Aktuelno

Odgovarajuća ishrana odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Proizvod za veću efikasnost imunološkog sistema kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja.

Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Zdrava voda uslov dobrih rezultata u stočarstvu

Voda, vazduh i hrana su tri osnovna činioca za održavanje života, produktivnosti i dobrog zdravstvenog stanja muznih krava.

Potrebna količina vode u toku dana zavisi od načina ishrane, stanja uhranjenosti, starosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika.

Bolest plavog jezika

Plavi jezik je infektivna, virusna bolest od koje mogu da obole ovce, goveda i koze. Prenose je insekti i ne spada u zoonoze, dakle, ne prenosi se na čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. U prenošenju infekcije glavnu ulogu imaju komarci.

Efekti tečne ishrane

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

"Uzgojna bolest" i njena preventiva

Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli. Oboljenje se javlja na farmama, a još više na seoskim gazdinstvima, nanoseći velike ekonomske štete. Retko se javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.

Izuzetna rasa sa vrhunskim tovnim karakteristikama

Durok je starija rasa američke domaće svinje, koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

Rasa durok je nastala 1860. godine od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Nju Jorka, Nju Džerzija i Masačusetsa.

Adekvatni objekti za držanje krava

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

Fitobiotik sa uticajem na bolji prirast svinja i manji utrošak hrane

ISV Diarr DLC je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.

Ovaj proizvod je posebno efikasan u neutralisanju bakterije Brachyspyra hyodysenteriae koja izaziva dizenteriju kod svinja, bakterije Lawsonia intracellularis koja je uzročnik ileitisa, te Gram+ bakterija.

 

Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće veoma izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume. Na nekim gazdinstvima posmatra se kretanje TM, odnosno prirasta i tako formira kriterijum za odlučivanje. Međutim, određena TM (110, 120 do 130 kg) ili dobar prirast teladi u razdoblju tekuće ishrane nije pouzdan pokazatelj za odlučivanje.

Kod obimne ishrane tečnom hranom telad, doduše, naizgled dobro napreduju, ali ona se ipak ne razvijaju na pravi način, tele nije naviknuto na konzumiranje i iskorišćavanje kabaste i koncentrovane hrane. Zbog toga će u vreme odlučivanja zaostati u rastu.

Za utvrđivanje termina odlučivanja najviše se koristi uzrast, odnosno starost teleta. Međutim, pri dugom i obimnom dojenju telad često nisu osposobljena niti naviknuta na isključivu ishranu biljnom hranom i u nedeljama kritičnog razdoblja nakon odlučivanja znatno zaostaju u rastu.

Inače, vremenski posmatrano, razlikuje se tzv. rano odlučivanje sa 3-6 nedelja, srednje rano (klasično) sa 8-10 nedelja, te kasno odlučivanje teladi sa 12 i više nedelja.

Do utvrđenog vremena za odlučivanje telad treba da se osposobe za konzumiranje i iskorišćavanje dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane, čija hranljiva vrednost treba da im omogući dalje napredovanje bez zastoja u rastu, kao i da se konzumiranje odmah po odlučivanju znatno poveća.

Odlučivanje teladi na temelju količine konzumirane suve hrane lakše se sprovodi kod individualne nego kod grupne ishrane teladi. U slučaju grupne ishrane, na temelju prosečnog konzumiranja, prvo treba odlučiti dobro razvijenu telad, a slabiju duže hraniti tečnom hranom i pažljivo pripremati za odlučivanje u sledećem razdoblju.

Najpouzdaniji kriterijum za uspešno odlučivanje je obim konzumirane suve hrane. On se proverava merenjem količine konzumiranog koncentrata neposredno pred odlučivanje. Pojedina ispitivanja su pokazala da se u dobrim ambijentalnim uslovima rano odlučivanje može uspešno realizovati kada tele konzumira najmanje 350 g/dan koncentrata. Sigurniji uspeh u odlučivanju se postiže ako se sprovodi po dostizanju konzumiranja od 400-500 g/dan koncentrata.

Kod teladi koja se hrane i senom, konzumiranje koncentrata može da se poveća kratkotrajnim izostavljanjem sena iz obroka. Ako se želi visoki dnevni prirast, telad se odlučuju tek kada dostignu nivo konzumiranih koncentrata od 700-800 g/dan.

(Izvor: Agroinfotel)

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!