Aktuelno

Simptomi tuberkuloze goveda

Tuberkulozu goveda izaziva bakterija mycobacterium bovis, a ređe mycobacterium tuberculosis. Oboljenje je uglavnom hroničnog karaktera. Najčešće se lokalizuje u limfnom tkivu, plućima i mlečnoj žlezdi krava, a ređe u jetri, bubrezima i drugim organima.

Inficirane životinje u početku ne pokazuju kliničke simptome. One na razne načine izlučuju uzročnike tuberkuloze.

Kukuruzom se najviše trguje na berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.300 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 32.192.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 29,54%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 4,61%.

Kako da izbegnemo greške u odgoju priplodnih nazimica?

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

Ekonomičan i efikasan metod pripremanja kvalitetne stočne hrane

Gnječenje žitarica predstavlja ozbiljan pomak u pripremanju visokokvalitetne stočne hrane.

Primena ove tehnologije daje zapažene rezultate. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Podnošenje zahteva za sredstva iz IPARD fondova

Raspisan je javni poziv za kupovinu novih traktora putem sredstava iz IPARD fondova. Rok za podnošenje zahteva je 26. februar.

Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto investicije, u zavisnosti da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Enzimi, bakterije, silaža

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Sve prednosti pravilne ishrane svinja

Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.

Značaj soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Soje gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.

Čađavost prasadi: simptomi i lečenje

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi". Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

 

Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće veoma izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume. Na nekim gazdinstvima posmatra se kretanje TM, odnosno prirasta i tako formira kriterijum za odlučivanje. Međutim, određena TM (110, 120 do 130 kg) ili dobar prirast teladi u razdoblju tekuće ishrane nije pouzdan pokazatelj za odlučivanje.

Kod obimne ishrane tečnom hranom telad, doduše, naizgled dobro napreduju, ali ona se ipak ne razvijaju na pravi način, tele nije naviknuto na konzumiranje i iskorišćavanje kabaste i koncentrovane hrane. Zbog toga će u vreme odlučivanja zaostati u rastu.

Za utvrđivanje termina odlučivanja najviše se koristi uzrast, odnosno starost teleta. Međutim, pri dugom i obimnom dojenju telad često nisu osposobljena niti naviknuta na isključivu ishranu biljnom hranom i u nedeljama kritičnog razdoblja nakon odlučivanja znatno zaostaju u rastu.

Inače, vremenski posmatrano, razlikuje se tzv. rano odlučivanje sa 3-6 nedelja, srednje rano (klasično) sa 8-10 nedelja, te kasno odlučivanje teladi sa 12 i više nedelja.

Do utvrđenog vremena za odlučivanje telad treba da se osposobe za konzumiranje i iskorišćavanje dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane, čija hranljiva vrednost treba da im omogući dalje napredovanje bez zastoja u rastu, kao i da se konzumiranje odmah po odlučivanju znatno poveća.

Odlučivanje teladi na temelju količine konzumirane suve hrane lakše se sprovodi kod individualne nego kod grupne ishrane teladi. U slučaju grupne ishrane, na temelju prosečnog konzumiranja, prvo treba odlučiti dobro razvijenu telad, a slabiju duže hraniti tečnom hranom i pažljivo pripremati za odlučivanje u sledećem razdoblju.

Najpouzdaniji kriterijum za uspešno odlučivanje je obim konzumirane suve hrane. On se proverava merenjem količine konzumiranog koncentrata neposredno pred odlučivanje. Pojedina ispitivanja su pokazala da se u dobrim ambijentalnim uslovima rano odlučivanje može uspešno realizovati kada tele konzumira najmanje 350 g/dan koncentrata. Sigurniji uspeh u odlučivanju se postiže ako se sprovodi po dostizanju konzumiranja od 400-500 g/dan koncentrata.

Kod teladi koja se hrane i senom, konzumiranje koncentrata može da se poveća kratkotrajnim izostavljanjem sena iz obroka. Ako se želi visoki dnevni prirast, telad se odlučuju tek kada dostignu nivo konzumiranih koncentrata od 700-800 g/dan.

(Izvor: Agroinfotel)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!