Aktuelno

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Preduslovi postizanja visoke mlečnosti krava

U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka.

Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.

 

U cilju postizanja visoke mlečnosti kod krava, neophodno je odrediti količinu i sadržaj dnevnih obroka.

Preterana opterećenost digestivnog trakta hranom nepovoljno utiče na tok varenja i na rad srca i pluća, što može dovesti do različitih oboljenja.

U obroku treba da bude uspostavljen odgovarajući odnos sena, sočnih i koncentrovanih hraniva. Količina koncentrovanih hraniva u obrocima krava muzara određuje se na osnovu njihove mlečnosti. Ukoliko je mlečnost krava veća, obrok treba da bude sastavljen od većeg broja hraniva, uključujući i veće količine koncentrata.

Smeša sa 15% proteina može da se sastoji od sledećih komponenti:

- zrno kukuruza 70,5%;

- sačma suncokreta 28%;

- stočna so 0,5%;

- premiks sa mineralima i vitaminima 1%.

Obrok mora da zadovolji sledeće kriterijume: da je količinski dovoljan, dobro izbalansiran, ukusan i da nema štetnih primesa.

Kabasta hraniva su osnovni izvor energije. Ukoliko su boljeg kvaliteta, biće potrebno manje koncetrovanih hraniva u obroku.

Osnovna i najvažnija kabasta hraniva su: seno lucerke i kukuruzna silaža.

U letnjem periodu stoka treba da unosi što veće količine zelene kabaste hrane. Pored ove hrane, potrebno je dodavati i određenu količinu sena. Ova količina u obroku zavisi od vrste i kvaliteta. Kada je seno dobrog kvaliteta, dnevne potrebe mogu dostići 2 kg na 100 kg žive vage.

Kukuruzna silaža može da posluži kao potpuna ili delimična zamena senu. Veoma je bitno da uvođenje većih količina silaže ne dovede do smanjenog konzumiranja hranljivih materija u obroku.

Manje konzumiranje silaže dovodi se u vezu sa prisustvom određenih enzima u njoj. Zbog toga se preporučuje da u obroku krava muzara pored silaže bude i mala količina sena. Količina silaže u obroku zavisi i od kvantiteta i kvaliteta drugih hraniva. Može da iznosi oko 8 kg na 100 kg žive vage.

Kada se seno zamenjuje kukuruznom silažom, zamenu treba vršiti na bazi hranljive vrednosti: 2,0 do 2,5 kg kukuruzne silaže ima istu hranljivu vrednost kao 1 kg lucerkinog sena. Kravama veće mlečnosti obavezno treba dodavati koncentrat.

Preporučuje se davanje proizvoda Milk (ISV 274-515 Premiks za laktaciju).

U zavisnosti od potrebe, koristi se kod krava u laktaciji i krava u zasušenju u količini od 150 do 300 g/dan, a za junice u fazi razvoja 50-150 g/dan

Prednosti: 

- veća proizvodnja mleka;

- bolje zdravstveno stanje zapata;

- izvanredni rezultati reprodukcije.

Ovaj premiks nalazi se u ponudi firme ISV Feed&Consulting. Više detalja u rubrici Ishrana goveda, na sajtu www.isv.rs.    

Home Aktuelno Preduslovi postizanja visoke mlečnosti krava

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!