Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Poremećaji plodnosti kod goveda

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Na uspešan tok oplodnje u velikoj meri utiču pravilna ishrana i nega kao i drugi činioci. Nasuprot plodnosti, ukoliko nedostaje sposobnost razmnožavanja, radi se o neplodnosti, jalovosti ili sterilitetu grla. Neplodnost može biti primarna i sekundarna.

Primarna neplodnost je prouzrokovana urođenim nedostacima ili naslednim osobinama.

Sekundarna neplodnost je stečena tokom života. Ona je većinom posledica nedovoljne i neispravne ishrane, nepravilnog načina držanja kao i oboljenja drugih organa. Neplodnost se ogleda u gubitku mleka kod krava i u gubitku podmlatka.

Uzroci neplodnosti, jalovosti ili steriliteta:

- poremećaji nasledne prirode; telad mogu imati urođene oblike jalovosti (nemaju pojedine polne organe ili je reč o nedovoljnom i nepravilnom razvoju);
- žensko grlo u priplodu koje je blizanac sa muškim teletom; u većini slučajeva žensko tele će biti neplodno;
- preuhranjenost junica; u prosečnim štalama, grla se često drže vezana, pa se zato preporučuje da se što više kreću na svežem vazduhu i suncu uz adekvatnu ishranu primerenu njihovom uzrastu i kategoriji;
- greške u ishrani krava (nedovoljna i nepravilna ishrana) naročito u zimskom periodu mogu dovesti do jalovosti grla (tzv. gladni sterilitet), a takvo stanje može potrajati sve dok grla ne pređu na zelenu ishranu ili pašnjački način držanja;
- nedostatak fosfora u obroku preživara, koji je posebno izražen u sušnim godinama kada je smanjen prinos stočne hrane (koja ujedno ne sadrži dovoljno mineralnih materija); fosfor ima važnu ulogu u razvoju polnih organa, nedostatak ovog minerala izaziva poremećaj funkcije jajnika i materice što ima za posledicu privremenu ili trajnu jalovost;
- kod starijih krava vremenom dolazi do slabljenja materičnih ligamenata, tako da materica (uterus) pada naniže;
- držanje grla u tamnim i vlažnim stajama;
- metiljavost takođe pogoduje nastanku jalovosti;
- u slačaju upale polnih organa čak i ako dođe do oplodnje, plod ne može da se zadrži i dalje razvija na upaljenoj sluzokoži, te dolazi do njegovog uginuća.

Neplodnost krava i junica veoma negativno utiče na rentabilnost proizvodnje na farmama, pošto dovodi do smanjenja proizvodnje sirovog mleka i velikih dodatnih troškova.

(Izvor: Agroinfotel)

Home Aktuelno Poremećaji plodnosti kod goveda

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!