Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Idealna količina vode koju je potrebno davati svinjama

Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića. Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.

Osim toga što je sastavni deo svih tkiva, voda služi i kao rastvarač i transportno sredstvo hranljivih materija.

 

Voda učestvuje u svim fiziološkim procesima, pa je neophodna za opstanak živih bića. Gubitak 10 odsto vode iz organizma izaziva ozbiljne poremećaje, čak i uginuće.

Osim toga što je sastavni deo svih tkiva, voda služi i kao rastvarač i transportno sredstvo hranljivih materija. Reguliše telesnu temperaturu, evakuaciju produkta razgradnje hranljivih materija i slično.

Tovljenici ne ostvaruju odgovarajući prirast ako im se ne obezbede dovoljne količine vode. Krmače dojilje konzumiraju 11-17 odsto manje hrane, luče manje mleka, gubitak telesne mase u laktaciji tri puta je veći nego kod krmača koje imaju mogućnost da piju dovoljne količine vode.

Telo praseta sadrži 80 odsto, krmače i tovljenika oko 50, a sveže meso oko 72 odsto vode.

Od litra vode koju svinja koristi u metaboličkim procesima četiri odsto potiče iz hrane, 10 je voda nastala razgradnjom hranljivih materija, a ostatak od 77 odsto obezbeđuje se vodom za piće.

Od svakog litra vode koju svinja popije, 56 odsto se izluči mokraćom, 30 se izbaci disanjem u obliku pare, pet se izluči izmetom, a devet odsto koristi se za stvaranje sopstvenih tkiva.

Krmača dojilja u proseku proizvede osam litara mleka na dan. Kako je sadržaj vode u mleku oko 80 odsto, to znači da za proizvodnju mleka krmača treba da konzumira i preradi veliku količinu vode.

S obzirom da se dnevne potrebe krmača u vodi razlikuju, najbolje je da im se obezbedi da piju vodu po volji.

Prema podacima iz literature, dnevne potrebe svinja u vodi iznose od tri litra za odbijenu prasad, preko osam litara za tovljenike, do 25 litara za krmače dojilje.

Pošto se normativi razlikuju i odnose se na određene uslove najsigurnije je da odgajivač svinjama obezbedi uzimanje vode po volji.

Za napajanje svinja danas se koriste pojilice. Prilikom postavljanja pojilica odgajivač ne treba da štedi.

Voda za piće ne sme da bude suviše hladna jer organizam troši dodatnu energiju da bi konzumiranu vodu zagrejao do temperature tela, ali ne sme da bude ni suviše topla jer dolazi do smanjene konzumacije hrane.

(Izvor: Poljoprivrednik)

 

Posetite rubriku Oprema za svinjarstvo na sajtu www.isv.rs.  

Home Aktuelno Idealna količina vode koju je potrebno davati svinjama

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!