Aktuelno

Zamašćenje jetre kod krava

Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja.

Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene poremećaje.

Poremećaji plodnosti kod goveda

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Pojava koju treba sprečiti: parvovirusna infekcija svinja

Bolest izaziva virus iz grupe parvovirusa, a karakterišu je pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi.

Uticaj ukusa na konzumaciju hrane

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Omiljena hrana prasadi

Nuklospray Jogurt i dalje spada među najpopularnije proizvode iz bogate ponude ISV-a.

Nije reč o običnom proizvodu, naime, radi se i novoj koncepciji prihranjivanja razvijenu ne samo za zaostale prasiće, već za svu prasad.

Premiksi idealnog sastava za vaše krave

Kao što je poznato, period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna nega i ishrana krava i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

Uzročnik crvenog vetra

Crveni vetar ili vrbanac (Erysipelas suum) je akutna zarazna bolest, najčešće mladih svinja starosti 5-12 meseci.

Gotovo da nema seoskog dvorišta gde barem jednom nije neka svinja obolela od ove bolesti. Bolest se manifestuje visokom temperaturom, crvenilom kože, a u hroničnom toku se javljaju artritis i nekroza kože.

Sprečavanje upale vimena krava muzara

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Infekcije respiratornog sistema svinja

Enzootska pneumonija svinja je hronično respiratorno oboljenje svinja koje karakteriše smanjeni prirast, kašalj, bronhitis, ali pri tome relativno nizak mortalitet.

Uzročnik bolesti je mikroorganizam Mycoplasma hyopneumoniae, koji je veoma prisutan u zapatima svinja. U plućima svinja se mogu izolovati i druge mikoplazme.

 

Pravila prelaska teladi na kabastu hranu

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume.

Krajem perioda prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu "tehnološku operaciju" telad se blagovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume. Na nekim gazdinstvima posmatra se kretanje TM, odnosno prirasta i tako formira kriterijum za odlučivanje. Međutim, određena TM ili dobar prirast teladi u periodu tečne ishrane nije pouzdan za odlučivanje. Kod obimne ishrane tečnom hranom telad dobro napreduju, ali predželuci se ne razvijaju i tele nije dobro naviknuto na konzumiranje i iskorišćavanje kabaste i koncentrovane hrane. Zato će u vreme odlučivanja zaostati u porastu.

Prilikom utvrđivanja termina za odlučivanje uglavnom se uzima u obzir uzrast, odnosno starost teleta. Međutim, pri dugom i obimnom dojenju često telad nisu osposobljena niti naviknuta na isključivu ishranu biljnom hranom, pa u toku kritičnog perioda po odlučivanju znatno zaostaju u porastu. Inače, vremenski posmatrano, razlikujemo tzv. rano odlučivanje sa 3-6 nedelja, srednje rano (klasično ) sa 8-10 nedelja i kasno odlučivanje teladi sa 12 i više nedelja.

Do utvrđenog vremena za odlučivanje telad treba da se osposobe za konzumiranje i iskorišćavanje dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane, čija hranljiva vrednost omogućuje dalje napredovanje bez zastoja u rastu.

Najpouzdaniji kriterijum za uspešno odlučivanje je obim konzumirane suve hrane. To se proverava merenjem količine konzumiranog koncentrata neposoredno pred odlučivanje. U dobrim ambijentalnim uslovima, ispitivanja su pokazala da se rano odlučivanje može uspešno sprovesti kada tele konzumira najmanje 350 g/dan koncentrata. Sigurniji uspeh u odlučivanju se postiže ako se sprovodi po dostizanju konzumiranja od 400-500 g/dan koncentrata. Kod teladi koja se hrane i senom, konzumiranje koncentrata može se povećati kratkotrajnim izostavljanjem sena iz obroka. Ako se žele visoki dnevni prirasti, onda se telad odlučuju tek kada dostignu konzumirane koncentrate od 700-800 g/dan.

Odlučivanje teladi na osnovu količine konzumirane suve hrane lakše se sprovodi pri individualnoj nego pri grupnoj ishrani teladi. Kod grupne ishrane, na osnovu prosečnog konzumiranja prvo treba odlučiti dobro razvijenu telad, a slabiju duže hraniti tečnom hranom i pažljivo pripremati za odlučivanje u sledećem periodu.

(Izvor: Agroinfotel)

Za detaljnije informacije obratite se stručnjacima ISV-a putem kontakata na našem sajtu: www.isv.rs.

Home Aktuelno Pravila prelaska teladi na kabastu hranu

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!