Aktuelno

Odgovarajuća ishrana odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Proizvod za veću efikasnost imunološkog sistema kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja.

Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Zdrava voda uslov dobrih rezultata u stočarstvu

Voda, vazduh i hrana su tri osnovna činioca za održavanje života, produktivnosti i dobrog zdravstvenog stanja muznih krava.

Potrebna količina vode u toku dana zavisi od načina ishrane, stanja uhranjenosti, starosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika.

Bolest plavog jezika

Plavi jezik je infektivna, virusna bolest od koje mogu da obole ovce, goveda i koze. Prenose je insekti i ne spada u zoonoze, dakle, ne prenosi se na čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. U prenošenju infekcije glavnu ulogu imaju komarci.

Efekti tečne ishrane

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

"Uzgojna bolest" i njena preventiva

Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli. Oboljenje se javlja na farmama, a još više na seoskim gazdinstvima, nanoseći velike ekonomske štete. Retko se javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.

Izuzetna rasa sa vrhunskim tovnim karakteristikama

Durok je starija rasa američke domaće svinje, koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

Rasa durok je nastala 1860. godine od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Nju Jorka, Nju Džerzija i Masačusetsa.

Adekvatni objekti za držanje krava

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

Fitobiotik sa uticajem na bolji prirast svinja i manji utrošak hrane

ISV Diarr DLC je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.

Ovaj proizvod je posebno efikasan u neutralisanju bakterije Brachyspyra hyodysenteriae koja izaziva dizenteriju kod svinja, bakterije Lawsonia intracellularis koja je uzročnik ileitisa, te Gram+ bakterija.

 

Od optimalne nege krava do zdrave teladi

Prilikom telenja neophodno je posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka. To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove.

Prilikom telenja neophodno je posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka. To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove.

Telenje je najosetljiviji period u njihovom životu pri čemu su izložene kako fizičkom tako i psihičkom stresu. Dolazi do fizioloških promena u vimenu, prelaz od zasušenja u stanje kada luče mleko. Od početka laktacije se povećava količina mleka.

Maksimalna proizvodnja je od 30-50 dana po telenju. U tom periodu je neophodno davati dobro izbalansirane obroke, sa visokim sadržajem energije kao što je koncentrat i kvalitetna kabasta hraniva, radi poboljšanja kondicije.

Treba sprečiti utovljenost da ne bi došlo do poteškoća pri telenju. Period zasušenja traje oko 60 dana pri čemu se grla izlučuju iz stada. Kabasta hraniva sa niskim sadržajem energije, pleva i seno kultivisanih trava je dozvoljena u neograničenim količinama. U ovom periodu je neophodna obogaćenost obroka vitaminima i mineralima.

Pre telenja krave se smeštaju u boksove za telenje, ali ne neposredno. Potreban je period adaptacije u novom okruženju. Boks za telenje treba da je očišćen, dezinfikovan i provetren pre svakog telenja. Ukoliko je taj prostor na otvorenom neophodno je da bude zaklonjen od kiše, vetra i sunca. Oprema pri telenju, konopci i sredstva za podmazivanje moraju biti higijenski ispravni. Poželjno je nadgledati telenje i pružiti neophodnu negu nakon njega. Ako se sumnja na teškoće neophodno je pozvati veterinara. Otežano telenje je najčešće ukoliko je tele previše veliko i kada ima nepravilan položaj.

Telenje može da se podeli u tri faze.

Prva faza je faza pripreme i traje od 1-12 časova. Prvi znaci su uznemirenost i smanjenje apetita. Primećuje se curenje kolostruma i često ustajanje i leganje. Mišići materice počinju da kontrahuju pri čemu postaju učestalije i jače.

Druga faza ne traje dugo. Kontrakcije su veoma uočljive učestalije i jače. Vodenjak puca i izlaze noge teleta. Ova faza završava rađanjem. Normalno telenje traje od 1-4 sata.

Treća faza je vađenje placente. Kontrakcije se nastavljaju i pomažu odvajanje placente od zida materice. Posteljica treba biti odstranjena 10-12 sati posle telenja. Posle telenja kravi treba dati topao napoj, teletu kolostrum.

(Izvor: Agroinfotel)   

Za više informacija obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na našem sajtu (www.isv.rs).

Home Aktuelno Od optimalne nege krava do zdrave teladi

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!