Aktuelno

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

Glavni uzroci gubitka težine kod krmača

Pored različitih poremećaja zdavstvenog stanja na početku laktacije, kod nekih krmača doilja nastaje progresivno mršavljenje kao posledica dugotrajnog nedostatka apetita, ali bez drugih uočljivih simptoma bolesti.

 

Značaj kvalitetne ishrane teladi nakon odlučivanja

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Brojne prednosti simentalske rase goveda

Simentalsko goveče nastalo je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je goveče tzv. dvojnih sposobnosti: meso-mleko.

Ova rasa goveda postala je poznata i priznata u 19. veku , a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Simentalsko goveče nastalo je u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je goveče tzv. dvojnih sposobnosti: meso-mleko.

Ova rasa goveda postala je poznata i priznata u 19. veku , a najviše su je uvozile Francuska, Italija, Nemačka, Austrija i zemlje Balkana. Sve ove zemlje su htele da unaprede svoje govedarstvo.

Selekcijskim metodama, na naučnim principima kvantitativne genetike i na bazi osemenjavanja, radilo se na efikasnom poboljšanju genetske osnove za visoku mlečnost, za visoki procenat belančevina i masti u mleku.

Selekcija je bila usmerena na visoku konačnu živu meru, bez nagomilavanja suvišne masti.

U Srbiji je govedarstvo postala značajna grana u drugoj polovini 19. veka, kada je u zemlji oživljavala privreda po oslobađanju od Turaka, kada je počela da se razvija trgovina i da se povećavaju površine obradive površine.

Pri kraju 19. veka sve više se uvozi simentalska rasa goveda, a napuštaju se manje produktivne rase. Uzgojni ciljevi kod simentalske rase goveda su visoka mlečnost, ali i povoljne osobine za proizvodnju mesa. Odnos proizvodnje mleka i mesa je oko 60:40. Za krave se traži visina grebena 135-140 cm i živa mera od 700 kg i više.

Ova rasa ima odličnu osnovu za intenzivan i poluintezivan tov junadi. Zbog promena u ishrani stanovništva u pravcu ograničavanja kalorične vrednosti, to se odrazilo i na povećanu potražnju goveđeg mesa.

Home Aktuelno Brojne prednosti simentalske rase goveda

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!