Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Simptomi, preventiva i lečenje nekrotičnog enteritisa

Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov βtoksin.

U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.

Uzročnik enterotoksemije (nekrotičnog enteritisa) prasadi je Cl.perfigens i njegov βtoksin. U krvi prasadi nalazi se smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor, pa se povećava količina kiseline u želucu, što može dovesti do aktivacije uzročnika.

Oboleva prasad u prvim satima života pa do sedam dana starosti. Bolest se javlja u perakutnom toku i može da ugine celo leglo. Kod prasadi se javlja proliv koji je žute boje i vodenast, sličan kao kod infekcije sa E.coli, a kasnije je tamno smeđe boje sa prisustvom krvi. Prasad ne napreduje u rastu i ugine.

Uzročnik uništava kapilare u crevima i dovodi do krvarenja. Na patoanatomskom nalazu u akutnom toku se zapažaju kataralne promene, a u subakutnom toku nekrotične promene zmijolikog oblika (hemoragični ili nekrotični enteritis tankog creva).

Terapija je često nezadovoljavajuća jer antibiotici unište uzročnika, ali toksin i dalje ostaje u crevima. Kod hroničnog toka antibiotici ne deluju.

U cilju preventive krmače se mogu vakcinisati šest nedelja i tri nedelje pre partusa. Takođe se krmačama mogu davati antibiotici u hrani radi smanjenja broja uzročnika. Antibiotici se mogu davati i prasadi peroralno pre sisanja kolostruma.
Dijagnoza bolesti se postavlja detekcijom toksina.

(Izvor: Veterina.info)

Za više detalja obratite se stručnjacima ISV-a. (Kontakti na sajtu: www.isv.rs) 

Home Aktuelno Simptomi, preventiva i lečenje nekrotičnog enteritisa

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!