Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Virusna bolest preživara koju prenose insekti

Plavi jezik je infektivna, virusna bolest od koje mogu da obole ovce, goveda i koze. Prenose je insekti i ne spada u zoonoze, dakle, ne prenosi se na čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. U prenošenju infekcije glavnu ulogu imaju komarci.


Plavi jezik je infektivna, virusna bolest od koje mogu da obole ovce, goveda i koze. Prenose je insekti i ne spada u zoonoze, dakle, ne prenosi se na čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. U prenošenju infekcije glavnu ulogu imaju komarci.  

Inkubacija iznosi 2-7 dana.

Prvi simptom je povišena temperatura koja iznosi 41-42°C i na tom nivou se zadržava i do 7 dana.

Zatim se javlja hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscetkom iz nosa. Nosni iscedak je žućkast, sa primesama krvi. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem.

Otok jezika može da bude jako izražen tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri tome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje. U pojedinim slučajevima javlja se i proliv, što je vrlo nepovoljan znak.

Sve u svemu, radi se o ozbiljnoj bolesti kojoj se mora stati na put. 

Za više saveta obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.  

Home Aktuelno Virusna bolest preživara koju prenose insekti

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!