Aktuelno

Simptomi i lečenje "čađavosti"

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi".

Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

Vitamini u ishrani preživara

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Oprema za novo doba u svinjarstvu

Osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja bez dileme su kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.

Pored vrhunskih premiksa iz bogatog asortimana firme ISV Feed&Consulting, u ponudi se nalazi i prvoklasna oprema za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača.

Teške posledice nedostatka mineralnih materija kod domaćih životinja

Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja.

Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni u mineralnim materijama, a najčešće kalcijumu.

Pored toga, kosti svinja podnose znatno veće opterećenje u odnosu na njihovu veličinu od bilo kojih drugih domaćih životinja.

Jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

Opasni virusi koji ugrožavaju zdravlje svinja

Evolucija mikroorganizama je jedan od osnovnih razloga pojave novih oboljenja svinja.

Po pravilu, rezervoari ovakvih uzročnika su divlje rase svinja, a oboljenje se kod domaćih rasa javlja kada dođe do međusobnog kontakta.

Jedan od ključnih činilaca za uspešan metabolizam svinja

Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje.

U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.

Uloga soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje.

Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Preventiva upale vimena

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

 

Prirodni probiotici za domaće životinje

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.

Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.

Često se postavlja se pitanje: šta proizvođači mogu da učine kako bi poboljšali ekonomsku i zootehničku efikasnost proizvodnje, a da pri tome ne zavise od preskupih probiotika inostranog porekla.

Za pomenutu namenu, između ostalog, mogu poslužiti pekarski kvasac, jabukovo sirće, pa i kiselo testo.

Pojedini stručnjaci tvrde da se u ishrani priplodnih krmača i nerastova, pored ostale hrane, po grlu može dodati oko 100 grama testa pripremljenog za pečenje hleba.

Kod mlađih životinja namenjenih priplodu i svinja u tovu, ova količina smanjuje se na dvadesetak grama po grlu.

U živinarstvu na 100 litara vode za napajanje, u medikator može da se naspe jedan litar domaćeg jabukovog sirćeta sa oko 4 odsto ukupnih kiselina.

U govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu grlo u napoju može da dobije, na primer, kafenu šoljicu jabukovog sirćeta.

U takoreći sitnijoj svinjarskoj i živinarskoj proizvodnji na pojedinim mestima praktikuje se davanje grlima kukuruzne prekrupe, koja je pomešana sa svežim pekarskim kvascem. Uzme se 50 grama pekarskog kvasca, razmuti se u dva litra mlake vode, uz dodatak dve do tri supene kašike šećera i ostavi pola sata kako bi počelo da nadolazi.

Potom se ova tečnost ulije u 10 kilograma kukuruzne prekrupe, dobro promeša, doda još malo mlake vode po potrebi, te ostavi preko noći da fermentira. Sledećeg jutra servira se svinjama i živini.

Ova količina dovoljna je za 25 krmača ili 100 tovnih svinja ili 1.000 koka nosilja.

(Izvori: www.stocarstvo.com i Agroinfotel.net)

Pre primene pomenutih metoda ipak je najcelishodnije obratiti se stručnjacima ISV-a putem kontakata na sajtu www.isv.rs.   
 

Home Aktuelno Prirodni probiotici za domaće životinje

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!