Aktuelno

Simptomi tuberkuloze goveda

Tuberkulozu goveda izaziva bakterija mycobacterium bovis, a ređe mycobacterium tuberculosis. Oboljenje je uglavnom hroničnog karaktera. Najčešće se lokalizuje u limfnom tkivu, plućima i mlečnoj žlezdi krava, a ređe u jetri, bubrezima i drugim organima.

Inficirane životinje u početku ne pokazuju kliničke simptome. One na razne načine izlučuju uzročnike tuberkuloze.

Kukuruzom se najviše trguje na berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.300 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 32.192.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 29,54%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 4,61%.

Kako da izbegnemo greške u odgoju priplodnih nazimica?

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

Ekonomičan i efikasan metod pripremanja kvalitetne stočne hrane

Gnječenje žitarica predstavlja ozbiljan pomak u pripremanju visokokvalitetne stočne hrane.

Primena ove tehnologije daje zapažene rezultate. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Podnošenje zahteva za sredstva iz IPARD fondova

Raspisan je javni poziv za kupovinu novih traktora putem sredstava iz IPARD fondova. Rok za podnošenje zahteva je 26. februar.

Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto investicije, u zavisnosti da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Enzimi, bakterije, silaža

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Sve prednosti pravilne ishrane svinja

Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.

Značaj soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Soje gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.

Čađavost prasadi: simptomi i lečenje

Eksudativni epidermitis svinja je kožna zarazna bolest koju izaziva bakterija Staphilococcus hyicus, poznata još pod nazivom "čađavost prasadi". Manifestuje se kroz tzv. generalizovani epidermitis, dehidraciju i anoreksiju, a javlja se najčešće kod prasadi na sisi (do 6 nedelja starosti starosti).

 

Stati na put opasnoj bakteriji

Bolesti digestivnog trakta uzrokovane bakterijiom E. coli najčešće se javljaju i održavaju u većim aglomeracijama i u farmskim uslovima gde mogu da poprime velike razmere i nanesu velike ekonomske štete. Danas se smatra da je većina proliva kod prasadi uslovljeno različitim serotipovima E.coli. Koli infekcije se sporadično javljaju i u individualnim gazdinstvima.

Bolesti digestivnog trakta uzrokovane bakterijiom E. coli najčešće se javljaju i održavaju u većim aglomeracijama i u farmskim uslovima gde mogu da poprime velike razmere i nanesu velike ekonomske štete. Danas se smatra da je većina proliva kod prasadi uslovljeno različitim serotipovima E.coli. Koli infekcije se sporadično javljaju i u individualnim gazdinstvima.

Infekcije E. coli najčešće se javljaju kod mladih kategorija svinja i to kod:
- novorođene prasadi na sisi u prvih sedam dana života,
- prasadi na sisi iznad deset dana starosti,
- zalučene prasadi, neposredno nakon odbijanja od sise kada počnu da uzimaju koncetrovana hraniva.

Patogeni sojevi E. coli proizvode endotoksine, neurotoksine i hemolizine kojima štetno deluju na organizam. Endotoksini nakon ulaska u krvotok izazivaju endotoksemiju usled čega se javljaju znaci šoka ili alergije, a suprasne krmače mogu da pobace. Mogu nastati i brojne druge komplikacije.

Prasad prilikom rođenja ima sterilan digestivni trakt, a E. coli dospeva u digestivni trakt iz spoljašnje sredine odnosno iz prasilišta i preko krmače, tako da već u prvim danima života prasadi ona postaje redovan stanovnik creva. Slaba kiselost želudačnog sadržaja kod prasadi pogoduje naseljavanju uzročnika. Nehigijenski uslovi držanja i slabiji imunitet utiču na pojavu E. coli infekcija kod prasadi.

Prasad koja potiču od prvopraskinja češće oboljevaju nego prasad od višepraskinja. Takođe, najnaprednija prasad najčešće oboljeva. Imunitet na E. coli infekcije zavisi od količine imunoglobulina u mleku krmače, a količina imunoglobulina u mleku zavisi od toga koliko je krmača dolazilo u kontakt sa antigenom tj. E. coli.

Simptomi bolesti kod prasadi uglavnom se javljaju naglo. Prasad mogu da obole već 12 do 24 časa nakon prašenja i bolest može da zahvati veliki broj prasadi, naročito ako potiču od prvopraskinja ili drugopraskinja. Obolela prasad slabo sisaju, abdomen im je uvećan usled prisustva gasova. Prasad brzo dehidrira što se manifestuje naglim mršavljenjem, usukanim stomakom, pogrbljenim leđima i nakostrešenom sivom dlakom.

Uginuća mogu da se jave veoma brzo, 24 časa od početka bolesti, ali u većini slučajeva prasad boluje nekoliko dana. Kod prasadi na sisi starosti 14 dana, kada počnu da se prihranjuju čvrstom hranom, proliv se javlja u blažoj formi u odnosu na prasad u prvim danima života. Odlučena i starija prasad imaju povoljniju prognozu bolesti. Posebno opasna infekcija može nastati desetak dana nakon odlučivanja jer često bude u pitanju infekcija sa hemolitičkim sojevima E. coli.

Sa antibiotskom terapijom treba započeti što pre, čim se pojave simptomi bolesti. Ako se proliv javi u prvim danima života prasadi potrebno je tretirati i krmaču. Ukoliko se proliv javi kod nekoliko prasadi treba tretirati celo leglo.

Od antibiotika u lečenju koli infekcija daju se streptomicin, neomicin, gentamicin, kolistin, enrofloksacin, cefalosporini, sulfopreparati. Antibiotici se daju peroralno i sistemski.

Pored antibiotika veoma je važna nadoknada tečnosti i elektrolita, naročito kod dehidriranih prasića. U te svrhe koriste se rastvori tečnosti sa elektrolitima (natrijum hlorid, jonolaktat) i dekstranski preparati u kombinaciji.

Vrhunski proizvodi iz ponude ISV-a mogu da doprinesu jačanju imuniteta i preventivi gotovo svih bolesti svinja. Osim toga, saveti naših stručnjaka takođe u značajnoj meri mogu da pomognu.

(Izvor: Veterina.info)

Home Aktuelno Stati na put opasnoj bakteriji

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!