Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Deformacije na želucu kod svinja

Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično. Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno.

Promene na želucu u vidu ulkusa (čira) češće se zapažaju kod muških životinja i kod plemenitih rasa svinja.

Najvažniji faktori nastanka ulkusnih promena na želucu jesu ishrana i stres. Ishrana svinja sa fino usitnjenom, brašnastom hranom pogoduje nastanku tzv. orožavanja sluzokože dela želuca usled čega nastaju erozije.

Do ulkusne promene na želucu takođe dolazi usled dugotrajne acidoze.

 


Gastrični čir se najčešće javlja kod nazimica telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično. Kod svinja u predtovu može da se javi i masovno.

Promene na želucu u vidu ulkusa (čira) češće se zapažaju kod muških životinja i kod plemenitih rasa svinja.

Najvažniji faktori nastanka ulkusnih promena na želucu jesu ishrana i stres. Ishrana svinja sa fino usitnjenom, brašnastom hranom pogoduje nastanku tzv. orožavanja sluzokože dela želuca usled čega nastaju erozije.

Do ulkusne promene na želucu takođe dolazi usled dugotrajne acidoze. Stresogeni faktori kao što su transport, držanje svinja na ograničenom prostoru, nagle promene temperature takođe su faktori koji mogu uticati na pojavu oboljenja.

Klinička slika bolesti zavisi od stepena oštećenja sluzokože želuca. U perakutnim slučajevima bolesti dolazi do smrti životinje usled krvarenja. Simptomi bolesti se nekada i ne primete sve do uginuća.

Ukoliko je tok bolesti nešto blaži i sa povremenim krvarenjima, koža i sluzokoža su blede, a rad srca i frekvencija disanja su ubrzani. Zbog bola u želucu životinje nerado uzimaju hranu, škripe zubima, a ponekad i povraćaju.

Kod hroničnog toka bolesti simptomi su nešto blaži, životinje slabije uzimaju hranu, mršave su i anemične.
Tačnu dijagnozu bolesti je teško postaviti kod žive životinje. 

Povraćanje krvavog sadržaja je svakako jedan od znakova. U mnogim slučajevima simptomi ezofago-gastričnog čira mogu biti prikriveni simptomima drugih oboljenja kao što su kolibaciloza, dizenterija, trovanja i drugo.

U terapiji ezofago-gastričnog ulkusa koriste se antacidna sredstva (aluminijum hidroksid, magnezijum silikat). Pored toga daje se simptomatska terapija: rastvor glukoze i jonolaktat, zatim preparati gvožđa, vitamini B kompleksa i tzv. trankvilajzeri.

(Izvor: Veterina.info)

Za detalje i savete obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na našem sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Deformacije na želucu kod svinja

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!