Aktuelno

Simptomi i lečenje "čađavosti"

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi".

Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

Vitamini u ishrani preživara

Poznavanje osnovnih principa ishrane mlečnih grla je neophodno za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji, kao i održavanje životinja u dobroj kondiciji.

Nekada se smatralo da organizam goveda za svoje potrebe iz hrane treba pre svega da dobije: ugljene hidrate, masti, belančevine i mineralne materije.

Oprema za novo doba u svinjarstvu

Osnovni preduslovi uspešnog odgoja svinja bez dileme su kvalitetna stočna hrana i savremena oprema.

Pored vrhunskih premiksa iz bogatog asortimana firme ISV Feed&Consulting, u ponudi se nalazi i prvoklasna oprema za svinjarstvo čuvenih svetskih proizvođača.

Teške posledice nedostatka mineralnih materija kod domaćih životinja

Od svih domaćih životinja najveća je verovatnoća za pojavu deficita mineralnih materija kod svinja.

Naime, svinje se uglavnom hrane zrnom žitarica i sporednim proizvodima njihove prerade, koji su relativno siromašni u mineralnim materijama, a najčešće kalcijumu.

Pored toga, kosti svinja podnose znatno veće opterećenje u odnosu na njihovu veličinu od bilo kojih drugih domaćih životinja.

Jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

Opasni virusi koji ugrožavaju zdravlje svinja

Evolucija mikroorganizama je jedan od osnovnih razloga pojave novih oboljenja svinja.

Po pravilu, rezervoari ovakvih uzročnika su divlje rase svinja, a oboljenje se kod domaćih rasa javlja kada dođe do međusobnog kontakta.

Jedan od ključnih činilaca za uspešan metabolizam svinja

Mineralne materije učestvuju u gotovo svim metaboličkim procesima i imaju značajnu ulogu u fukcionisanju organizma svinje.

U savremenim objektima, u kojima se svinje drže, sve veća pažnja posvećuje se i kvalitetnoj ishrani koja podrazumeva adekvatan sadržaj vitamina i mikroelemenata.

Uloga soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje.

Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Preventiva upale vimena

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Mikroorganizmi najčešće dospevaju u vime i mleko preko vode koja se koristi za pranje sisa pre muže. Voda je idealna podloga za rast i razvoj mikroorganizama.

 

Od optimalne nege krava do zdrave teladi

Prilikom telenja neophodno je posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka. To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove.

Prilikom telenja neophodno je posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka. To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove.

Telenje je najosetljiviji period u njihovom životu pri čemu su izložene kako fizičkom tako i psihičkom stresu. Dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada luče mleko. Od početka laktacije se povećava količina mleka.

Maksimalna proizvodnja je od 30-50 dana po telenju. U tom periodu je neophodno davati dobro izbalansirane obroke, sa visokim sadržajem energije kao što je koncentrat i kvalitetna kabasta hraniva, radi poboljšanja kondicije.

Treba sprečiti utovljenost da ne bi došlo do poteškoća pri telenju. Period zasušenja traje oko 60 dana pri čemu se grla izlučuju iz stada. Kabasta hraniva sa niskim sadržajem energije, pleva i seno kultivisanih trava je dozvoljena u neograničenim količinama. U ovom periodu je neophodna obogaćenost obroka vitaminima i mineralima.

Pre telenja krave se smeštaju u boksove za telenje, ali ne neposredno. Potreban je period adaptacije u novom okruženju. Boks za telenje treba da je očišćen, dezinfikovan i provetren pre svakog telenja. Ukoliko je taj prostor na otvorenom neophodno je da bude zaklonjen od kiše, vetra i sunca. Oprema pri telenju, konopci i sredstva za podmazivanje moraju biti higijenski ispravni. Poželjno je nadgledati telenje i pružiti neophodnu negu nakon njega. Ako se sumnja na teškoće neophodno je pozvati veterinara. Otežano telenje je najčešće ukoliko je tele previše veliko i kada ima nepravilan položaj.

Telenje može da se podeli u tri faze.

Prva faza je faza pripreme i traje od 1-12 časova. Prvi znaci su uznemirenost i smanjenje apetita. Primećuje se curenje kolostruma i često ustajanje i leganje. Mišići materice počinju da kontrahuju pri čemu postaju učestalije i jače.

Druga faza ne traje dugo. Kontrakcije su veoma uočljive učestalije i jače. Vodenjak puca i izlaze noge teleta. Ova faza završava rađanjem. Normalno telenje traje od 1-4 sata.

Treća faza je vađenje placente. Kontrakcije se nastavljaju i pomažu odvajanje placente od zida materice. Posteljica treba biti odstranjena 10-12 sati posle telenja. Posle telenja kravi treba dati topao napoj, teletu kolostrum.

(Izvor: Agroinfotel)   

Za više informacija obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na našem sajtu (www.isv.rs).

Home Aktuelno Od optimalne nege krava do zdrave teladi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!