Aktuelno

Premiksi optimalnog sastava za vaše krave

Kao što je poznato, period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave.

Pravilna nega i ishrana krava i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Neophodan deo boksa za prašenje: uklještenje

Boksovi za prašenje u ponudi firme ISV Feed&Consulting obuhvataju: rešetkasti pod, grejnu ploču, infracrvenu lampu, kutak za prasad, hranilicu i pojilicu za prasad i krmaču, zatim uzdužno i poprečno uklještenje koje se može podešavati u zavisnosti od veličine krmače, sa delom koji sprečava krmaču da brzo i naglo legne i zgnječi prasad.

Sprečavanje štetnih efekata zagađenosti mikotoksinima

U značajnoj meri je proširena paleta proizvoda firme ISV Feed&Consulting. U ponudi se, između ostalog, nalazi i proizvod snažnog dejstva Toksin eliminator - Escent S. A sada par reči o njegovim karakteristikama.

Escent S je kompleks materija za prevenciju štetnih dejstava zagađenosti mikotoksinima.

Preporučena primena:

Procena snage i izdržljivosti krava

Uspešna proizvodnja mleka u jednom zapatu muznih krava umnogome zavisi od efikasnog korišćenja energije iz konzumirane hrane.

Poznato je da se mnogi problemi u ciklusu proizvodnje mleka, kao i u reprodukciji muznih krava, javljaju upravo zbog neodgovarajućeg snabdevanja energijom.

Kako svinje podnose visoke temperature?

Svinje oslobađaju suvišnu toplotu gotovo isključivo putem disanja; one nemaju znojne žlezde. Druge načine oslobađanja toplote otežava debelo masno tkivo.

Moramo obratiti pažnju na temperaturu, vlagu, strujanje vazduha, toplotna zračenja, svetlost (intenzitet, trajanje i ritam), elektricitet (grmljavina), sastav vazduha, buku i tzv. socijalne faktore.

Uticaj stočnog kvasca na odbrambeni mehanizam životinja

Razni nepovoljni uticaji koji su često prisutni na farmama, kao što su uslovi držanja stoke i ishrane, socijalni i metabolički stresovi (rano odbiće, intenzivni uslovi odgoja, transport, visoka proizvodnja, graviditet i sl.) ugrožavaju prirodne odbrambene mehanizme životinja i pospešuju razvoj metaboličkih i infektivnih poremećaja.

Ove anomalije mogu da se preduprede ako se u obroke uključi organski vezan hrom. Dodatak hroma (kao esencijalnog mikroelementa) u obroke teladi koja su pod stresom, značajno poboljšava njihov prirast i smanjuje opasnost pojave respiratornih bolesti, a samim tim i potrebu tretmana antibioticima.

Aminokiseline u ishrani životinja

Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Fiziološka uloga esencijalnih aminokiselina:

Dinamičan razvoj svinjarstva na svetskom nivou

Produktivnost svinja u svetu dostigla je nivo za koji se do skoro smatralo da je biološki limitiran.

S obzirom da u proizvodnji svinja najveći deo ukupnih izdataka otpada na troškove ishrane, neke zemlje imaju znatno profitabilniju proizvodnju, kao što su SAD i Kanada, gde je cena hraniva za svinje znatno niža.

Agresivnost krmača posle prašenja

Kod jednog dela prvopraskinja, a ređe kod višepraskinja posle prašenja, ali i nekoliko dana nakon toga dolazi do ispoljavanja agresivnog ponašanja i zloćudnosti.

Agresija može biti usmerena na prasad, ali isto tako i na ljude koji se nalaze u objektu gde su krmače.

 

Značaj soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Soje gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Soje gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.

Međutim, uvoz soje postao je prilično skup. Istovremeno, sve su glasnije organizacije za zaštitu životne sredine, koje iskazuju svoju zabrinutost zbog proređivanja šuma i gubitka biodiverziteta, što ima negativan uticaj na male farmere u zemljama Južne Amerike.   

U poslednje vreme objavljeno je više studija i inicijativa koje se bave daljim razvojem evropske proizvodnje izvora proteina, uključujući i soju. U Holandiji se posebno radi na pronalaženju visokoprinosnih sorti za Evropu. Cilj je da se poveća rod po hektaru, jer je to i dalje glavna razlika u odnosu na prinose ove kulture u Južnoj Americi. Ako se pronađe način za ostvarivanje najmanje 4 tone po hektaru, potrebe za uvozom biće dvostruko manje.

Evropsko tržište soje još uvek je malo, ali je podsticano od Evropske unije. Ukoliko dođe do unapređenja proizvodnje soje, osim očuvanja kišnih šuma Južne Amerike, i prihodi evropskih proizvođača ove kulture proteina biće značajno povećani.

 

Home Aktuelno Značaj soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!