Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Uloga i uticaj proteina i aminokiselina u ishrani stoke

Proteini čine 16-18 odsto telesne težine kod odraslih životinja.

Na kvalitet proteina u ishrani stoke utiču: količina i međusobni odnos aminokiselina u hrani, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:

 


Proteini čine 16-18 odsto telesne težine kod odraslih životinja.

Na kvalitet proteina u ishrani stoke utiču: količina i međusobni odnos aminokiselina u hrani, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:

- valin (neophodan je za funkciju centralnog nervnog sistema);

- leucin (sinteza proteina tkiva i krvne plazme);

- izoleucin (iskorišćavanje ostalih aminokiselina);

- treonin (kao i prethodno);

- metionin ("davalac" metil grupa za niz sinteza; stimuliše rast tela i dlake; sprečava preterano razlaganje proteina; neophodan je za sintezu globina; štiti i obezbeđuje funkciju i regeneraciju jetre);

- fenilalanin (sinteza tiroksina, adrenalina i pigmenata kože kao i stvaranje eritrocita);

- triptofan (za razmnožavanje, stvaranje mleka, pigmenata oka, dejstvo laktoflavina);

- histidin (sinteza hemoglobina);

- arginin (brz rast grla);

- lizin (za rast "u dužinu"; razvoj epifiznih hrskavica kostiju i stvaranje mleka);

- cistin /može se menjati metioninom/ (sinteza keratina, belančevina plazme, insulina, glutationa i taurina; detoksikacija organizma). 

U stočnoj hrani proteini su generalno prisutni u širokim granicama: od 1-80%. U najvećem broju hraniva zastupljeni su sa ne više od 15% ukupnih hranljivih sastojaka.

Proteinima su najbogatija hraniva animalnog porekla: riblje i mesno brašno (50-80%).

Od biljnih hraniva, belančevinama su naročito bogate uljane sačme (40-50%). Seno leptirnjača ima do 20% a livadsko seno od 8-10%. Stočna repa, slama, kukuruzovina i krtole spadaju u hraniva siromašna belančevinama (1-5%).

U biljnoj hrani nalaze se i azotna jedinjenja neproteinske prirode (aminokiseline, peptidi, amidi). Zastupljenost amida nije velika. Ima ih u malom broju hraniva. U mladim biljkama sa intenzivnim rastom mogu predstavljati jednu trećinu ukupnog azota. Ima ih i u korenastim i u krtolastim biljkama.

Kod nabrojanih hraniva različita je biološka vrednost proteina. Ona ograničava ili uslovljava primenu pojedinih hraniva u ishrani različitih vrsta i kategorija stoke.

Kod intenzivnog tova stalno treba kontrolisati uticaj eventualnog viška proteina na organizam. Mogući su sledeći poremećaji metabolizma: oštećenje digestivnog trakta, jetre i bubrega, do kojih dolazi usled previše proteina u hrani.

(Izvor: Stočarstvo.com)

Savršeno izbalansirani proizvodi iz ponude firme ISV Feed&Consulting garantuju da će vaše životinje dobiti sve što im je potrebno.

 

Posetite rubrike Ishrana svinja i Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

 

Home Aktuelno Uloga i uticaj proteina i aminokiselina u ishrani stoke

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!