Aktuelno

Jesenje i zimsko oranje

Prednosti jesenjeg i zimskog oranja ogledaju se u stvaranju mrvičaste strukture zemljišta usled dejstva mrazeva. U zemljištu se akumulira veća količina zemljišne vlage jer u ovom periodu obično ima najviše padavina.

Niska cena kukuruza

Tokom protekle nedelje ukupan promet na novosadskoj produktnoj berzi obuhvatao je 1.950 tona robe, a finansijska vrednost iznosila je 38.203.250,00 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju, obim prometa bio je veći za 254,55%, dok je vrednost prometovane robe bila viša za 266,93%.

Funkcionalne promene u estrusnom ciklusu nazimica

Postizanjem puberteta nazimica uspostavlja estrusni ciklus, koji se karakteriše specifičnim morfološkim i funkcionalnim promenama na polnim organima. Ove promene se događaju precizno određenim redosledom, a kontrolisane su delovanjem ženskih polnih hormona.

Estrusni ciklus je period između pojave dva estrusa tj. polnog žara. Prosečno, kod svinja traje 21 dan sa granicama između 18 i 24 dana.

Ishrana svinja zimi

U zimskom periodu za priplodne svinje, između ostalog, može da se koristi silaža zelenih leguminoza, s tim da se takvom silažom zamenjuje deo koncentrata, i to u toku prve dve trećine suprasnosti.

Tada bremenite krmače nemaju visoke zahteve u količini potrebnih hranljivih materija.

Drastičan pad prometa na berzi

Niže cene na svetskim tržištima i nepovoljni kursevi uticali su na nekonkurentnost domaće robe, što je prouzrokovalo pad potražnje, a samim tim i smanjenje cena na novosadskoj produktnoj berzi.

Sve to je, između ostalog, rezultiralo i uvoz soje iz okolnih zemalja.

Web Pig program za vođenje farmi svinja i apliciranje za sredstva iz IPARD fondova

Kompanija ISV pokrenula je program za vođenje farmi svinja sa ciljem da omogući kontrolu produktivnosti.

Jedna od velikih vrlina programa Web Pig je da ne iziskuje nikakvu posebnu instalaciju. Potrebni su samo računar, internet i pretraživač. Pošto je u pitanju veb program, uneti podaci ne mogu da se izgube usled eventualnog kvara računara ili kompjuterskog virusa.

Prelazak teladi na kabastu i koncentrovanu hranu

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Od optimalne nege krava do zdrave teladi

Prilikom telenja neophodno je posvetiti dovoljno brige i vremena nezi krava, da bi imali zdrava grla, kvalitetnu telad i visoku proizvodnju mleka. To podrazumeva odgovarajuću ishranu u periodu laktacije, zasušenom periodu i nakon telenja, kao i odgovarajuće higijenske uslove.

Veliki značaj zdrave vode u stočarstvu

Voda, vazduh i hrana su tri osnovna i činioca za održavanje života, produktivnosti i dobrog zdravstvenog stanja muznih krava. Potrebna količina vode u toku dana zavisi od načina ishrane, stanja uhranjenosti, starosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika. Potrebe u vodi zavise od niza činilaca, a pre svega od vlažnosti vazduha, temperature vode, vrste hrane, produkcije mleka itd.

 

Zapaljenje sluzokože usta: simptomi i lečenje

Zapaljenje sluzokože usta uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, zubnom mesu (desnima), nepcu ili usnama. Ove promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja.

Uzroci stomatitisa su mnogobrojni i mogu biti:

Zapaljenje sluzokože usta uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, zubnom mesu (desnima), nepcu ili usnama. Ove promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja.

Uzroci stomatitisa su mnogobrojni i mogu biti:

- fizički faktori (uzimanje grube hrane, loše formirano i nepravilno zubalo, grubo sondiranje)
- hemijski faktori (dejstvo kiselina, alkalija i lekova na sluznicu usta,unošenje otrovnih supstanci)
- termički faktori (uzimanje prevruće ili prehladne hrane i vode)
- infektivni agensi (bakterije, virusi, gljivice)
- poremećaji varenja (indigestija, gastroenteritis)
- avitaminoze
- smanjena opšta otpornost organizma ili lokalna otpornost sluznice usta
- širenje zapaljivih procesa iz ždrela, nosa ili grkljana itd.

Simptomi stomatitisa zavise od uzroka koji je doveo do oboljenja i od raširenosti i lokalizacije procesa. Najčešće prisutni simptomi su delimičan ili potpun prestanak apetita zbog prisutnog bola, životinja oprezno uzima hranu,  pojačana je salivacija i nakulja se pena oko usta, životinja žvaće sa mljackanjem itd. U pljuvački može da se zapazi propali epitel, a iz usta može da se oseti neprijatan zadah. U nekim slučajevima regionalni limfni čvorovi mogu biti natečeni. Ukoliko bolest traje duže vremena, životinja mršavi zbog smanjenog uzimanja hrane.

U lakšim slučajevima stomatitisa lečenje nije neophodno. U težim slučajevima tzv. kataralnog stomatitisa usna duplja se ispira blagim dezinfekcionim sredstvima (2% kalijum permaganat, 3% hidrogen, 3% rastvor borne kiseline, 0,1-0,2% rastvor tripaflavin). U terapiji se može koristiti 1-2% tanin, adstrigensi (taninske materije i soli nekih teških metala-aluminijuma, srebra i cinka). Obolele životinje treba hraniti hranom koja ne iritira i ne oštećuje sluznicu usta, davati napoje.

Kod terapije tzv. nekrotičnog stomatitisa obavezna je upotreba antibiotika (penicilini, tetraciklini, tilmikozin) ili sulfonamida. U lakšim slučajevima nekrotične naslage je potrebno odstraniti i ispirati usnu duplju hidrogenom ili kalijum permaganatom.

(Izvor: veterina.info)

Home Aktuelno Zapaljenje sluzokože usta: simptomi i lečenje

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!