Aktuelno

Odgovarajuća ishrana odbijene prasadi

Prilikom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati) i osušiti.

Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasadi treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana potrebno je zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.

Proizvod za veću efikasnost imunološkog sistema kod krava

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja.

Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Zdrava voda uslov dobrih rezultata u stočarstvu

Voda, vazduh i hrana su tri osnovna činioca za održavanje života, produktivnosti i dobrog zdravstvenog stanja muznih krava.

Potrebna količina vode u toku dana zavisi od načina ishrane, stanja uhranjenosti, starosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika.

Bolest plavog jezika

Plavi jezik je infektivna, virusna bolest od koje mogu da obole ovce, goveda i koze. Prenose je insekti i ne spada u zoonoze, dakle, ne prenosi se na čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. U prenošenju infekcije glavnu ulogu imaju komarci.

Efekti tečne ishrane

Tečna ishrana je jedan od najsavremenijih metoda ishrane u svinjarstvu, koji je u proteklom periodu doveden do savršenstva i našao svoju primenu u razvijenim evropskim i svetskim zemljama.

Prednosti ovog načina ishrane se pre svega ogledaju u velikom dnevnom prirastu, uz manju konverziju, što garantuje postizanje odličnih rezultata, a istovremeno i značajne uštede.

"Uzgojna bolest" i njena preventiva

Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli. Oboljenje se javlja na farmama, a još više na seoskim gazdinstvima, nanoseći velike ekonomske štete. Retko se javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.

Izuzetna rasa sa vrhunskim tovnim karakteristikama

Durok je starija rasa američke domaće svinje, koja čini osnovu za mnoge mešovite rase komercijalnih svinja.

Rasa durok je nastala 1860. godine od više sojeva crvenih svinja koje su živele na prostoru Nju Jorka, Nju Džerzija i Masačusetsa.

Adekvatni objekti za držanje krava

Prilikom izgradnje ili adaptacije objekata za držanje krava tzv. vezanim sistemom često se javlja nedoumica u pogledu dimenzija i oblika kanala za stajnjak.

Oblik i dimenzije kanala zavise od drugih tehnološko - tehničkih rešenja, pre svega od: načina izđubrivanja, izbora dužine ležišta i korišćenja prostirke.

Fitobiotik sa uticajem na bolji prirast svinja i manji utrošak hrane

ISV Diarr DLC je fitobiotik koji smanjuje i sprečava razmnožavanje bakterija uzročnika dijareje, i na taj način stabilizuje crevnu floru i utiče na prirast svinja i manji utrošak stočne hrane.

Ovaj proizvod je posebno efikasan u neutralisanju bakterije Brachyspyra hyodysenteriae koja izaziva dizenteriju kod svinja, bakterije Lawsonia intracellularis koja je uzročnik ileitisa, te Gram+ bakterija.

 

Proizvod za bolji energetski metabolizam krava i povećanu proizvodnju mleka

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama. Te promene rezultuju efikasniji energetski metabolizam i utiču na povećanu proizvodnju mleka.

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama. Te promene rezultuju efikasniji energetski metabolizam i utiču na povećanu proizvodnju mleka.

U periodu pre telenja pozitivni efekti Improferma kod krava su: smanjena koncentracija ketona u krvi, povećan nivo glukoze u krvnom serumu i smanjena učestalost pojave ketoze.

Kvasci mogu da utiču na povećanje korisne mikroflore buraga, troše kiseonik u buragu i na taj način podstiču stvaranje i održavanje anaerobne sredine u buragu. To naročito pogoduje rastu broja mikroorganizama koji razgrađuju celulozu. Njihova važna karakteristika je da razgrađuju proste šećere (monosaharide) i mlečnu kiselinu u tečnosti buraga. Na taj način može da se predupredi ili ublaži smanjenje pH vrednosti tečnosti buraga pa se samim tim, smanjuje rizik od acidoze buraga i opšte metaboličke acidoze.

Kvasci stimulišu i razmnožavanje bakterija mlečne kiseline, a usled njene razgradnje dolazi do povećanja pH vrednosti, što smanjuje opasnost nastanka acidoze buraga.

Manan-oligosaharidi su nesvarljivi ugljeni hidrati koji potiču iz ćelijskog zida kvasca. Razmnožavanje štetnih mikroorganizama sprečavaju tako što pomoću manana vezuju one bakterije koje bi došle u kontakt sa sluzokožom creva. Pošto digestivni enzimi bakterija nisu u stanju da razgrade manan-oligosaharide, prilepljujući se za njih, prolaze kroz sistem za varenje i izlučuju se iz organizma. Manan-oligosaharidi, osim sposobnosti vezivanja   bakterija, jačaju i efikasnost imunološkog sistema. Zahvaljujući ovim pozitivnim efektima, dolazi do poboljšanja fiziološke i funkcionalne aktivnosti digestivnog trakta, a samim tim, i do boljeg učinka životinja.

Biljni ekstrakt daje prijatan začinski ukus stočnoj hrani, što se odražava na apetit životinje i automatski utiče na bolju iskorišćenost hrane. Komponente ovih proizvoda kod životinja stmulišu proizvodnju pljuvačke, obezbeđujući  održavanje optimalne pH vrednosti tečnosti buraga, kao i povoljniju razgradnju strukturnih (NDF, ADF) i nestrukturnih ugljenih hidrata (skrob) u buragu.

Dobra snabdevenost selenom smanjuje učestalost zadržavanja posteljice i upale vimena. Najupadljiviji simptomi nedostatka selena kod krava muzara upravo su smanjenje reproduktivne sposobnosti, odnosno zadržavanje posteljice. Rešenje je u davanju organskog selena.

Biološka uloga vitamina E je višestruka. Kao biološki antioksidans važnu ulogu ima u održavanju normalih bioloških funkcija ćelijskih membrana. Čvrsta je veza između prisustva vitamina E i selena, kao i  funkcionisanja enzima glutationske peroksidaze, koji takođe ima antioksidativna svojstva. Mogu da nadoknađuju i nadomeste jedni druge u oksidativno-reprodukcionim procesima koji se odigravaju u ćelijama. U slučaju nedovoljne snabdevenosti istima, mogu da se nagomilaju reprodukcioni poremećaji, postane učestalije zadržavanje posteljice i raste indeks osemenjavanja. 

Preporuka:
- preventiva ketoze kod krava muzara, povećanje količine mleka i bolja iskorišćenost hrane.

- povećan rast telesne težine i bolja iskorišćenost hrane kod tovnih goveda, priplodne junadi i ovaca.

Primena:

- peroralna; umešati u stočnu hranu.

Doziranje:

Krave muzare: 3-4 nedelje pre očekivanog telenja 0,25 kg Improferma/krava/dan, radi privikavanja. Nakon telenja, u prvoj trećini laktacije, imajući u vidu konzumiranje hrane: 0,50 kg Improferma/krava/dan.

Tovna goveda: Od početka preživanja do telesne težine od 250 kg: 0,25 kg Improferma/životinja/dan; iznad telesne težine od 250 kg: 0,50 kg Improferma/životinja/dan. Preporučljivo je uvesti period privikavanja od 3-4 nedelje u kome je maksimalna doza 0,25 kg Improferma/životinja/dan.

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Proizvod za bolji energetski metabolizam krava i povećanu proizvodnju mleka

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!