Aktuelno

Idealan odnos mineralnih materija za besprekorno zdravlje svinja

Od svih domaćih životinja najveća opasnost pojave deficita mineralnih materija preti svinjama.

Naime, one se uglavnom hrane zrnom žitarica i nusproizvodima njihove prerade, koji sadrže relativno malo mineralnih materija, pogotovo kalcijuma.

Pored toga, kosti svinja podnose znatno veće opterećenje u odnosu na njihovu veličinu, od bilo koje druge vrste domaćih životinja.

 

Uloga vitamina u odgoju i razvoju svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A. 

Prelazak na kabastu hranu teladi

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom.

Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Uzrok i preventiva enterotoksemije kod prasadi

Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov βtoksin.

U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.

 


Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov βtoksin.

U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.

Oboleva prasad u prvim satima života pa do sedam dana starosti. Bolest se javlja u perakutnom toku i može da ugine celo leglo. Kod prasadi se javlja proliv koji je žute boje i vodenast, sličan kao kod infekcije sa E.coli, a kasnije je tamno smeđe boje sa prisustvom krvi. Prasad ne napreduje u rastu i ugine.0

Uzročnik uništava kapilare u crevima i dovodi do krvarenja. Na patoanatomskom nalazu u akutnom toku se zapažaju kataralne promene, a u subakutnom toku nekrotične promene zmijolikog oblika (hemoragični ili nekrotični enteritis tankog creva).

Terapija je često nezadovoljavajuća jer antibiotici unište uzročnika, ali toksin i dalje ostaje u crevima. Kod hroničnog toka antibiotici ne deluju.

U cilju preventive krmače se mogu vakcinisati šest nedelja i tri nedelje pre partusa. Takođe se krmačama mogu davati antibiotici u hrani radi smanjenja broja uzročnika. Antibiotici se mogu davati i prasadi peroralno pre sisanja kolostruma. Dijagnoza bolesti se postavlja detekcijom toksina.

(Izvor: Veterina.info)

Za više detalja obratite se stručnjacima ISV-a. (Kontakti na sajtu: www.isv.rs)  

Home Aktuelno Uzrok i preventiva enterotoksemije kod prasadi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!