Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Tradicionalna rasa goveda sa impresivnim karakteristikama

Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland.

Karakteriše je dvojna sposobnost: meso-mleko.

Ova rasa postala je poznata i priznata u 19. veku, a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

 

Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland.

Karakteriše je dvojna sposobnost: meso-mleko.

Ova rasa postala je poznata i priznata u 19. veku, a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Selekcijskim metodama, na naučnim principima kvantitativne genetike i na bazi osemenjavanja, radilo se na efikasnom poboljšanju genetske osnove za visoku mlečnost, za visoki procenat belančevina i masti u mleku.

Selekcija je bila usmerena na visoku konačnu živu meru, bez nagomilavanja suvišne masti.

U Srbiji je govedarstvo postala značajna grana u drugoj polovini 19. veka, kada je u zemlji oživljavala privreda po oslobađanju od Turaka, kada je počela da se razvija trgovina i da se povećavaju površine obradive površine.

Pri kraju 19. veka sve više se uvozi simentalska rasa goveda, a napuštaju se manje produktivne rase. Uzgojni ciljevi kod simentalske rase goveda su visoka mlečnost, ali i povoljne osobine za proizvodnju mesa.

Odnos proizvodnje mleka i mesa je oko 60:40. Za krave se traži visina grebena 135-140 cm i živa mera od 700 kg i više.

Ova rasa ima odličnu osnovu za intenzivan i poluintezivan tov junadi. Zbog promena u ishrani stanovništva u pravcu ograničavanja kalorične vrednosti, to se odrazilo i na povećanu potražnju goveđeg mesa.

Home Aktuelno Tradicionalna rasa goveda sa impresivnim karakteristikama

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!