Aktuelno

Ishrana teladi nakon odlučivanja od majke

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Simptomi tuberkuloze goveda

Tuberkulozu goveda izaziva bakterija mycobacterium bovis, a ređe mycobacterium tuberculosis. Oboljenje je uglavnom hroničnog karaktera. Najčešće se lokalizuje u limfnom tkivu, plućima i mlečnoj žlezdi krava, a ređe u jetri, bubrezima i drugim organima.

Inficirane životinje u početku ne pokazuju kliničke simptome. One na razne načine izlučuju uzročnike tuberkuloze.

Kukuruzom se najviše trguje na berzi

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je  1.300 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 32.192.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je manji za 29,54%, dok je vrednost prometovane robe bila niža za 4,61%.

Kako da izbegnemo greške u odgoju priplodnih nazimica?

Samo dobro pripremljena i pravilno odgojena nazimica može izdržati veliko opterećenje u toku prve i druge laktacije. Greške i propusti u odgoju priplodnih nazimica, tokom porasta pre pripusta, imaju za posledicu neravnomernu pojavu estrusa koji se ne može planirati, veliki broj isključenih nazimica, mali broj prasadi u prvom leglu, veliki gubitak telesnih rezervi tokom prve laktacije i mnogo isključenih prvopraskinja.

Ekonomičan i efikasan metod pripremanja kvalitetne stočne hrane

Gnječenje žitarica predstavlja ozbiljan pomak u pripremanju visokokvalitetne stočne hrane.

Primena ove tehnologije daje zapažene rezultate. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima (sušenje, skladištenje), kao i redukovanju troškova energije (gorivo, struja) povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica.

Podnošenje zahteva za sredstva iz IPARD fondova

Raspisan je javni poziv za kupovinu novih traktora putem sredstava iz IPARD fondova. Rok za podnošenje zahteva je 26. februar.

Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto investicije, u zavisnosti da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Enzimi, bakterije, silaža

Dodaci koji mogu biti različitih hemijskih, fizičkih i fizioloških karakteristika, po potrebi dodaju se pripremljenoj masi za siliranje, da bi poboljšali fermentaciju, očuvali i povećali kvalitet silaže, smanjili gubitak hranljivih materija i ujedno poboljšali ukus, miris i druga svojstva silaže.

Sve prednosti pravilne ishrane svinja

Suština pravilne ishrane svinja ogleda se u tome da se svinjama, prema težini, starosti i svrsi kojoj su namenjene, daju dovoljne količine hrane potrebne za pravilan rast, odnosno tovljenje.

Značaj soje u evropskoj proizvodnji stočne hrane

Mnogi stručnjaci smatraju da je količina soje iz Brazila dovoljna da zadovolji potrebe evropske industrije hrane za životinje. Međutim, postoji i mišljenje da bi bilo racionalno povećati proizvodnju i tako smanjiti zavisnost od uvoza iz Južne Amerike.

Soje gajena u Evropi danas predstavlja samo oko tri odsto onoga što se preradi u evropskoj industriji stočne hrane. To je razlog zašto Evropa svake godine uvozi više od 30 miliona tona soje iz Severne i Južne Amerike.

 

Proizvod za bolji energetski metabolizam krava i povećanu proizvodnju mleka

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama. Te promene rezultuju efikasniji energetski metabolizam i utiču na povećanu proizvodnju mleka.

Improferm je proizvod koji povećava efikasnost imunološkog sistema i sistema za varenje, te na taj način doprinosi boljem učinku životinja. Poboljšava fermentaciju i varenje u buragu i stvara povoljniju sredinu za mikroorganizme.

Pod dejstvom Improferma u buragu se menja odnos populacija mikroorganizama. Te promene rezultuju efikasniji energetski metabolizam i utiču na povećanu proizvodnju mleka.

U periodu pre telenja pozitivni efekti Improferma kod krava su: smanjena koncentracija ketona u krvi, povećan nivo glukoze u krvnom serumu i smanjena učestalost pojave ketoze.

