Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Racionalna ishrana krmača u fazi suprasnosti

Jedna od ključnih faza proizvodnje u svinjarstvu je početak bremenitosti krmača. Samim tim, neophodno je pridržavati se osnovnih pravila ishrane suprasnih krmača.

Nakon samog čina osemenjavanja i oplodnje oslobođenih jajnih ćelija, počinje njihovo tzv. "usađivanje" u zidove materice.

Taj proces intenzivno traje desetak dana i predstavlja posebno osetljivu fazu.

 


Jedna od ključnih faza proizvodnje u svinjarstvu je početak bremenitosti krmača. Samim tim, neophodno je pridržavati se osnovnih pravila ishrane suprasnih krmača.

Nakon samog čina osemenjavanja i oplodnje oslobođenih jajnih ćelija, počinje njihovo tzv. "usađivanje" u zidove materice.

Taj proces intenzivno traje desetak dana i predstavlja posebno osetljivu fazu.

U prvih mesec dana suprasnosti može doći do gubitka određenog broja oplođenih jajnih ćelija, a razlozi za to su brojni neadekvatni uslovi smeštaja, direktna izloženost suncu, hemijski i bakteriološki neispravna hrana.

Nakon mesec dana, delimično razvijeni plodovi su čvrsto priljubljeni za matericu i tada su značajno otporniji na sve negativne uticaje. Rast plodova je mali u prva 2,5 meseca suprasnosti, kada oni dostižu veličinu manje ljudske šake.

Intenzivan rast nastaje u poslednjih mesec dana. U tom periodu pravilnom ishranom se značajno može uticati na (buduću) veličinu prasadi.

Tokom bremenitosti značajno se menja metabolizam krmače koja daleko bolje koristi sve hranljive materije i veoma je prilagodljiva na velike varijacije u kvalitetu i količini hrane. Međutim, ako su odstupanja od pravila ishrane prevelika, organizam suprasne životinje prvo uništava i resorbuje u sebe ili izbacuje iz sebe (pobačaj) već zametnutu prasad.

Ishrana suprasnih krmača je, dakle, tesno vezana za sve specifičnosti koje bremenitost nosi sa sobom. Ishrana treba da bude pojačana prvih desetak dana po osemenjavanju. Naredna dva meseca ishrana ne sme biti preobilna.

Poslednji mesec potrebno je povećati količinu hrane kao i procenat proteina, koji treba da se kreće između 15 i 16%. Sve vreme suprasnosti preporučena količina celuloze ne bi trebalo da bude niža od 9%.

Pet dana pred prašenje preporučljivo smanjivati količinu hrane svaki dan za oko pola kilograma. Sve vreme suprasnosti neophodno je i dovoljno prisustvo vitamina u organizmu krmače.

(Detaljnije informacije u rubrici Ishrana svinja na sajtu www.isv.rs).

Home Aktuelno Racionalna ishrana krmača u fazi suprasnosti

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!