Aktuelno

Simptomi tuberkuloze goveda

Tuberkulozu goveda izaziva bakterija mycobacterium bovis, a ređe mycobacterium tuberculosis. Oboljenje je uglavnom hroničnog karaktera. Najčešće se lokalizuje u limfnom tkivu, plućima i mlečnoj žlezdi krava, a ređe u jetri, bubrezima i drugim organima.

Inficirane životinje u početku ne pokazuju kliničke simptome. One na razne načine izlučuju uzročnike tuberkuloze.

Kukuruzom se najviše trguje na berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.300 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 32.192.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 29,54%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 4,61%.

Kako da izbegnemo greške u odgoju priplodnih nazimica?

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

Ekonomičan i efikasan metod pripremanja kvalitetne stočne hrane

Gnječenje žitarica predstavlja ozbiljan pomak u pripremanju visokokvalitetne stočne hrane.

Primena ove tehnologije daje zapažene rezultate. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Podnošenje zahteva za sredstva iz IPARD fondova

Raspisan je javni poziv za kupovinu novih traktora putem sredstava iz IPARD fondova. Rok za podnošenje zahteva je 26. februar.

Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto investicije, u zavisnosti da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Enzimi, bakterije, silaža

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Sve prednosti pravilne ishrane svinja

Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.

Značaj soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Soje gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.

Čađavost prasadi: simptomi i lečenje

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi". Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

 

Enzimi, bakterije, silaža

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Oni se mogu upotrebljavati kao prirodna-ugljenohidratna hraniva, ili se koriste na bazi prirodnih ili sintetičkih jedinjenja kao što su bakterijsko-enzimski inokulanti, neproteinska azotna jedinjenja, sredstva za veštačko zakiseljavanje, a sve ušestalije i adsorbensi toksina, minerali i drugi manje značajni dodaci.

Biljkama koje se teško siliraju kao što su razne vrsta trava i leguminoza gde spadaju i deteline, lucerka, soja, grašak, ali i one biljke na čiji sastav i rast je uticala suša, siliraju se dodatkom sojeva mlečno-kiselinskih bakterija i enzima.

Mlečno-kiselinske bakterije (iz rodova Lactobacillus, Streptococcus i Pedicoccus) podstiču fermentaciju ugljenih hidrata, odnosno ubrzavaju pretvaranje šećera iz biljaka u mlečnu i sirćetnu kiselinu, čime se brzo smanjuje pH silirane mase sa 6-7 na 3,8-4,2 i sredina postaje dovoljno kisela, što je neophodno za proces siliranja. U procesu siliranja glavni proizvod mikrobiološke aktivnosti je mlečna kiselina koja predstavlja poželjan i potreban konzervans u silaži.

Potrebno je znati da postoje dva tipa mlečne fermentacije i to su homofermentativni   i  heterofermentativni  tip, a  zasnivaju se na aktivnostima istoimenih sojeva bakterija koje omogućavaju stvaranje mlečne kiseline.

Homofermentativne bakterije mlečne kiseline su poželjnije, jer fermentišu složene šećere (glukozu i fruktozu)  i pretvaraju u mlečnu kiselinu. Nasuprot njima, heterofermentativne bakterije mlečne kiseline su manje efikasne jer fermentacijom pomenutih  šećera pored manjeg dela mlečne kiseline, dobija se i sirćetna kiselina, ali i nepoželjni etil-alkohol  i ugljen dioksid.

Smanjenje pH vrednosti, odnosno uspostavljanje kisele sredine je brže pri radu homofermentativnih bakterija, jer se stvara više mlečne kiseline, koja se javlja sa koncentracijom do 2% u silo masi, što omogućava inhibiciju svih štetnih mikroorganizama. Na bazi pomenutih tipova fermentacija, postoje i mikrobiološki inokulanti različitog sastava.

Savremeni komercijalni aditivi u vidu mikrobioloških inokulanata predstavljaju preparate mlečnih bakterija, same ili u kombinaciji sa celulitičkim enzimima. U procesu fermentacije, visoki nivo mlečne kiseline je vrlo poželjan, jer omogućava kiselu sredinu koja se dejstvom ovih kiserlina vrlo brzo uspostavlja, ali pokazuje i znatne nedostatke pošto je slabog antifungalnog karatera, odnosno nema sposobnost sprečavanja pojave gljivica, kao i  kvasaca i plesni u siliranoj masi.

Za razliku od mlečne, sirćetna i propionska kiselina koje se stvatraju u heterofermentativnom tipu, svojim prisustvom onemogoućavaju procese formiranja štetnih aerobnih mikroorganizama. Kod odabira vrste mikrobioloških inokulanata pri siliranju treba posebnu pažnju posvetiti cilju kome određeni inokulant treba da doprinese. Imajući u vidu prethodno istaknuto, preporučljivo je izabrati inokulant koji  ima kombinaciju oba tipa bakterija mlečne kiseline.

Enzimi su supstance proteinske prirode. Obavljaju hidrolizu strukturnih ugljenih hidrata i na taj način obezbeđuju dodatne količine šećera za potrebe mlečno-kiselinskog vrenja biljaka koje se zbog nedostatka lako rastvorljivih ugljenih hidrata teško siliraju. U ovu grupu ubrajaju se celulaza, hemicelulaza, pentozanaza, amilaza i dr. Prednost ovih inokulanata je, dakle, u tome što doprinose stvaranju većih količina šećera koji lako i brzo fermentišu u mlečnu kiselinu i skraćuju proces fermentacije.

(Izvor: Agroinfotel)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Enzimi, bakterije, silaža

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!