Aktuelno

Kvalitetni boksovi u modernom svinjarstvu

Moderno i efikasno svinjarstvo nezamislivo je bez boksova za prašenje i za prasad.

Boksove treba koristiti i kod najmanjih farmi, znači već i kod onih, koje imaju samo nekoliko krmača, a kamoli u slučaju većih i razvijenijih gazdinstava. 

 

Landras – idealna rasa za odličnu plodnost

Ova rasa počela je da se razvija oko 1900. godine u severozapadnoj Nemačkoj, a posebno u Donjoj Saksoniji.

U periodu od 1948-1958. godine uvoženi su danski i holandski landras radi poboljšanja karakteristika rase.

 

Značajan uticaj temperature na svinje i goveda

Sve vrste i kategorije domaćih životinja imaju potrebu za optimalnom temperaturom staništa o čemu moramo voditi računa.

Promenu optimalne temperature najteže podnose najmlađe kategorije (prasad, telad itd.), pa samim tim treba voditi brigu o tom značajnom faktoru.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Jedan od najbitnijih vitamina za rast i razvoj svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključni vitamini svakako je vitamin A.

 

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom gajenju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključni vitamini svakako je vitamin A.

Do njegovog nedostatka dolazi usled nedovoljnog unošenja ovog vitamina putem hrane, tj. ako životinje ne jedu svežu lucerku, šargarepu i drugu hranu koja sadrži dovoljno vitamina A.

Manjak ovog vitamina može nastati i ako je zbog nečega sprečeno pretvaranje karotina u vitamin A i njegovo aktiviranje. Međutim, to se retko dešava.  

Prasad pokazuju različite znake usled nedostatka vitamina A. Rađaju se kao slabo vitalna i neotporna na infekcije. Neka prasad se rađaju sa oštećenjima očiju i sa drugim deformacijama na glavi.

Često se javljaju proliv ili oboljenja disajnih puteva. Prebolela prasad ostaju kržljiva i slabo napreduju. Postavljanje dijagnoze je vrlo teško samo na osnovu spoljašnjih znakova. Neophodno je obaviti analizu krvi, mleka krmače i hrane koju dobijaju.   

U cilju sprečavanja bolesti treba obezbediti krmačama dovoljno vitamina A u hrani. Ovo se naročito odnosi na zimsku i prolećnu ishranu, koja oskudeva u hranivima koje sadrže dovoljno vitamina A.

(Izvor: Poljosfera i knjiga Ishrana svinja)

Pogledajte rubriku Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs. 

Home Aktuelno Jedan od najbitnijih vitamina za rast i razvoj svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!