Aktuelno

Gnječenje i efikasno skladištenje žitarica

Uz pomoć tehnologije gnječenja na ekonomičan način može da se proizvede kvalitetna hrana za stoku i živinu. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje.

Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Ako to još niste učinili, počnite da koristite Web Pig program koji će Vam unaprediti proces rada na farmi

Upotreba softvera predstavlja opšti trend u funkcionisanju firmi, rukovođenju, planiranju i donošenju odluka u raznim oblastima.

Softveri umnogome olakšavaju proces rada, odnosno upravljanje određenim vidom preduzetništva. Sve to se, naravno, odnosi i na poljoprivredu.

Niz prednosti savremene opreme za svinjarstvo

Brojni proizvođači prepoznali su niz prednosti i efekata opreme za svinjarstvo, koja se nalazi u ponudi firme ISV Feed&Consulting.

Ova oprema, sudeći po reagovanjima, predstavlja jedan od glavnih aduta za unapređivanje i modernizaciju proizvodnje na mnogim farmama.

"Upoznavanje" krava i bikova preko interneta

U Francuskoj su još uvek u modi sajtovi putem kojih odgajivači priplodnih bikova nude usluge odgajivačima krava.

Na ovim sajtovima stočari navode karakteristike svog bika - godine, rasu, težinu, ali i mišićnu masu i vreme koje je biku potrebno da "zavede" kravu. Sve to uz fotografiju i ime.

Sastavni deo boksa za prašenje: uklještenje

Boksovi za prašenje u ponudi firme ISV Feed&Consulting obuhvataju: rešetkasti pod, grejnu ploču, infracrvenu lampu, kutak za prasad, hranilicu i pojilicu za prasad i krmaču, zatim uzdužno i poprečno uklještenje koje se može podešavati u zavisnosti od veličine krmače, sa delom koji sprečava krmaču da brzo i naglo legne i zgnječi prasad.

Zašto je preporučljivo koristiti usluge Centra za veštačko osemenjavanje?

Kao što je poznato, firma ISV Feed&Consulting putem svog Centra za veštačko osemenjavanje u Bačkoj Topoli doprinosi jačanju genetskih kapaciteta farmi svinja.

U ovom Centru pod brižnim okom stručnjaka nalaze se nerastovi rasa veliki jorkšir, landras, durok i pietren.

Neutralisanje štetnih efekata zagađenosti mikotoksinima

Bogata ponuda firme ISV Feed&Consulting, između ostalog, sadrži i proizvod snažnog dejstva Toksin eliminator - Escent S.

Radi se o kompleksu materija za prevenciju štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima.

Najosetljiviji trenutak u životu krava

Telenje je najosetljiviji period u životu krava jer su tada izložene kako fizičkom tako i psihičkom stresu. Dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada luče mleko.

Od početka laktacije se povećava količina mleka.

Praćenje i procena zdravstvenog stanja krava

Zdravlje mlečnih krava od suštinskog je značaja za uspešnu proizvodnju mleka. Svaki litar mleka manje, ako krave nisu zdrave, znači manje para za farmera.

Zdravlje krava u stadu treba svakodnevno pratiti i proveravati tako što se svaka krava bliže i vrlo pažljivo posmatra.

 

Enzimi, bakterije, silaža

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Oni se mogu upotrebljavati kao prirodna-ugljenohidratna hraniva, ili se koriste na bazi prirodnih ili sintetičkih jedinjenja kao što su bakterijsko-enzimski inokulanti, neproteinska azotna jedinjenja, sredstva za veštačko zakiseljavanje, a sve ušestalije i adsorbensi toksina, minerali i drugi manje značajni dodaci.

Biljkama koje se teško siliraju kao što su razne vrsta trava i leguminoza gde spadaju i deteline, lucerka, soja, grašak, ali i one biljke na čiji sastav i rast je uticala suša, siliraju se dodatkom sojeva mlečno-kiselinskih bakterija i enzima.

Mlečno-kiselinske bakterije (iz rodova Lactobacillus, Streptococcus i Pedicoccus) podstiču fermentaciju ugljenih hidrata, odnosno ubrzavaju pretvaranje šećera iz biljaka u mlečnu i sirćetnu kiselinu, čime se brzo smanjuje pH silirane mase sa 6-7 na 3,8-4,2 i sredina postaje dovoljno kisela, što je neophodno za proces siliranja. U procesu siliranja glavni proizvod mikrobiološke aktivnosti je mlečna kiselina koja predstavlja poželjan i potreban konzervans u silaži.

Potrebno je znati da postoje dva tipa mlečne fermentacije i to su homofermentativni   i  heterofermentativni  tip, a  zasnivaju se na aktivnostima istoimenih sojeva bakterija koje omogućavaju stvaranje mlečne kiseline.

Homofermentativne bakterije mlečne kiseline su poželjnije, jer fermentišu složene šećere (glukozu i fruktozu)  i pretvaraju u mlečnu kiselinu. Nasuprot njima, heterofermentativne bakterije mlečne kiseline su manje efikasne jer fermentacijom pomenutih  šećera pored manjeg dela mlečne kiseline, dobija se i sirćetna kiselina, ali i nepoželjni etil-alkohol  i ugljen dioksid.

Smanjenje pH vrednosti, odnosno uspostavljanje kisele sredine je brže pri radu homofermentativnih bakterija, jer se stvara više mlečne kiseline, koja se javlja sa koncentracijom do 2% u silo masi, što omogućava inhibiciju svih štetnih mikroorganizama. Na bazi pomenutih tipova fermentacija, postoje i mikrobiološki inokulanti različitog sastava.

Savremeni komercijalni aditivi u vidu mikrobioloških inokulanata predstavljaju preparate mlečnih bakterija, same ili u kombinaciji sa celulitičkim enzimima. U procesu fermentacije, visoki nivo mlečne kiseline je vrlo poželjan, jer omogućava kiselu sredinu koja se dejstvom ovih kiserlina vrlo brzo uspostavlja, ali pokazuje i znatne nedostatke pošto je slabog antifungalnog karatera, odnosno nema sposobnost sprečavanja pojave gljivica, kao i  kvasaca i plesni u siliranoj masi.

Za razliku od mlečne, sirćetna i propionska kiselina koje se stvatraju u heterofermentativnom tipu, svojim prisustvom onemogoućavaju procese formiranja štetnih aerobnih mikroorganizama. Kod odabira vrste mikrobioloških inokulanata pri siliranju treba posebnu pažnju posvetiti cilju kome određeni inokulant treba da doprinese. Imajući u vidu prethodno istaknuto, preporučljivo je izabrati inokulant koji  ima kombinaciju oba tipa bakterija mlečne kiseline.

Enzimi su supstance proteinske prirode. Obavljaju hidrolizu strukturnih ugljenih hidrata i na taj način obezbeđuju dodatne količine šećera za potrebe mlečno-kiselinskog vrenja biljaka koje se zbog nedostatka lako rastvorljivih ugljenih hidrata teško siliraju. U ovu grupu ubrajaju se celulaza, hemicelulaza, pentozanaza, amilaza i dr. Prednost ovih inokulanata je, dakle, u tome što doprinose stvaranju većih količina šećera koji lako i brzo fermentišu u mlečnu kiselinu i skraćuju proces fermentacije.

(Izvor: Agroinfotel)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Enzimi, bakterije, silaža

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!