan litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4 odsto ukupnih kiselina.

U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu grlo u napoju može da dobije, na primer, kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.

U takoreći sitnijoj proizvodnji svinja i živine na pojedinim mestima praktikuje se davanje grlima kukuruzne prekrupe, koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Uzme se 50 grama pekarskog kvasca, razmuti se u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavi pola sata kako bi počelo da nadolazi.

Potom se ova tečnost ulije u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promeša, doda još malo mlake vode po potrebi, te ostavi preko noći da fermentira. Sledećeg jutra servira se svinjama i živini.

Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1.000 koka nosilja.

(Izvori: www.stocarstvo.com i Agroinfotel.net)

Pre primene pomenutih metoda ipak je najcelishodnije obratiti se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs. 

Home Aktuelno Probiotici u odgoju domaćih životinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!