Aktuelno

Mikroorganizmi koji ugrožavaju zdravlje preživara, a povremeno i svinja

Šuštavac je akutna zarazna bolest goveda, ovaca i koza starosti 3 meseca do 2 godine. Svinje mogu retko da obole, dok konji i čovek ne obolevaju.

Bolest se karakteriše opštom intoksikacijom organizma, promenama u mišićima ekstremiteta, pojavom edema i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu koja na pritisak šušte, zbog čega je oboljenje i dobilo ovaj naziv. 

Posledice deficita ključnog vitamina A kod svinja

Bolesti nastale usled nestašice vitamina najviše dolaze do izražaja u savremenom odgoju životinja koje se zbog tehnoloških zahteva odvajaju od prirodnih uslova i stavljaju u veštačke uslove života.

Svi vitamini imaju svoju ulogu i značaj. Jedan od najbitnijih, ključnih vitamina svakako je vitamin A.

Ispoljavanje osetljivosti i stresa kod svinja

Jedinke pojedinih rasa svinja mogu ispoljiti različiti stepen osetljivosti na dejstvo raznih stresora iz okoline, što može predstavljati značajan zdravstveni i ekonomski problem.

Usled stresa kod svinja može nastati naglo uginuće ili pojava bledog, mekanog i vodnjikavog mesa, što nanosi velike štete.

 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE

 

REFERENCE

Ključ uravnotežene ishrane

Koliko će krava davati mleka umnogome zavisi od ishrane, koja bi trebalo da bude uravnotežena, dobro izbalansirana. Potrebno je uspostaviti optimalan odnos kabaste i koncentrovane hrane, gde kabasti deo ima posebno značajnu ulogu.

Priprema kvalitetne silaže presudna je za profitabilnost farmi mlečnih goveda ili tovnih junadi.

 

Koliko će krava davati mleka umnogome zavisi od ishrane, koja bi trebalo da bude uravnotežena, dobro izbalansirana. Potrebno je uspostaviti optimalan odnos kabaste i koncentrovane hrane, gde kabasti deo ima posebno značajnu ulogu.

Priprema kvalitetne silaže presudna je za profitabilnost farmi mlečnih goveda ili tovnih junadi. Ova stočna hrana konzerviše se za periode godine kada nema proizvodnje biljne mase, a na savremenim farmama i za celu godinu.

U cilju poboljšanja fermentacije, boljeg čuvanja i povećanja kvaliteta silaže, smanjenja gubitaka hranljivih materija, poboljšanja ukusa, mirisa i drugih svojstava silaže, često se koriste razni dodaci. U važnije grupe dodataka spadaju upravo bakterijsko-enzimski inokulanti, hraniva bogata ugljenim hidratima i zakiseljivači.

ISV Feed&Consulting proizvođačima ovog puta preporučuje korišćenje inokulanta za silažu "Start".

Efekat inokulacije sa "Startom" na fermentaciju i hranljivu vrednost silirane cele biljke kukuruza:

- značajno povećanje i očuvanju suve materije;

- snižena pH vrednost u toku fermentacije i nakon izlaganja aerobnim uslovima (otvaranje);

- smanjeno kvarenje silaže;

- smanjeno zagrevanje silaže;

- povećanje svarljivosti obroka.

Rezultati: povećanje apetita kod krava i intenzivniji unos suve materije obezbeđuje rast proizvodnje mleka za 1-2 litra po kravi dnevno (odnosno 500-600 litara mleka po kravi godišnje) i značajno bolji dnevni prirast u tovu junadi.

Više detalja i naružba putem kontakata na sajtu www.isv.rs, rubrika Ishrana goveda.

Home Aktuelno Ključ uravnotežene ishrane

Društvene mreže

Kontakt

  Otmara Majera br. 20, Subotica

  Tel/fax: +381 24 410 0027

  e-mail: office@isv.rs

Sertifikat

O nama

ISV je firma, koja obuhvata sve segmente savremenog stočarstva. Našim cenjenim partnerima - proizvođačima obezbeđujemo: visokokvalitetnu stočnu hranu, najmoderniju tehnologiju i stručne savete za uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Uostalom, ISV je: INOVACIJA, STRUČNOST, VIZIJA!