Aktuelno

Simptomi i lečenje "čađavosti"

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi".

Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

Vitamini u ishrani preživara

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Oprema za novo doba u svinjarstvu

Osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja bez dileme su kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.

Pored vrhunskih premiksa iz bogatog asortimana firme ISV Feed&Consulting, u ponudi se nalazi i prvoklasna oprema za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača.

Teške posledice nedostatka mineralnih materija kod domaćih životinja

Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja.

Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni u mineralnim materijama, a najčešće kalcijumu.

Pored toga, kosti svinja podnose znatno veće opterećenje u odnosu na njihovu veličinu od bilo kojih drugih domaćih životinja.

Jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

Opasni virusi koji ugrožavaju zdravlje svinja

Evolucija mikroorganizama je jedan od osnovnih razloga pojave novih oboljenja svinja.

Po pravilu, rezervoari ovakvih uzročnika su divlje rase svinja, a oboljenje se kod domaćih rasa javlja kada dođe do međusobnog kontakta.

Jedan od ključnih činilaca za uspešan metabolizam svinja

Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje.

U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.

Uloga soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje.

Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Preventiva upale vimena

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

 

Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće veoma izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume. Na nekim gazdinstvima posmatra se kretanje TM, odnosno prirasta i tako formira kriterijum za odlučivanje. Međutim, određena TM (110, 120 do 130 kg) ili dobar prirast teladi u razdoblju tekuće ishrane nije pouzdan pokazatelj za odlučivanje.

Kod obimne ishrane tečnom hranom telad, doduše, naizgled dobro napreduju, ali ona se ipak ne razvijaju na pravi način, tele nije naviknuto na konzumiranje i iskorišćavanje kabaste i koncentrovane hrane. Zbog toga će u vreme odlučivanja zaostati u rastu.

Za utvrđivanje termina odlučivanja najviše se koristi uzrast, odnosno starost teleta. Međutim, pri dugom i obimnom dojenju telad često nisu osposobljena niti naviknuta na isključivu ishranu biljnom hranom i u nedeljama kritičnog razdoblja nakon odlučivanja znatno zaostaju u rastu.

Inače, vremenski posmatrano, razlikuje se tzv. rano odlučivanje sa 3-6 nedelja, srednje rano (klasično) sa 8-10 nedelja, te kasno odlučivanje teladi sa 12 i više nedelja.

Do utvrđenog vremena za odlučivanje telad treba da se osposobe za konzumiranje i iskorišćavanje dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane, čija hranljiva vrednost treba da im omogući dalje napredovanje bez zastoja u rastu, kao i da se konzumiranje odmah po odlučivanju znatno poveća.

Odlučivanje teladi na temelju količine konzumirane suve hrane lakše se sprovodi kod individualne nego kod grupne ishrane teladi. U slučaju grupne ishrane, na temelju prosečnog konzumiranja, prvo treba odlučiti dobro razvijenu telad, a slabiju duže hraniti tečnom hranom i pažljivo pripremati za odlučivanje u sledećem razdoblju.

Najpouzdaniji kriterijum za uspešno odlučivanje je obim konzumirane suve hrane. On se proverava merenjem količine konzumiranog koncentrata neposredno pred odlučivanje. Pojedina ispitivanja su pokazala da se u dobrim ambijentalnim uslovima rano odlučivanje može uspešno realizovati kada tele konzumira najmanje 350 g/dan koncentrata. Sigurniji uspeh u odlučivanju se postiže ako se sprovodi po dostizanju konzumiranja od 400-500 g/dan koncentrata.

Kod teladi koja se hrane i senom, konzumiranje koncentrata može da se poveća kratkotrajnim izostavljanjem sena iz obroka. Ako se želi visoki dnevni prirast, telad se odlučuju tek kada dostignu nivo konzumiranih koncentrata od 700-800 g/dan.

(Izvor: Agroinfotel)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!