Aktuelno

Zamašćenje jetre kod krava

Intenzivan razvoj poljoprivrede i napredak u selekciji životinja sa sobom je doneo i niz novih poremećaja zdravlja životinja.

Visoka proizvodnja, posebno proizvodnja mleka, pred organizam životinje stavlja velike zahteve i dovodi do opterećenja bioloških i fizioloških mehanizama, što često ima za posledicu zdravstvene poremećaje.

Poremećaji plodnosti kod goveda

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Pojava koju treba sprečiti: parvovirusna infekcija svinja

Bolest izaziva virus iz grupe parvovirusa, a karakterišu je pobačaj, neplodnost, smanjen broj prasadi u leglu, mumifikacija plodova i prašenje mrtve prasadi. Osim toga, virus usporava rast prasadi.

Uticaj ukusa na konzumaciju hrane

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane.

Mnogi od ovih faktora mogu da se kontrolišu pravilnom organizacijom. To uključuje i izbor aromatičnih materija.

Omiljena hrana prasadi

Nuklospray Jogurt i dalje spada među najpopularnije proizvode iz bogate ponude ISV-a.

Nije reč o običnom proizvodu, naime, radi se i novoj koncepciji prihranjivanja razvijenu ne samo za zaostale prasiće, već za svu prasad.

Premiksi idealnog sastava za vaše krave

Kao što je poznato, period zasušenja predstavlja veoma kritičnu fazu proizvodnog ciklusa krave. Pravilna nega i ishrana krava i u tom razdoblju od velikog su uticaja na proizvodnju mleka u nastupajućoj laktaciji.

Svi sastojci koji ulaze u obrok zasušenih krava, moraju biti odličnog kvaliteta. Tokom pripremanja obroka, posebnu pažnju treba posvetiti optimalnoj zastupljenosti makro i mikroelemenata i vitamina.

Uzročnik crvenog vetra

Crveni vetar ili vrbanac (Erysipelas suum) je akutna zarazna bolest, najčešće mladih svinja starosti 5-12 meseci.

Gotovo da nema seoskog dvorišta gde barem jednom nije neka svinja obolela od ove bolesti. Bolest se manifestuje visokom temperaturom, crvenilom kože, a u hroničnom toku se javljaju artritis i nekroza kože.

Sprečavanje upale vimena krava muzara

Da bi se dobilo mleko ekstra kvaliteta sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija, neophodno je preduzeti određene mere od kojih je pravilna higijena vimena najznačajnija.

Infekcije respiratornog sistema svinja

Enzootska pneumonija svinja je hronično respiratorno oboljenje svinja koje karakteriše smanjeni prirast, kašalj, bronhitis, ali pri tome relativno nizak mortalitet.

Uzročnik bolesti je mikroorganizam Mycoplasma hyopneumoniae, koji je veoma prisutan u zapatima svinja. U plućima svinja se mogu izolovati i druge mikoplazme.

 

Zapaljenje sluzokože usta: simptomi i lečenje

Zapaljenje sluzokože usta uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, zubnom mesu (desnima), nepcu ili usnama. Ove promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja.

Uzroci stomatitisa su mnogobrojni i mogu biti:

Zapaljenje sluzokože usta uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, zubnom mesu (desnima), nepcu ili usnama. Ove promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja.

Uzroci stomatitisa su mnogobrojni i mogu biti:

- fizički faktori (uzimanje grube hrane, loše formirano i nepravilno zubalo, grubo sondiranje)
- hemijski faktori (dejstvo kiselina, alkalija i lekova na sluznicu usta,unošenje otrovnih supstanci)
- termički faktori (uzimanje prevruće ili prehladne hrane i vode)
- infektivni agensi (bakterije, virusi, gljivice)
- poremećaji varenja (indigestija, gastroenteritis)
- avitaminoze
- smanjena opšta otpornost organizma ili lokalna otpornost sluznice usta
- širenje zapaljivih procesa iz ždrela, nosa ili grkljana itd.

Simptomi stomatitisa zavise od uzroka koji je doveo do oboljenja i od raširenosti i lokalizacije procesa. Najčešće prisutni simptomi su delimičan ili potpun prestanak apetita zbog prisutnog bola, životinja oprezno uzima hranu,  pojačana je salivacija i nakulja se pena oko usta, životinja žvaće sa mljackanjem itd. U pljuvački može da se zapazi propali epitel, a iz usta može da se oseti neprijatan zadah. U nekim slučajevima regionalni limfni čvorovi mogu biti natečeni. Ukoliko bolest traje duže vremena, životinja mršavi zbog smanjenog uzimanja hrane.

U lakšim slučajevima stomatitisa lečenje nije neophodno. U težim slučajevima tzv. kataralnog stomatitisa usna duplja se ispira blagim dezinfekcionim sredstvima (2% kalijum permaganat, 3% hidrogen, 3% rastvor borne kiseline, 0,1-0,2% rastvor tripaflavin). U terapiji se može koristiti 1-2% tanin, adstrigensi (taninske materije i soli nekih teških metala-aluminijuma, srebra i cinka). Obolele životinje treba hraniti hranom koja ne iritira i ne oštećuje sluznicu usta, davati napoje.

Kod terapije tzv. nekrotičnog stomatitisa obavezna je upotreba antibiotika (penicilini, tetraciklini, tilmikozin) ili sulfonamida. U lakšim slučajevima nekrotične naslage je potrebno odstraniti i ispirati usnu duplju hidrogenom ili kalijum permaganatom.

(Izvor: veterina.info)

Home Aktuelno Zapaljenje sluzokože usta: simptomi i lečenje

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!