Aktuelno

Faktori koji utiču na reproduktivni sistem krmača

Do opterećenja reproduktivnog sistema krmača često dolazi zbog velikih zahteva proizvodnje, usled čega one postaju sve neotpornije na stres faktore, što veoma negativno deluje na reprodukciju.

Tako nastaje smanjena plodnost ili jalovost.

Uzroci potpune neplodnosti ili smanjene plodnosti krmača jesu urođene anatomske anomalije i defekti polnih organa, ciste na jajnicima, infekcije, funkcionalne smetnje i poremećaji polnih organa (anestrija, smetnje u ovogenezi, ovulaciji, tzv. transportu oplodnih jaja i implantaciji), greške u ishrani i držanju, rana embrionalna smrtnost i greške u tehnici pripusta.

 

AKCIJA

 

REFERENCE

Prirodni probiotici za domaće životinje

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.

Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.

Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.

Pojedini stručnjaci tvrde da se u ishrani priplodnih krmača i nerastova, pored ostale hrane, po grlu može dodati oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba.

Kod mlađih životinja namenjenih priplodu i svinja u tovu, ova količina smanjuje se na dvadesetak grama po grlu.

U živinarstvu na 100 litara vode za napajanje, u medikator može da se naspe jedan litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4 odsto ukupnih kiselina.

U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu grlo u napoju može da dobije, na primer, kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.

U takoreći sitnijoj svinjarskoj i živinarskoj proizvodnji na pojedinim mestima praktikuje se davanje grlima kukuruzne prekrupe, koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Uzme se 50 grama pekarskog kvasca, razmuti se u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavi pola sata kako bi počelo da nadolazi.

Potom se ova tečnost ulije u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promeša, doda još malo mlake vode po potrebi, te ostavi preko noći da fermentira. Sledećeg jutra servira se svinjama i živini.

Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1.000 koka nosilja.

(Izvori: www.stocarstvo.com i Agroinfotel.net)

Pre primene pomenutih metoda ipak je najcelishodnije obratiti se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.   
 

Home Aktuelno Prirodni probiotici za domaće životinje

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!