Kvasci mogu da utiču na povećanje korisne mikroflore buraga, troše kiseonik u buragu i na taj način podstiču stvaranje i održavanje anaerobne sredine u buragu. To naročito pogoduje rastu broja mikroorganizama koji razgrađuju celulozu. Njihova važna karakteristika je da razgrađuju proste šećere (monosaharide) i mlečnu kiselinu u tečnosti buraga. Na taj način može da se predupredi ili ublaži smanjenje pH vrednosti tečnosti buraga pa se samim tim, smanjuje rizik od acidoze buraga i opšte metaboličke acidoze.

Kvasci stimulišu i razmnožavanje bakterija mlečne kiseline, a usled njene razgradnje dolazi do povećanja pH vrednosti, što smanjuje opasnost nastanka acidoze buraga.

Manan-oligosaharidi su nesvarljivi ugljeni hidrati koji potiču iz ćelijskog zida kvasca. Razmnožavanje štetnih mikroorganizama sprečavaju tako što pomoću manana vezuju one bakterije koje bi došle u kontakt sa sluzokožom creva. Pošto digestivni enzimi bakterija nisu u stanju da razgrade manan-oligosaharide, prilepljujući se za njih, prolaze kroz sistem za varenje i izlučuju se iz organizma. Manan-oligosaharidi, osim sposobnosti vezivanja   bakterija, jačaju i efikasnost imunološkog sistema. Zahvaljujući ovim pozitivnim efektima, dolazi do poboljšanja fiziološke i funkcionalne aktivnosti digestivnog trakta, a samim tim, i do boljeg učinka životinja.

Biljni ekstrakt daje prijatan začinski ukus stočnoj hrani, što se odražava na apetit životinje i automatski utiče na bolju iskorišćenost hrane. Komponente ovih proizvoda kod životinja stmulišu proizvodnju pljuvačke, obezbeđujući  održavanje optimalne pH vrednosti tečnosti buraga, kao i povoljniju razgradnju strukturnih (NDF, ADF) i nestrukturnih ugljenih hidrata (skrob) u buragu.

Dobra snabdevenost selenom smanjuje učestalost zadržavanja posteljice i upale vimena. Najupadljiviji simptomi nedostatka selena kod krava muzara upravo su smanjenje reproduktivne sposobnosti, odnosno zadržavanje posteljice. Rešenje je u davanju organskog selena.

Biološka uloga vitamina E je višestruka. Kao biološki antioksidans važnu ulogu ima u održavanju normalih bioloških funkcija ćelijskih membrana. Čvrsta je veza između prisustva vitamina E i selena, kao i  funkcionisanja enzima glutationske peroksidaze, koji takođe ima antioksidativna svojstva. Mogu da nadoknađuju i nadomeste jedni druge u oksidativno-reprodukcionim procesima koji se odigravaju u ćelijama. U slučaju nedovoljne snabdevenosti istima, mogu da se nagomilaju reprodukcioni poremećaji, postane učestalije zadržavanje posteljice i raste indeks osemenjavanja. 

Preporuka:
- preventiva ketoze kod krava muzara, povećanje količine mleka i bolja iskorišćenost hrane.

- povećan rast telesne težine i bolja iskorišćenost hrane kod tovnih goveda, priplodne junadi i ovaca.

Primena:

- peroralna; umešati u stočnu hranu.

Doziranje:

Krave muzare: 3-4 nedelje pre očekivanog telenja 0,25 kg Improferma/krava/dan, radi privikavanja. Nakon telenja, u prvoj trećini laktacije, imajući u vidu konzumiranje hrane: 0,50 kg Improferma/krava/dan.

Tovna goveda: Od početka preživanja do telesne težine od 250 kg: 0,25 kg Improferma/životinja/dan; iznad telesne težine od 250 kg: 0,50 kg Improferma/životinja/dan. Preporučljivo je uvesti period privikavanja od 3-4 nedelje u kome je maksimalna doza 0,25 kg Improferma/životinja/dan.

Posetite rubriku Ishrana goveda na sajtu www.isv.rs.

Home Aktuelno Proizvod za bolji energetski metabolizam krava i povećanu proizvodnju mleka

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!