Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Ako to još niste učinili, počnite da koristite Web Pig program koji će Vam unaprediti proces rada na farmi

Upotreba softvera predstavlja opšti trend u funkcionisanju firmi, rukovođenju, planiranju i donošenju odluka u raznim oblastima.

Softveri umnogome olakšavaju proces rada, odnosno upravljanje određenim vidom preduzetništva. Sve to se, naravno, odnosi i na poljoprivredu.

Upotreba softvera predstavlja opšti trend u funkcionisanju firmi, rukovođenju, planiranju i donošenju odluka u raznim oblastima. Softveri umnogome olakšavaju proces rada, odnosno upravljanje određenim vidom preduzetništva. Sve to se, naravno, odnosi i na poljoprivredu.

Softveri doprinose efikasnom, preciznom i kvalitetnom poslovanju koje predstavlja osnov za ostvarivanje najvišeg poslovnog cilja - profita.

Oni, između ostalog, služe za planiranje i kontrolu stočarske proizvodnje, praćenje i analizu poslovnih troškova, prodaje i finansija, praćenje biljne proizvodnje sa evidencijama o svim agrotehničkim merama u višegodišnjem periodu, praćenje stočarske proizvodnje sa podacima o kretanju, ishrani, lečenju i uginućima životinja, kreiranje poslovne dokumentacije koja je neophodna za dobijanje podsticajnih sredstava itd.

Na osnovu toga dolazi se do izveštaja o gazdinstvu, o procesu proizvodnje,

kalkulacijama kao i do finansijskih izveštaja.

Tako je i naša firma ISV Feed&Consulting pokrenula program za vođenje farmi svinja sa ciljem da omogući kontrolu produktivnosti.

Osnovni cilj primene WEB PIG programa jeste da svakodnevnim unošenjem podataka o promenama na farmi (prašenje, uginuće, utovar...) omogući odgajivačima, kao i stručnjacima ISV-a da pravovremeno odreaguju, ako primete neka odstupanja u proizvodnji, u odnosu na prethodno utvrđene ciljeve.

Na ovaj način u kratkom roku, bez gubljenja vremena mogu se uočiti negativni pokazatelji i preduzeti potrebne mere za prevazilaženje problema.

Program WEB PIG možete koristiti putem našeg sajta (www.isv.rs).

 

Home Aktuelno Ako to još niste učinili, počnite da koristite Web Pig program koji će Vam unaprediti proces rada na farmi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!