Aktuelno

Stepen osetljivosti i stres kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Brojni blagotvorni efekti zakiseljivača stočne hrane Novicid HP

U nizu proizvoda iz pounude firme ISV Feed&Consulting značajno mesto zauzima i Novicid HP. Njegova adekvatna upotreba daje ubedljiv odgovor na pitanje zašto je potrebno zakiseljavanje stočne hrane.

O dejstvu ovog proizvoda govore i sledeće dokazane činjenice:

 

Tajna bolje probave i jačeg imuniteta prasadi

Tokom odgoja prasadi brojni stresogeni faktori utiču na varenje životinja. To su, na primer: odbiće, vakcinacija, puferski kapacitet hrane, zamena staje, porcije sa velikim sadržajem proteina, loša higijena itd.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Kvalitetna ishrana svinja u zimskim mesecima

U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

 

U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

Najčešće se praktikuje da se kvalitetna silaža lucerke daje po volji, a koncentrat u količini od 0,8-1,2 kg po grlu dnevno, u zavisnosti od težine i stanja uhranjenosti krmača.

U poslednjoj trećini bremenitosti obrok krmača se postepeno povećava i prelazi na potpunu ishranu koncentratima. Takav obrok će se kasnije koristiti i u periodu dojenja prasadi.

U tovu svinja silaža parenog ili kuvanog krompira može u značajnoj meri da zameni zrno žitarica u obroku (oko 50%), s tim što se računa da 4 kg silaže krompira ima energetsku vrednost kao 1 kg zrna kukuruza.

Silirana prekrupa vlažnog zrna kukuruza sa velikim uspehom može da zameni suvo zrno kukuruza u tovu svinja. Dobro bi bilo da se pri ishrani siliranim zrnom i prekrupom kukuruza pređe na ishranu vlažnom hranom. Tada se ukiseljena prekrupa zrna kukuruza lakše i ravnomernije meša sa raznim proteinskim i mineralnim hranivima i tako obezbeđuje ravnomernija ishrana svih tovljenika kompletnim, dobro izmešanim obrokom.

Takođe, pokazalo se da ukiseljeno zrno kukuruza povoljno deluje na svarljivost hranljivih materija obroka i na stopu iskorišćenosti hrane u tovu svinja.

(Izvor: Poljoprivrednik.info)

Posetite rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Kvalitetna ishrana svinja u zimskim mesecima

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!